Vastgoedmakelaar toont woning aan koppel dertigers
Leestijd: 3 min

Verhuren via een makelaar: de kosten vs. de baten

Als verhuurder sta je voor een belangrijke keuze: ga je zelf op zoek naar huurders of schakel je een vastgoedmakelaar in? Beide opties brengen mooie opportuniteiten, maar ook mogelijke obstakels met zich mee. Het belangrijkste is om goed geïnformeerd te zijn voordat je deze beslissing neemt. In deze blog duiken we dieper in de voordelen en de aandachtspunten van het verhuren via een makelaar, inclusief het bijhorende kostenplaatje.

Wat doet een vastgoedmakelaar precies?

Vastgoedmakelaars zijn meestal verbonden aan een vastgoedkantoor. Zij staan in voor de professionele begeleiding bij de (ver)koop of verhuur van een woning. Het is hun job om mensen te overtuigen met het oog op die nieuwe belangrijke keuze in hun leven, maar vooral om jouw verhuurtraject eenvoudiger en aangenamer te maken.

Wat zijn de voordelen van verhuren via een makelaar?

Bij verhuren komen heel wat uitdagingen kijken. Zo heeft ieder gewest in ons land zijn eigen huurwetgeving met alle regeltjes en uitzonderingen van dien. Bovendien zit je wellicht met tal van vragen waar je zelf niet meteen een duidelijk antwoord op weet:

  • Is de huurprijs die je in jouw hoofd hebt wel geloofwaardig gezien de locatie en de staat van de woning?
  • Hoe stel je een sluitend huurcontract op?
  • Wat mag je wel en niet weigeren naar potentiële huurders toe?
  • Wat met eventuele kosten verbonden aan de verhuur?

Een vastgoedmakelaar neemt al deze verantwoordelijkheden op zich en vertaalt dit in heel wat voordelen voor jou als verhuurder.

Uitgebreide marktkennis als basis voor een sterk dossier

Ervaren makelaars hebben een uitstekend zicht op de huidige huurmarkt en hoe koud of warm deze blaast voor jouw woning. Hoe accurater de makelaar jouw huurwoning inschat, hoe sneller je tot een financieel interessante verhuurprijs komt, zonder dat je maandenlang hoeft te wachten op je nieuwe huurders. En zonder dat je zelf hoeft te onderhandelen.

Professionele screening van potentiële huurders

Dankzij de professionele omkadering door het vastgoedkantoor en de bijhorende jarenlange ervaring hebben vastgoedmakelaars toegang tot de nodige tools en netwerken om een grondige achtergrondcheck van potentiële huurders uit te voeren.

Zo verklein je de kans op problemen achteraf. Denk maar aan wanbetaling, nalatigheid of moedwillige schade aan je woning. 

Vastgoedmakelaar schudt de hand met een ouder koppel
Als verhuurder ben je op zoek naar verantwoordelijke huurders, toch? Sterke vastgoedmakelaars zorgen voor een grondige achtergrondcheck van potentiële huurders.

Je blijft ver weg van het papierwerk

Bij verhuurders zoeken komt al een beetje administratie kijken. Maar de papierhoop dikt vooral snel aan van zodra je de juiste huurders hebt gevonden. Je huurcontract, de plaatsbeschrijving, de bijhorende verzekeringskwesties, …  Allemaal zaken die de makelaar graag van je overneemt en in goede banen leidt.

Makelaars zijn juridisch mee

Een bijkomend voordeel aan verhuren via een professionele makelaar: ze zijn uitstekend op de hoogte van de huidige wet- en regelgeving. Ze zorgen ervoor dat alle contracten voldoen aan de wettelijke eisen en beschermen je zo tegen mogelijke juridische problemen.

Tel de uren tijdwinst

Los van wat het je straks kost (zie verder) om je woning via een vastgoedmakelaar te verhuren, komt er hoe dan ook veel tijd bij je vrij. Een vastgoedmakelaar neemt zoals je hierboven kunt lezen veel taken uit handen die anders veel tijd zouden kosten voor de verhuurder. En dan hebben we het nog niet gehad over het opstellen en publiceren van zoekertjes, het organiseren van huisbezichtigingen, enzovoort.

vastgoedmakelaar overloopt contract met koppel
Een vastgoedmakelaar vergoed je in de vorm van een commissie. Meestal bedraagt deze één of meerdere maanden huuropbrengst, afhankelijk van de afgenomen diensten.

Wat met het kostenplaatje van de vastgoedmakelaar bij verhuur?

Om beroep te doen op de skills en diensten van een vastgoedmakelaar bij verhuur, betaal je een commissie. Meestal is er sprake van een vergoeding in de vorm van één of meerdere maanden huuropbrengst.

Hoe hoog deze kost oploopt, hangt af van welke diensten je afneemt bij de makelaar. Gaat hij of zij enkel op zoek naar huurders of zet hij alle mogelijke marketingmiddelen in om je pand verhuurd te krijgen, inclusief een tot in de puntjes verzorgde huisbezichtiging?

De kosten van een makelaar kunnen dus aanzienlijk zijn, vooral als je meerdere eigendommen verhuurt. Het is belangrijk om deze kosten af te wegen tegen de potentiële voordelen, maar ook tegen de zaken die je mogelijk zou missen als je zelf alles regelt.

Minder persoonlijk contact met je huurders

Als je een makelaar inschakelt, zal het contact met potentiële en huidige huurders logischerwijs voornamelijk via de makelaar verlopen. Als je graag heel dicht bij je huurders staat, kan dit mogelijk een struikelblok vormen.

Afhankelijkheid van de makelaar

Je bent in zekere mate afhankelijk van de deskundigheid en de inzet van de makelaar. Het is daarom extra belangrijk om je tijd te nemen en om verschillende vastgoedmakelaars aan te spreken, zodat je met een 100% goed gevoel een betrouwbare en ervaren professional kiest.

Vind jouw ideale makelaar via Immoweb

De perfecte makelaar maakt de weg vrij richting een zorgeloos verhuurtraject. Wij kunnen die zoektocht alvast wat eenvoudiger voor je maken. Bij Immoweb hebben we namelijk een mooi netwerk uitgebouwd van deskundige vastgoedmakelaars. Neem meteen een kijkje en vind vliegensvlug jouw nieuwe huurders.

Vind een makelaar in jouw regio
Gepubliceerd op 3 mei 2024

Meer artikelen