Afzien van de verkoop van je woning: kan én mag dat?
Je zet jouw woning te koop, je vindt een koper, de handtekeningen worden gezet en de nieuwe bewoners verhuizen naar hun nieuwe thuis. In 9 op de 10 gevallen verloopt het op deze manier. Maar wat als er toch een kink in de kabel komt en je plots van de verkoop van jouw woning wilt afzien? Wij zetten de mogelijke scenario’s voor je op een rijtje.
Inhoudstafel
Er bestaan tal van redenen die je kunnen verplichten om de verkoop van jouw woning te annuleren. Privé- of gezondheidsredenen, maar ook plotse onvoorziene complicaties met het eigendom of de bouwgrond. Wie weet duiken er wel financieringsproblemen de kop op met het oog op je toekomstige woning. Of er überhaupt nog een weg terug is, dat hangt af van de situatie.
Verkoop je zelf of via een makelaar?
Of je zomaar uit de verkoop van jouw woning kunt stappen, hangt in de eerste plaats af van hoever je al gevorderd bent in het verkoopproces. Maar ook of je een professional hebt ingeschakeld.
Je verkoopt jouw woning zelf
Eerst het meest gunstige scenario. Je probeert jouw woning zelf te verkopen – bijvoorbeeld via een zoekertje op Immoweb – en je krijgt plots koudwatervrees. In dit geval is er natuurlijk helemaal niets aan de hand. Zoekertje offline halen en er is helemaal niets gebeurd.
Je ondertekent een contract bij een makelaar
Koos je ervoor om een makelaar in te schakelen, maar bedenk je je toch op het laatste moment? Sinds 1 februari 2024 krijg je wettelijk gezien 14 dagen de bedenktijd. Tijdens deze periode kun je jouw overeenkomst dus kosteloos laten verbreken.
Let wel: heb je echter de opdracht gegeven aan je makelaar om al meteen in actie te schieten? Dan erken je in principe dat deze bedenktijd – het zogenaamde herroepingsrecht – niet meer van toepassing is. Van zodra deze bedenktijd afgelopen is, begint het contract effectief te lopen. Maar ook dan kan je nog op ieder moment – en zonder verantwoording – de samenwerking stopzetten. Zij het wel tegen een (wettelijk bepaalde) vergoeding, namelijk een percentage van de afgesproken commissie.
Staat er al iets op papier met je koper?
Fast forward naar de volgende fase in je verkoopproces. De eerste potentiële kopers hebben interesse getoond in je woning.
Je hebt een bod binnengekregen
Je eerste bod is binnen. Op dit moment kan je nog altijd terug. Tenminste, zolang je het bod niet hebt aanvaard. Je beschikt momenteel dus nog over de mogelijkheid om het bod af te wijzen en (voorlopig) af te zien van de verkoop van jouw woning.
Je hebt een bod aanvaard
Anders wordt het wanneer je een bod ook effectief hebt aanvaard. In dit geval wordt het verhaal plots complexer. Het is namelijk perfect mogelijk dat je een eerste bod hebt aanvaard, maar niet veel later een veel interessanter bod binnenkrijgt, dat pakweg 20.000 euro boven je eerder overeengekomen prijs ligt.
Kan je in dat geval zomaar de eerste bieders teleurstellen? Dat wordt risky business. Een aanvaard bod – zelfs mondeling mits bewezen – is wettelijk bindend.
Met andere woorden, de verkoop dient door te gaan. Gebeurt dat niet, dan kunnen de bieders de verkoop alsnog afdwingen via de rechter of op zijn minst een stevige schadevergoeding eisen. Een kost die (veel) hoger kan oplopen dan de extra winst die je hoopte te boeken dankzij het nieuwe bod.
Je hebt je handtekening bij de notaris gezet
Bod aanvaard? Dan volgt het ondertekenen van de officiële verkoopovereenkomst bij de notaris. Op zo’n moment afzien van de verkoop van je woning, wordt plots nog een stuk ingewikkelder. De koper heeft nu namelijk nog meer troeven in handen om de verkoop definitief te laten afhandelen.
Wil je het spel toch hard spelen, dan mag je je wellicht verwachten aan een juridisch en financieel vervelend steekspel. In veel gevallen eindigt dit alsnog in de verkoop van de woning en moet je mogelijk een aanvullende schadevergoeding ophoesten. Meestal gaat het om zo’n 10% van de overeengekomen verkoopprijs.
Officieel de verkoop stopzetten: wat moet je doen?
Welke stappen dien je te ondernemen als je effectief wilt afzien van de verkoop van je woning? Snel handelen is hier de boodschap:
- Breng de potentiële kopers zo snel mogelijk schriftelijk op de hoogte van je plannen
- Doe dit via een aangetekende brief
- Wees duidelijk over wat je beweegredenen zijn
- Compromis getekend? Probeer een akkoord te vinden over een minnelijke ontbinding
Een minnelijke ontbinding is een ultieme poging om de verkoop alsnog kosteloos – op zo’n 20 euro na – stop te zetten. Hiervoor moet je binnen de vier maanden na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst én voor het betalen van de registratierechten een deal vinden.
Denk geen twee, maar vijf keer na
Conclusie: verkoop jouw woning pas als je he-le-maal zeker bent van je zaak. Natuurlijk kunnen er altijd onvoorziene omstandigheden je pad kruisen. Nu weet je in welke scenario’s je alsnog kunt afzien van de verkoop.
Ben je op zoek naar meer info over het verkopen van een woning? Duik in de vele interessante artikels op de Immoweb-blogpagina!