Leestijd: 3 min

Wat zijn de oplossingen van de makelaars?

Met de nieuwe lockdownmaatregelen moeten makelaars helaas de deuren sluiten. De mogelijkheid voor een plaatsbezoek is op dit moment niet helemaal duidelijk aangezien er nog een discussie gaande is tussen de bevoegde ministeries en de vastgoedsector. Intussen hebben al vele makelaars zelf het initiatief genomen om jou te helpen. Of ze nu plaatsbezoeken afleggen of niet, ze hebben afspraken gemaakt om de situatie het hoofd te bieden.

Op onze website www.immoweb.be/Covid kan je altijd en overal de makelaars vinden die de nodige maatregelen hebben genomen en dewelke. We trachten ze hieronder samen te vatten.

Online beheer van contacten, documenten en contracten

Vandaag de dag bieden er veel videoconferentie-tools (zoals Zoom, GoToMeeting, Skype, …) je de mogelijkheid aan om samen met je makelaar een online afspraak te maken. Zo kan je bijvoorbeeld als eerste contact met je makelaar opnemen en een afspraak maken voor een online bezoek. Aan de hand van dit eerste contact kan de makelaar je leren kennen, ongeacht wat je vastgoedproject is. Bovendien is het zelfs via e-mail, een zeer eenvoudige tool die iedereen kent, mogelijk om een groot aantal administratieve stappen uit te voeren. Dit is dan ook een van de grote voordelen van makelaars, ze kunnen je helpen met de vaak saaiere aspecten.

Schatting van je woning op afstand

Dit is waarschijnlijk het moeilijkste te realiseren op afstand. Als een makelaar de woning niet fysiek kan bezoeken, is het geven van een nauwkeurige schatting heel ingewikkeld. Wanneer dit toch nodig is, zijn er makelaars die een woning schatten met de beschikbare informatie gegeven door de eigenaar via een videoconferentie. De eigenaar doet een rondleiding door het huis waarbij de makelaar zijn aandacht vestigt op details waar hij anders niet had op gelet, zoals het merk van de kranen of het jaartal van van een eventuele verandering in het interieur…

Uiteraard kan de makelaar beroep doen op zijn kennis van je buurt en zijn ervaring, evenals de nodige informatie die hij reeds als professional in de sector heeft.


Ben je op zoek naar een digitale makelaar voor jouw vastgoedproject?

Ben je op zoek naar een makelaar in jouw regio die je op digitale wijze kan helpen met jouw vastgoedproject?

Vind een makelaar

Online bezoek

Een virtueel bezoek biedt de kans aan een kandidaat-koper of kandidaat-huurder om de woning te bezichtigen wanneer het hem het beste uitkomt én zonder de veiligheid van zijn eigen woonst te verlaten. Tijdens dit soort van bezoeken deelt de makelaar zijn scherm en bezoekt de woning virtueel met de potentiële koper en de verkoper, als deze aanwezig is in de woning. Uiteraard is voor veel kandidaat-koper en huurders een fysiek bezoek aan de woning nodig om de uiteindelijke beslissing te nemen. Een virtuele rondleiding kan echter al een eerste stap zijn in het project en het kan kostbare tijd besparen om het contract succesvol af te ronden.

Naast dit “interactieve” bezoek zijn er in de afgelopen jaren nieuwe technologieën geïntroduceerd bij de makelaars. Immoweb heeft momenteel een groot aantal panden die hiervan gebruik maken, met360° bezoeken of virtuele 3D rondleidingen.

Een strikte naleving van de sanitaire maatregelen

Indien een bezoek aan een woning terug mogelijk is (zie hier wat wel of niet is toegestaan), staan de makelaars klaar om de bezoeken te hervatten en met strikte inachtneming van de hygiënische voorschriften je weer welkom te heten.

Deze voorschriften zijn onder andere het dragen van een mondmasker, het bewaren van een veilige afstand en het gebruik van hydroalcoholische handgel. De makelaar zal er voor het bezoek ook op aandringen dat de bezoekers niets aanraken en dat het aantal aanwezige bezoekers niet te groot is en in overeenstemming is met de regels die door de sector zijn vastgesteld. Als eigenaar is het steeds een goed idee om het huis zoveel mogelijk te ventileren voor, tijdens en na het bezoek.