Leestijd: 2 min

Hoe schat je zelf de waarde van je onroerend goed?

In veel situaties komt een schatting van je huis of appartement goed van pas. Verkopen, investeren, of gewoon de waarde van je eigendom kennen ... de redenen om je onroerend goed te laten schatten zijn eindeloos. Maar tijdens een project heb je niet altijd zin om meteen te investeren in de diensten van een vastgoedexpert. In dit artikel geven we je al onze tips om de waarde van je onroerend goed zelf te schatten.

In welke gevallen laat je de waarde van je eigendom schatten? 

In bepaalde omstandigheden is het noodzakelijk om de geschatte prijs van je onroerend goed te kennen:  

  • bij de (ver)koop van een woning; 
  • bij familiezaken zoals een relatiebreuk, een scheiding of de verdeling van een erfenis; 
  • voor fiscale of bankprocedures (belastingen, hypotheekleningen, herfinancieringen, verzekeringen, enz.); 
  • bij verhuur, om de huur te berekenen en te onderhandelen met de huurders; 
  • bij renovatiewerken, om de impact ervan in te schatten. 

Financiële instellingen vragen meestal een schatting die door een vastgoedprofessional gedocumenteerd is. Andere situaties zijn doorgaans minder complex. 

Welke factoren beïnvloeden de prijs van een huis of appartement? 

Voor een complete en bruikbare schatting is het heel belangrijk dat je zoveel mogelijk factoren in acht neemt. Dit zijn enkele voorbeelden:  

1) De marktprijs 

Sommigen hebben de neiging zich te baseren op de initiële aankoopprijs van de woning, maar het is de marktprijs die ertoe doet. De vastgoedmarkt schommelt voortdurend. Afhankelijk van de huidige behoeften (met name wat isolatie betreft) en de aantrekkelijkheid van een buurt, kan de waarde van een onroerend goed stijgen of dalen.  

2) De geografische ligging 

We zeggen het nog eens, de geografische ligging speelt een cruciale rol. Een pand in een Brusselse zakenwijk heeft niet dezelfde waarde als een pand in het Waalse platteland – zelfs als ze identiek zouden zijn. Kijk naar de prijzen voor gelijkaardige eigendommen in de omgeving om de waarde van jouw onroerend goed juist te schatten. 

3) De kenmerken 

Vergeet niet om alle kenmerken van de woning in acht te nemen. Denk niet alleen in termen van bewoonbare oppervlakte en prijs per vierkante meter; ook comfort en specifieke kenmerken zijn elementen die je niet over het hoofd mag zien. Een keuken van topklasse met alles erop en eraan, een terras … Dergelijke zaken hebben een rechtstreekse impact op de verkoopprijs. 

4) Uit te voeren renovatiewerken 

De algemene staat van het onroerend goed speelt natuurlijk een grote rol. Als het gerenoveerd moet worden, kan dat de waarde doen dalen. Houd rekening met de omvang van de nodige herstellingen. Zijn het slechts kleine klusjes, zoals een likje verf? Of moet het dak of het leidingwerk hersteld worden? Hoe hoger de kosten voor de werkzaamheden, hoe lager waarde. 

Schat je zelf, of doe je een beroep op een vastgoedprofessional? 

Soms is het beter om een professional in te schakelen voor een schatting. De emotionele band met een woning of het gebrek aan ervaring in vastgoed kunnen je schatting beïnvloeden en een vertekend beeld geven.  

Bij grote transacties en dossiers met veel betrokkenen kan een vastgoedexpert een objectieve en gedocumenteerde schatting bezorgen. Houd er echter rekening mee dat daar een prijskaartje aan vasthangt. Aan een slechte schatting trouwens ook. De verkoop van een onroerend goed voor een te lage prijs kan grote financiële gevolgen hebben. Dat vermijd je liever. 

Schat de waarde van je onroerend goed gratis op Immoweb

Met de juiste hulpmiddelen kom je de correcte waarde van een huis te weten en kun je de prijs veel nauwkeuriger schatten. Gebruik de gratis tool van Immoweb voor een snelle schatting. Wil je kopen, verkopen of huren, bekijk dan zeker de honderden zoekertjes uit heel België op onze website. 

Ontdek onze schattingstool

Meer artikelen