Leestijd: 3 min

Hoe weet ik of de prijs van een woning te hoog is?

Heb je je oog laten vallen op een huis of appartement, maar weet je niet goed of de vraagprijs wel redelijk is? Als je de regio of vastgoedmarkt niet kent, is het niet eenvoudig om te weten of je te veel voor je toekomstige woning betaalt. Bepaalde gebouwen worden soms namelijk te duur verkocht of verhuurd. Wij leggen je uit hoe je kunt weten of een woning te hoog geprijsd is.

Vergelijk gelijkaardige woningen voor je een bod doet

Er is geen effectievere manier om de prijs van een woning te beoordelen dan die te vergelijken met gelijkaardige woningen in de omgeving. Hou daarbij rekening met de belangrijkste criteria die van invloed zijn op de prijs van een woning:

  • Ligging: de prijs van een woning in een gewilde wijk verschilt van een woning in een ontwikkelingswijk.
  • Grootte: de bewoonbare oppervlakte is vaak een van de belangrijkste criteria voor het verkoopbedrag.
  • Eigenschappen: het aantal kamers, de aanwezigheid van een balkon, tuin of parkeerplaats en de uitrusting in de keuken of de badkamer zijn allemaal zaken die ook van invloed zijn op de prijs.
  • Staat: de waarde hangt ook af van de algemene staat van de woning en verschilt dus wanneer er renovaties nodig zijn of de woning in perfecte staat verkeert.

Als je een andere eigendom met heel wat dezelfde eigenschappen tegen een veel lagere prijs ziet staan, dan is de woning waarvoor jij interesse hebt waarschijnlijk te hoog geprijsd.

Analyseer de markttrends om te weten of een woning te hoog geprijsd is

In bepaalde gevallen hangt de prijs van een woning af van zaken die eigen zijn aan een geografische regio, een wijk of een technische bijzonderheid. Dan heb je soms een grondige kennis van de lokale vastgoedmarkt nodig om te weten of de woning juist geschat is of niet.

De markttrends zijn daarbij vaak een duidelijke indicatie. Als de prijzen de afgelopen jaren niet aanzienlijk gestegen zijn en de woning die je graag zou kopen veel duurder is, dan is de prijs waarschijnlijk te hoog. Je kan verslagen, analyses en prijshistorieken van de lokale vastgoedmarkt bekijken om er een duidelijker zicht op te krijgen.

Doe een beroep op een vastgoedexpert bij twijfel over de waarde van een woning

De schatting van de waarde van een huis of appartement is een ingewikkeld proces. Het is dus nodig met een vastgoedmakelaar of een expert uit de sector te werken als je niet zeker bent of bang bent een vergissing te begaan.

Vastgoedagentschappen beschikken over tal van middelen om de markttrends en toepasselijke prijzen in een regio te analyseren. Ze hebben alle nodige tools om je een objectieve evaluatie te bieden zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Ook al kosten professionals wel iets, je kan op die manier voorkomen dat je een overdreven hoge prijs betaalt voor je toekomstige woning.

5 tekenen dat je je huis te duur verkoopt

Voor een koper is het moeilijk de waarde van een woning te bepalen, maar ook de verkoper kan bepaalde vergissingen begaan. Let dus op bepaalde aanwijzingen van een te hoge schatting:

  1. je hebt weinig tot geen bezichtigingen;
  2. er wordt geen enkel bod gedaan;
  3. de biedingen die je ontvangt zijn veel lager dan wat je verwacht had;
  4. andere woningen in de omgeving worden wel verkocht, maar de jouwe niet;
  5. je online zoekertjes worden niet veel bekeken.

Geen paniek: het is minder erg eerst je woning te duur aan te bieden dan met verlies te verkopen. Wat telt is dat je inspeelt op de feedback van professionals uit de sector en potentiële kopers. Het kan dan verstandig zijn je verkoopprijs te herzien en af te stemmen op de markt. Vergeet niet dat de schatting van een woning subjectief is en de markt kan schommelen. Wees flexibel en luister naar feedback of advies, zo verloopt je vastgoedtransactie gemakkelijker.

Vergelijk de prijzen op Immoweb

Wil je weten of een prijs te hoog is? Kijk dan in onze databank met zoekertjes in heel België.

Op Immoweb vind je tientallen zoekertjes in alle regio’s in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Schat gratis je woning

Meer artikelen