Man met kat in sofa
Leestijd: 2 min

Hoe verkoop je je onroerend goed zonder medelener?

Alleen verkopen of samen met een andere eigenaar, welke gevolgen heeft dat in vastgoed? In dit artikel doen we het statuut van de medelener uit de doeken, en de gevolgen daarvan voor de verkoop van vastgoed of een toekomstige investering.

De verschillen tussen een verkoop met en zonder medelener

Ben je de enige eigenaar van een onroerend goed, of deel je de eigendom of verantwoordelijkheid voor de hypotheeklening? Het antwoord op die vraag kan immers gevolgen hebben voor bepaalde aspecten van een verkoop.

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen een verkoop met en zonder medelener:

 Met een medelenerZonder medelener
BesluitvormingOm een gebouw te kunnen verkopen waarvan jij de eigenaar bent, moet de andere betrokken partij ook akkoord zijn. Het verkoopproces kan dus veel ingewikkelder worden als de betrokken partijen niet op dezelfde golflengte zitten, met name wat de verkoopprijs of -voorwaarden betreft.Als alleenstaande eigenaar ben je de enige beslissingsbevoegde persoon.   Je kunt het eigendom dus verkopen wanneer en hoe je maar wilt.
Verdeling van de winstDe winst wordt verdeeld tussen de medeleners op basis van hun inbreng (of de afspraken tussen de twee).De volledige opbrengst van de verkoop is voor jou.
VerantwoordelijkhedenMedeleners zijn samen verantwoordelijk voor de afbetaling van de hypotheeklening.Jij bent als enige verantwoordelijk voor de afbetaling van de hypotheeklening.

Kortom, het verkoopproces is eenvoudiger als jij de enige eigenaar bent van het onroerend goed. Alleen jij kan beslissingen nemen over de verkoop, en de opbrengst ervan gaat integraal naar jou. Natuurlijk sta jij dan ook als enige in voor de verschillende juridische aspecten van de verkoop, zoals de afbetaling van de hypotheeklening.

In welke gevallen is een medelener handig?

Een gemeenschappelijke lening (een lening aangegaan door meerdere personen) is allesbehalve zeldzaam in vastgoed.  Enkele voorbeelden:

  • Getrouwde of samenwonende koppels kunnen ervoor kiezen om een gemeenschappelijke lening aan te gaan om een woning te kopen.
  • Investeerders en professionals kunnen een samenwerking aangaan om omvangrijke projecten te realiseren of professionele ruimten te bouwen.
  • Het gebeurt ook dat de familieleden van particulieren willen helpen met de aankoop van vastgoed door de verantwoordelijkheid voor de hypotheeklening te delen.

In de meeste situaties helpt deze aanpak om banken gemakkelijker te overtuigen een hypotheeklening toe te kennen. Bovendien kunnen mensen op deze manier investeren in onroerend goed dat meer waard is en op de lange termijn meer winst opbrengt. Sommigen voelen zich ook geruster wanneer de verantwoordelijkheid verdeeld wordt over meerdere medeleners.

Hoe verloopt een verkoop zonder medelener?

Aangezien jij de enige eigenaar bent, verloopt de verkoop zonder medelener op dezelfde manier als een traditionele verkoop. Je volgt dus de klassieke stappen:

  1. het eigendom evalueren en voorbereiden,
  2. een zoekertje online plaatsen,
  3. bezichtigingen organiseren,
  4. onderhandelen met de koper en een verkoopovereenkomst ondertekenen,
  5. de verkoop afronden en indien nodig je lening afbetalen.

Een verkoop met medeleners is niet anders, behalve dat ze samen beslissingen moeten nemen, de taken moeten verdelen en het met elkaar eens moeten zijn over de aanpak.

Een uitgebreid netwerk van kopers op Immoweb

Potentiële kopers vinden is een essentiële stap, ongeacht of je je huis of appartement in je eentje verkoopt of niet. En wat is er doeltreffender dan een zoekertje dat door talloze gebruikers in jouw regio wordt bekeken? Kom snel naar Immoweb en ontdek het zelf.

Vraag een gratis schatting

Meer artikelen