kleine appartement om te wonen na pensioen
Leestijd: 4 min

Na je pensioen kleiner gaan wonen: hoe pak je dat concreet aan?

Je woont in een ruim huis met een grote tuin waar je kinderen vroeger uren in konden ravotten. Maar dan breekt je pensioen aan en besef je dat je al die ruimte eigenlijk niet nodig hebt. Veel mensen beslissen om kleiner te gaan wonen na hun pensioen. Maar hoe pak je dat concreet aan?

Op latere leeftijd verhuizen lijkt soms onbegonnen werk. We geven antwoord op enkele vaak gestelde vragen rond dit thema. 

Waarom is het interessant om kleiner te gaan wonen na je pensioen? 

De twee voornaamste redenen waarom mensen kleiner gaan wonen, zijn geld en comfort. 

  1. Minder kosten
    Na je pensioen val je meestal terug op een inkomen dat veel lager ligt dan toen je nog aan de slag was. Ook al heb je flink gespaard, als gepensioneerde is het geen slecht idee om wat op je budget te letten. Een groot huis brengt heel wat kosten met zich mee, een kleinere woning is vaak heel wat minder duur om te onderhouden. 
  2. Meer comfort 
    Mensen die op pensioen gaan, zijn meestal nog in goede gezondheid. Toch mag je niet blind zijn voor het feit dat je ouder wordt. De grote tuin onderhouden wordt dan een last en die lange rit naar de dichtstbijzijnde winkel wordt ook steeds minder evident. Wie kleiner gaat wonen na zijn pensioen, kiest dus vaak voor een appartement in de dorps- of stadskern. Het onderhoud van een kleinere woning vraagt minder moeite en alles wat je nodig hebt, ligt bij je in de buurt. 

Welke woningen zijn geschikt voor wie kleiner wil gaan wonen? 

Het type woning dat best bij je past, hangt vooral af van je gezondheid en je persoonlijke voorkeur. 

  • Een appartement 
    Veel mensen kiezen ervoor om na hun pensioen in een luxueus nieuwbouwappartement op een centrale locatie te gaan wonen. Het voordeel is dat een appartement meestal weinig onderhoud met zich meebrengt en dat je op wandelafstand van heel wat activiteiten woont. Het nadeel bestaat erin dat je dichter bij andere mensen leeft en dat huisdieren soms niet toegelaten zijn. Ook voor wie groene vingers heeft, is dit vaak niet de ideale oplossing. 
      
  • Een kleiner huis 
    Anderen ruilen hun grote huis in voor een kleinere versie. Het voordeel hiervan is dat een huis vaak iets groter is (handig voor kleinkinderen die komen logeren) en een eigen tuin heeft. Het nadeel is dan weer dat een trap op termijn misschien niet ideaal is en dat je zelf instaat voor het hele onderhoud. 
  • Een kangoeroewoning 
    Wonen jij en je kinderen graag dicht bij elkaar? Dan is een kangoeroewoning misschien wel een optie. In een kangoeroewoning zijn er twee leefruimtes, een grotere en een kleinere. Soms zijn een aantal delen, zoals de wasplaats, gemeenschappelijk. Op deze manier kunnen jij en je kinderen elkaar helpen waar nodig. Maar let op: dit is een innige manier van samenleven die niet voor elk gezin is weggelegd. 

Je woning verkopen en tegelijk iets anders kopen, komt daar niet heel wat bij kijken? 

Het klopt dat een woning verkopen en een andere aankopen wel wat werk en administratie met zich meebrengt. Gelukkig kan je voor hulp aankloppen bij een makelaar, een notaris of je bank. 

  • Hulp bij het verkopen van je woning 
    Je kan je woning zelf uit de hand verkopen, maar je kan hiervoor ook de hulp inroepen van je notaris of een makelaar. Je notaris zal hiervoor rond de 2% van de verkoopprijs aanrekenen, bij een makelaar moet je eerder rekenen op 3%. Die laatste zal zich wel actief inzetten om je woning aan een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. 
  • Hulp bij de financiële kant van de verkoop 
    Waarschijnlijk wil je de nieuwe woning financieren met de opbrengst van je oude huis. Hierbij zijn er twee mogelijkheden: 
  • Je verkoopt eerst je oude huis en gaat dan op zoek naar een nieuwe woning 

Bij deze optie wacht je tot je oude huis verkocht is voor je investeert in iets nieuws. Hierdoor heb je financiële zekerheid. Het nadeel is wel dat je waarschijnlijk niet van de ene eigendom naar de andere kan trekken en dus mogelijk een huis of appartement moet huren totdat je een nieuwe woning gekocht hebt. 

  • Je koopt eerst een nieuwe woning en verkoopt dan je oude huis 

Deze manier is praktischer, aangezien je rechtstreeks van de oude naar de nieuwe woning kan verhuizen. Maar hoe regel je dit financieel? Om de nieuwe woning te kunnen kopen, kan je bij de bank een overbruggingskrediet voor een korte termijn aanvragen. Je leent een bedrag dat overeenkomt met de waarde van je oude huis. Zolang je oude woning nog niet verkocht is, betaal je enkel de rente voor deze lening. Na de verkoop betaal je dan het geleende bedrag terug.  
Wil je een woning kopen die duurder is dan je oude huis? Hou er dan rekening mee dat het als gepensioneerde niet bij alle banken mogelijk is om nog een hypothecaire lening te krijgen.  

Wat doe ik met al mijn spullen? 

Wie kleiner gaat wonen, moet noodgedwongen afscheid nemen van heel wat spullen. Laat je hierdoor niet afschrikken: je zal merken dat het vlotter gaat dan gedacht én je kinderen zullen je dankbaar zijn. We geven je alvast enkele nuttige tips: 

  • Begin op tijd en pak het gestructureerd aan 
    Je spullen sorteren neemt best wel wat tijd in beslag, zeker als je in een groot huis woont. Werk per kamer of per categorie. Maak drie stapels: houden – weggooien – verkopen of doorgeven. Loop niet in de ‘hier moet ik nog even over nadenken’-val. Voor je het weet, sleep je dozen vol nutteloze spullen naar je nieuwe woning. 
  • Meet je nieuwe woning op (of vraag de afmetingen op aan de vorige eigenaar)
    Om te weten welke meubels je kan houden en welke je beter wegdoet, is het belangrijk om de afmetingen van je nieuwe woning te kennen. Hoe mooi die grote antieke kast ook is, in een kleinere woonkamer neemt ze echt te veel plaats in. 
  • Bekijk je levensstijl  
    Wie ouder wordt, past zijn levensstijl – soms onbewust – aan. Neem voor je verhuist afscheid van de spullen die niet meer bij je nieuwe leven horen. Was je vroeger een talentvol skiër, maar sta je nu al lang niet meer op de latten? Gooi dan dat skipak weg, in plaats van het met je mee te nemen. 
  • Ontdek de voordelen van digitaliseren 
    Misschien heb je nog dozen vol cd’s, dvd’s, VHS-cassettes of dia’s. Deze zitten vol herinneringen en doe je liever niet weg. Kies ervoor om deze gegevens te laten digitaliseren en ze in de cloud op te slaan. Zo kan je ze makkelijk bekijken op je computer en hoef je die oude HIFI, videorecorder en projector ook niet mee te verhuizen.  

Meer artikelen