Kelder inrichten of zolder verbouwen: heb je overal aan gedacht?
Inhoudstafel
Je zolder of kelder inrichten om te kunnen genieten van extra ruimte en comfort in huis: voor de meeste personen is het een meerjarenplan. Begin tijdig aan die plannen, zodat je jouw kosten maximaal spreidt en niet voor onverwachte obstakels komt te staan. Wij geven je alvast een aantal sterke tips mee.
Bergruimte XXL …
Hoe langer je ergens woont, hoe meer spullen je verzamelt. Tenzij je er een jaarlijkse missie van maakt om een grote opruimactie te houden, stapelen die spullen zich meestal in de kelder of op zolder op. Met andere woorden: vierkante meters die ooit veel geld hebben gekost, maar die vandaag enkel als opbergruimte dienen.
… of de ruimte van je dromen?
Op een bepaald moment in je leven is het dan toch zover. Een grote opruimactie, kinderen die ouder worden of het huis verlaten, een grondige verbouwing: eindelijk kan je al die ruimte benutten. Een ontspanningsruimte, fitnesskamer, (wo)mancave, een wijnkelder, minibioscoop, bureauruimte, een speelkamer … Opties genoeg, maar leent elke ruimte in huis zich wel tot zo’n herinrichting?
Je kelder inrichten: de aandachtspunten
Beginnen doen we in de kelder. Kelders bevinden zich onder de grond en zijn onderhevig aan het omringende grondwater. Een waterdichte kelder is dus een must om toekomstige vochtproblemen te vermijden. Want waar vocht circuleert, komt mogelijk ooit schimmel tevoorschijn, met alle gezondheidsrisico’s van dien.
Zeker in oudere woningen zijn de kelder en de zolder niet altijd de meest geïsoleerde ruimtes in huis. Daarnaast zijn gemetselde kelders nooit 100% waterdicht. De gegoten (prefab)kelders in hedendaagse nieuwbouwwoningen zijn dan weer een stuk beter gewapend tegen vocht van buitenaf.
Eens je het vochthoofdstuk hebt aangepakt, kan je beginnen na te denken over de volgende punten:
- Heeft je keldervloer nog een egalisatielaag nodig?
- Is er bijkomende thermische isolatie nodig en wat met eventuele bijverwarming?
- Voorzie je akoestische isolatie tegen je wanden en plafond? Een thuisbioscoop, karaoke-installatie of gamekamer brengen natuurlijk wat extra decibels met zich mee
- Heb je voldoende stroompunten en zijn deze nog in goede staat? En is je huidige stroomschema überhaupt voorzien op eventuele elektrische installaties?
- Idem voor je verlichting: is het tijd om je functionele tl-verlichting in te ruilen voor warme sfeerverlichting?
- Reikt je wifisignaal wel tot in de kelder?
- Fitnessplannen? Neem ook de ventilatie mee in rekening om het extra geproduceerde vocht (en de bijhorende geurtjes) af te voeren.
Je zolder inrichten: de aandachtspunten
Waar een kelder op elk moment van het jaar koel blijft, is dat op zolder niet het geval. De opgewekte warmte vanuit je woning stijgt en aangezien je dakisolatie – onmisbaar op een comfortabele leefzolder – die warmte zo goed mogelijk in huis probeert te houden, kan de temperatuur op zolder flink oplopen. Idem in de zomer: je dakisolatie vormt weliswaar een schild tegen de warmte, maar belet niet dat het er stevig kan opwarmen.
Ventilatie en airconditioning zijn met andere woorden de twee grote aandachtspunten bij het inrichten van je zolder. Waar dien je nog rekening mee te houden?
- Ben je van plan om ook overdag veel tijd door te brengen op zolder en wens je af en toe extra te verluchten – bijvoorbeeld na het sporten? Dan is een dakraam allesbehalve een overbodige luxe om natuurlijk licht en buitenlucht binnen te halen.
- Beschik je nog niet over een vaste trap richting je zolder? Waar kan je plaats maken voor een vaste trap? Moet je elders plaats vrijmaken?
- Heb je overal voldoende ruimte om comfortabel recht te staan? Deel je ruimte slim en optimaal in. Voorzie bijvoorbeeld een zetel, tv of opbergkasten onder een lager deel van het plafond.
- Loont het om je vloer (akoestisch) te isoleren? Opgelet: je verliest hiermee minstens enkele centimeters in de hoogte.
- Is je vloer in voldoende goede staat en sterk genoeg om extra meubilair – of misschien wel een jacuzzi – te dragen?
- Moet je vloer nog geëgaliseerd worden? Hoe ga je jouw vloer afwerken?
- Zolders zijn zelden voorzien van veel stroom- en lichtpunten. En nog minder vaak van watertoevoer. Waar dien je nog eventueel stroomkabels en waterleidingen door te trekken?
- De zolder als thuiskantoor, ver weg van alle drukte in huis? Denk ook hier aan een voldoende sterk wifisignaal.
Architect nodig?
Voor het renoveren of inrichten van een bestaande ruimte in je woning – zonder dat je ruimte bij creëert – geldt er doorgaans geen meldings- of vergunningsplicht. Bijgevolg komt er geen architect aan te pas. Anders is het wanneer er werken op de planning staan waar de stabiliteit van de woning mee in het gedrang kan komen. Elk gewest hanteert zijn eigen regels rond ruimtelijke ordening, maar vraag ook zeker eens naar de lokale regelgeving bij je eigen gemeente.
Je zolder of kelder inrichten en … that’s it?
Budget en regelgeving: check? Prima, dan kunnen de werken beginnen. Hou er wel rekening mee dat bepaalde renovatiewerken kunnen leiden tot een hoger kadastraal inkomen. Dat is het cijfer dat de basis vormt van je jaarlijks te betalen onroerende voorheffing.
Voer je grondige werken aan je woning uit waarmee je extra woonruimte of comfort toevoegt aan je woning – denk aan het omtoveren van je zolder tot een ontspanningsruimte of extra slaapkamer – dan stijgt je kadastraal inkomen in principe. Bovendien dien je binnen de 30 dagen na het afronden van de werken melding te maken van je verbouwingswerken bij het kadaster. Gebeurt dat niet, dan kan een boete volgen. Energiebesparende ingrepen aan je woning, zoals het isoleren van je muren of dak, zijn vrijgesteld van een verhoging.
Welke woning beantwoordt aan al jouw toekomstdromen?
Of je nu droomt van een thuiskantoor op zolder met alles erop en eraan, of van een ontspanningsruimte voor het hele gezin in de kelder: alles begint bij een woning waar je je helemaal thuis in voelt. En die natuurlijk het potentieel heeft om al je toekomstige wensen te vervullen. Ben jij nog op zoek naar die ene woning? Wij helpen je graag op weg.