Intelligente grijze luidspreker op een koude achtergrond
Leestijd: 3 min

Start to Smart Home: jouw 5 eerste stappen naar je eigen Smart Home

Droom jij ook van een smart home, waarin je volautomatisch je koffie kan laten lopen bij het opstaan, terwijl je rolluiken zichzelf openen en je badkamerspiegel je informeert hoe lang je rit naar het werk zal duren? Met deze vijf kleine innovaties zet ook jij je eerste stappen om van je huis een smart home te maken.

Wat is een smart home?

Met de term ‘smart home’ wordt een woning bedoeld die voorzien is van verschillende slimme apparaten, met een internetverbinding (draadloos of met draad), waardoor ze in contact staan met andere apparaten binnen en buiten de woning. Deze apparaten, ook wel domotica genoemd, zijn meestal op verschillende manieren te bedienen: via een app, een afstandsbediening of met je stem.

Voordelen

Smart home-gadgets kunnen je gemakkelijk gegevens over bijvoorbeeld beveiliging bieden, denk aan opgeslagen beveiligingscamera-feeds. Of informatie over energie – slimme meters en energiemonitors die jou (en je energieleverancier) vertellen hoeveel elektriciteit en gas je verbruikt. Je kan nog een stap verder gaan en routines en regels instellen in je slimme woning. Zo worden bepaalde acties uitgevoerd nadat ze zijn geactiveerd door handelingen zoals het huis binnenkomen of verlaten.

De 5 beste investeringen voor je smart home

Voor je duizenden euro’s uitgeeft aan zichzelf desinfecterende toiletten en bioscanner-weegschalen die je vertellen of je op dieet moet, selecteerden wij voor jou de vijf beste investeringen om mee te starten. Deze items zijn nuttig én ecologisch – en vaak nog erg cool ook.

Een slimme digitale speaker

Begin bij het begin: met een systeem zoals de Google Home Mini, de Amazon Echt of de Apple HomeKit kan je door middel van spraakbesturing alle apparaten die je nadien aanschaft, besturen. Met een eenvoudige instructie doe je het licht aan, sluit je de gordijnen, laat je je favoriete muziek spelen of zoek je de weersvoorspelling voor dit weekend op. Je kan via de speaker ook afspraken aan je agenda toevoegen, iets op het internet opzoeken of een opname van je digitale televisie plannen.

Slimme lampen

Door je lichtinstallatie aan te sluiten op je smart home-systeem kan je niet enkel vanop je smartphone het licht in je woning bedienen, maar kan je ook slimme timers instellen. Verlaat je je huis ’s ochtends steeds rond 8 uur? Dan kan je automatisch vanaf 8u05 alle lampen in het huis uitschakelen. Mocht je dan toch nog ergens een lamp laten branden hebben, verbruik je niet nutteloos energie.

Als je investeert in sensoren, kan je bijvoorbeeld het licht in de hal, woonkamer en keuken laten aangaan bij het binnenkomen, of automatisch laten uitschakelen als je je huis verlaat. Je kan zelfs een schema instellen waarin het licht aan en uit gaat op vaste tijdstippen als je op vakantie bent, om inbrekers de indruk te geven dat het huis niet leeg staat.

Een slimme thermostaat

Eén van de basisinvesteringen die je op een jaar tijd veel geld kan opbrengen, is een slimme thermostaat. Die volgt niet alleen je verbruik per uur – zo kan je goed kijken waar je grootste verliesposten zijn – maar is bovendien te bedienen op afstand. Zo zet je makkelijk de verwarming aan vanop je smartphone een halfuurtje voor je thuiskomt. Een zelflerende thermostaat analyseert ook jouw patronen en gewoontes en verfijnt zo de programmatie die jij initieel instelde.

Je kan in je slim huis ook per kamer een ander schema kiezen om je verbruik te optimaliseren: vanaf het gezin thuis komt een lekker warme woonkamer, en een halfuurtje voor bedtijd gaat de verwarming in de kinderkamers aan. Volgens verschillende energieleveranciers kan je zo tot wel 25% op je verbruik besparen.

Slimme stekkers

Een verborgen verliespost in veel woningen is het zogenaamde ‘slapend verbruik’, de elektriciteit die wordt verbruikt door opladers van bijvoorbeeld smartphones, tablets of spelconsoles terwijl deze niet in gebruik zijn. Met een slimme stekker kan je, net zoals met slimme lampen, instellen wanneer deze actief moeten zijn. Zo zet je bijvoorbeeld tijdens je werkdag alle niet-essentiële stopcontacten uit, om weer actief te worden vanaf je thuiskomt. Een besparing van 5 tot 10% per jaar, afhankelijk van het aantal stekkers dat je gebruikt.

Slimme (beveiligings)camera’s

Last but not least: een camerasysteem. Of je nu kiest voor enkel een camera aan de deurbel of een volledig binnen- en buitenshuis camerasysteem: slimme camera’s bieden verschillende voordelen. Zo houden ze hun beelden vaak enkele dagen of weken bij op een server: interessant als je slachtoffer wordt van een woninginbraak tijdens je vakantie bijvoorbeeld.

Hoe slimmer het systeem, hoe meer mogelijkheden: zo kan je een automatisch bericht ontvangen op je smartphone als je binnenshuiscamera’s beweging vaststellen als je niet thuis bent. Je kijkt live mee – zit de kat van de buren weer binnen, of is er een inbreker te zien? – en kan meteen de politie verwittigen indien nodig. Een andere toepassing is om een slimme camera in te zetten als babyfoon: met een melding op je telefoon weet je meteen dat dochter- of zoonlief wakker geworden is. 

Geprikkeld door de mogelijkheden van smart homes? Ga je binnenkort kopen of (ver)bouwen? Bekijk dan meteen wat de mogelijkheden zijn om van jouw nieuwe woonst een smart home te maken.

Vind de woning van je dromen in enkele klikken

Op zoek naar een nieuwe thuis? Bekijk snel de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s blijven we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.

Bekijk de zoekertjes voor jouw regio
Gepubliceerd op 26 juni 2020

Meer artikelen