Tiny houses – Een nieuwe manier van wonen?
Inhoudstafel
Lichte en alternatieve woningen worden steeds populairder in België. Het concept van de tiny house ontstond begin jaren 2000 in de Verenigde Staten, om onderdak te bieden aan mensen die hun woning door de kredietcrisis waren kwijtgeraakt of aan slachtoffers van de orkaan Katrina. Sindsdien bieden de huisjes een oplossing aan iedereen die anders wil leven. Wat zijn de voordelen ervan?
1. Een aangename woning
Je kunt een tiny house volledig uitrusten zodat je er kunt wonen, met een keuken, sanitair, slaapplaatsen (vlak onder het dak om plaats te besparen) … Twee derde van de Belgen die een tiny house kopen, doen dat om er in te wonen, hetzij uit vrije wil, hetzij uit economische noodzaak, ook al kunnen de huisjes op andere manieren worden gebruikt. De meeste eigenaars zijn minder dan 35 jaar oud, verzetten zich tegen een maatschappij die volledig op consumptie is gericht of hebben geen zin om 20 jaar lang schulden af te betalen. Je kunt er met 2 en zelfs met een gezin in wonen.
2. Een betaalbare woning
Reken tussen de 30 000 en 60 000 euro voor een volledig ingericht tiny house. De prijs hangt natuurlijk af van de afwerkingsgraad die je wenst. Je hebt de mogelijkheid om een keuken vanaf 600 euro te plaatsen, of eentje van 7 000 euro. Voor goede materialen moet je ongeveer 50 000 euro neertellen. Je hebt dus een comfortabele woning voor een betaalbare prijs.
3. Tiny house: klein en gezellig
De term ‘tiny house’ kan worden vertaald als ‘minuscuul huis’. Zo’n huis is 2,5 meter breed, 4 meter hoog en tussen de 5 en 9 meter lang. De grootte ervan wordt beperkt door de wegcode, omdat een tiny house kan worden vervoerd.
4. Mobiel in alle omstandigheden
Een echt tiny house staat op wielen. Dat wil zeggen dat je het kunt verplaatsen, ook al doen weinig mensen dit in de praktijk. Maar het is geen caravan … Het is niet de bedoeling dat je met je tiny house twee weken op vakantie gaat in Zuid-Frankrijk! Het concept betreft eerder jonge werknemers die niet weten welke job of welke relatie ze binnen 5 jaar zullen hebben en die daarom ‘mobiel’ willen blijven. Het feit dat het huis op wielen staat, maakt het makkelijker om te verkopen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld ruilt iedereen dit type huis met elkaar naargelang de levensfase waarin men zich bevindt.
5. Autonoom leven in een Tiny house
Je tiny house kan helemaal autonoom zijn. Voor elektriciteit wordt het meestal verbonden met een bestaand gebouw of heeft het zijn eigen zonnepanelen. Voor de verwarming kun je propaan- of butaanflessen gebruiken. Maar water is iets ingewikkelder. Je kunt water van het dak recupereren, maar dat volstaat wellicht niet. Het beste is om dicht bij een bron te wonen, bij lopend water, een rivier, een meer … Wat de afvoer en de toiletten betreft, zijn droge toiletten de eenvoudigste optie. Grijs water (douche, afwas …) kun je filteren en zuiveren via een minizuiveringsinstallatie.
6. Een ecologisch verblijf
Een tiny house wordt meestal in hout gebouwd, een ecologisch en duurzaam materiaal. De andere gebruikte materialen zijn ook ecologisch. Het concept trekt vooral mensen aan die een milieuvriendelijker woning willen.
7. Een makkelijker vergunning
Een tiny house moet een vergunning hebben, maar die is eenvoudiger en de procedure is sneller. Voor de bouw heb je namelijk geen architect nodig. De toekenning of weigering van de vergunning hangt af van de gemeenten – zoals voor elke stedenbouwkundige aanvraag. Sommige gemeenten met een vernieuwende visie leveren makkelijker vergunningen af. Anderen zijn minder fan van het concept van mobiele bouwwerken. Als we naar de gegevens per provincie kijken, staan vooral de gemeentelijke overheden van Henegouwen het meest open voor het concept. In provincies die meer ‘gekannibaliseerd’ zijn door caravans, zijn de administraties de tiny houses minder genegen. De uitreiking van een bouwvergunning hangt ook af van de plaats waar je je tiny house gaat plaatsen en van zijn bestemming. Je bekomt makkelijker een vergunning als je het huisje in een bebouwbaar gebied installeert en als je het bestemt als een toeristisch verblijf in plaats van als een permanente verblijfplaats.
8. Tiny house hebben meerdere gebruiksmogelijkheden
De meeste mensen die een tiny house kopen, doen dat om erin te wonen. Maar er zijn nog andere mogelijkheden, zoals een toeristisch verblijf, een kantoor – vooral voor aannemers die van werf naar werven verhuizen –, een poolhouse, een showroom …
9. Een grote architecturale vrijheid
Bij de meeste fabrikanten kun je je tiny house op maat laten maken, in de stijl die je zelf mooi vindt. Er bestaan verschillende dakvormen, kleine of grote glazen erkers … Het verschil met een stacaravan? De fabrikanten geven je allemaal hetzelfde antwoord: “Een tiny house is mooier en veroudert veel beter met de tijd”.
10. Een woning in nauw contact met de natuur
Het biedt een andere manier van wonen en laat toe om dichter bij de natuur te zijn. Omdat de woning kleiner is dan een traditioneel huis, zul je de neiging hebben om meer buiten te leven. Je zal meer rekening houden met de natuurelementen: “Wordt het vandaag warm of koud weer?” Het is een levendiger woning/alt. een woning die leeft.
Ben je geïnteresseerd in tiny houses?
Vind meer informatie en inspiratie op ConstructR