Tuinieren in de herfst: nog een laatste keer finetunen voor de winter
Inhoudstafel
De zomers lijken soms wel een maandje langer te duren dan vroeger. Tuinieren in de herfst is daarom gunstiger dan ooit. In de maanden september en oktober is de bodem nog altijd warm en vochtig en bovendien gaan je planten in rust. De ideale periode om aan de slag te gaan en je tuin klaar te maken voor de winter en het daaropvolgende nieuwe bloeiseizoen.
Tuinieren in de herfst = voorsprong nemen
Heel wat mensen spannen zich vooral in de lente en de zomer in de tuin in, tijdens de traditionele buitenmaanden. Maar eens het najaar daar is, gaat het tuingereedschap tot het komende voorjaar weer de schuur of het tuinhuis in.
Onterecht, want de herfst is net hét moment om je tuin nog een laatste keer goed in de watten te leggen voordat de strengere wintermaanden daar zijn. Door je tuin winterklaar te maken, pluk je eens zo snel de vruchten in het nieuwe jaar.
Planten, verplanten en vermenigvuldigen
Zoals we al zeiden: vanaf het najaar gaan je planten stilaan in rustmodus. De lente- en zomermaanden hebben veel energie gevergd. Het is nu aan jou om je planten de best mogelijke kansen te geven om eens zo sterk terug te keren tijdens de volgende bloeiperiode.
Door de gunstige staat van de bodem is de herfst ideaal voor vaste planten, boompjes of struiken om zich in te wortelen. Idem als je ze wenst te verplanten om hen een beter plaatsje te geven in je tuin of om ze te vermeerderen.
Zijn er bloemen, planten of boompjes die extra bescherming nodig hebben of ingepakt moeten worden tijdens het najaar? Plan ook dit tijdig in.
Lees ook: Tips voor een levendige tuin vanaf de lente
Veel kleur in het vroege voorjaar
Wil je al in januari en begin februari de eerste bloemenpracht zien verschijnen in je tuin? Door je bloembollen in het vroege najaar te planten, geef je jouw flora de nodige voorsprong om een flinke groeispurt te nemen.
Of ga gewoon voor een van de vele mooie herfstbloeiers zoals de anemoon, de gele zonnehoed, viooltjes of lampenpoetsersgras. Kleur en prachtig herfstgroen verzekerd.
Nog een laatste trimbeurt voor je hagen en gazon
Idealiter snoei of scheer je jouw hagen nog een laatste keertje in het begin van de herfst. Dit om ze de nodige ademruimte te geven en om verrotting tegen te gaan door de steeds vochtiger wordende lucht. Bij traag groeiende hagen is dit in principe niet meer nodig als je hen nog rond de zomer een laatste snoeibeurt hebt gegeven.
Je gazon pak je best voor het laatst aan in november. Verwijder eventuele bladeren – ze blokkeren het zonlicht en stimuleren mosvorming en bruine plekken – en maai je gras tot maximum 5 centimeter lang. Hoe korter je jouw gras maait, hoe minder goed de sprieten de schaarse zon opvangen en hoe meer ruimte je geeft aan onkruid en mossen.
Staat er nog best veel onkruid? Door nog een aantal keer je onkruid in de herfst te wieden, heb je er een pak minder last van tijdens de volgende lente.
Voeg meststoffen toe aan je grond
Naarmate het najaar vordert, kunnen je gazon, je bloemen en je planten steeds minder natuurlijke voedingsstoffen uit hun directe omgeving halen. Een belangrijk onderdeel van tuinieren in de herfst, is het toedienen van de nodige meststoffen aan je grond.
Op deze manier verbeter je de kwaliteit van het bodemleven en stimuleer je jouw planten en gras om meer energie op te slaan. Met andere woorden: je geeft het groen in je tuin een stevige voorsprong met het oog op komend voorjaar.
Vraag wel goed na bij je plaatselijke tuinspecialist welke meststoffen het meest aangewezen zijn voor jouw tuin.
Lees ook: Een levendige tuin in de zomer: in 8 stappen richting genieten
Teel lekkere najaarsgroenten
Andijvie, spitskool, spinazie, knoflook, winterui, wintersla, veldsla… Het lijstje van groenten die je in de herfst kan planten, is allesbehalve beperkt. September en oktober zijn trouwens ook de maanden bij uitstek om pompoen te oogsten. Om lekkere pompoensoep of -lasagne van te maken of om natuurlijk als enge versiering voor je deur te zetten bij Halloween. Dan weet je dat het najaar écht is ingezet.
Denk ook aan de beestjes
Net zoals planten op zoek gaan naar de schaarse voeding in de grond, is het in het najaar ook voor heel wat diersoorten moeilijker om aan het geschikte voedsel te geraken of om zich warm te houden.
Een composthoek is niet alleen een milieuvriendelijke manier om je afval te verwerken, ook vogels en egels komen er graag hun graantje meepikken. En om die vogels een extra handje te helpen in de winter, is het geen slecht idee om al in de herfst vogelkastjes of vogeldrinkschaaltjes te voorzien. Op deze manier weten ze precies waar ze moeten zijn eens het killer wordt buiten.
En wat gedacht van een insectenhotel om bijvoorbeeld vlinders een warme plaats te bieden in je tuin? Ruim gerust eens wat minder op en creëer plekjes voor nuttige insecten zoals bijen of vlinders om zich warm tussen je spullen te nestelen. En heb je een vijver? Verwijder vallende bladeren en ander bladafval om de verzuring van het water tegen te gaan. Je vissen zullen je dankbaar zijn.
Propere huisjes
Wil je helemaal zonder zorgen de wintermaanden aanvatten? Onderwerp je tuinmateriaal aan een grondige inspectie. Geef je gras- en kantenmaaier een onderhoudsbeurt, slijp de messen van je heggenschaar en berg alles netjes op in je tuinhuis. Op naar de winter!
Waar staat jouw huis met droomtuin?
Immoweb is jouw place to be voor een woning met een tuin die het hele jaar door floreert. Vind jouw ideale woonplekje via onze uitgebreide database.