Leestijd: 4 min

Boomhut in je tuin: van speelse getaway tot luxueus boomhuis

De tijd dat de boomhut alleen bij kinderen met stip op één op het verlanglijstje stond, ligt ver achter ons. Velen zien boomhutten vandaag als een alternatieve manier om dichter bij de natuur te zijn of om bijkomende leefruimte te creëren. Waar dien je overal rekening mee te houden? Hoe ver mag je gaan? En waar kan je al wat inspiratie gaan opsnuiven?

Geen boom? Geen probleem

Boomhutten staan voor avontuur, wegduiken in de natuur, je eigen plekje creëren. Wie droomde er als kind niet van om de bomen in te klauteren om spannende verhalen te beleven in zijn houten fort of kampje? Maar ook onder de grote kinderen heeft de boomhut de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Een staycation in eigen tuin klinkt dan ook geweldig, toch?

Eerst een groot misverstand de wereld uit helpen: je hebt niet per se een boom nodig om een boomhut in je tuin te plaatsen. Kies je bijvoorbeeld voor een systeem met steunpalen die je in de grond verankert, dan kan je alsnog genieten van de sfeer en de rust van een traditionele boomhut.

Heb je wel de geschikte boom in je tuin staan? Dan heb je de keuze uit twee extra types van ondersteuning: een systeem met bouten die rechtstreeks tegen de boomstam bevestigd worden of een ophangsysteem met touwen, kabels of kettingen. In beide gevallen dient je boom in een ideale conditie te vertoeven, omdat deze systemen voortdurend beroep doen op zijn kracht.

Is je boom wel geschikt voor een boomhut?

Om het gewicht van een boomhut te kunnen dragen, mag je boom niet te jong of te oud zijn en moet deze bovendien vrij zijn van boomziektes. Ideale boomsoorten zijn de beuk, de eik, de esdoorn en de zilverspar. Zij beschikken over robuuste takken en stevige, diepe wortels op volwassen leeftijd.

Hoe dan ook dient de stam van je boom minstens een diameter van 30 cm te hebben om de nodige ondersteuning te kunnen bieden. Is dat niet het geval, kunnen extra steunpalen nog soelaas bieden. Ben je niet zeker van je zaak? Laat dan een gespecialiseerd boomverzorger een kijkje komen nemen.

Hou bij de bouw van de boomhut ook rekening met de verdere groei van de boom. Als de stam nog breder wordt, dan dien je rondom de nodige ruimte vrij te laten tussen de boom en de constructie zelf.

Een boomhut kan alle moderne comfort herbergen van een hedendaagse woning (Les Cabanes de Rensiwez in Houffalize) – http://www.lescabanesderensiwez.be/nl/the-hutten-aan-de-rivier/?accomodation=20

Heb je aan de veiligheid gedacht?

Een vaste trap met leuningen, een platform tussen twee trappen, balustrades met een kindveilige hoogte, een eventuele afrastering… Er bestaan verschillende oplossingen om je boomhut en de toegang ernaartoe childproof te maken. Hoe hoger je hut komt te hangen, hoe meer nood aan veiligheidsmaatregelen. Laat je jouw boomhut bouwen door een professionele firma, dan zijn zij sowieso gebonden aan de Europese veiligheidsvoorschriften. Doe ook steeds beroep op partijen met de nodige expertise rond boomhutten. Zelfs wanneer het gaat om de bevestigingsmaterialen, want ook deze zijn aangepast aan de specifieke eisen van een boomhutconstructie.

Tip: pols zeker bij je verzekeringskantoor of je gedekt bent tegen eventuele schadegevallen en/of ongelukken.

Heb je ieders akkoord?

Heb je in al je enthousiasme rekening gehouden met je buren? Een hut op hoogte kan leiden tot inkijk bij de buren en mogelijk zijn ze daar niet mee opgezet. Betrek hen dus tijdig bij je plannen en verzeker hen dat je hun privacy respecteert, bijvoorbeeld door geen raampje te plaatsen aan de kant van de buren.

En heb je al nagedacht over eventuele vergunningen die je op zak moet hebben voor je boomhut? In het geval van speelhutten met een beperkte oppervlakte is een vergunning meestal niet aan de orde. Heb je grotere plannen en wil je een XXL-boomhut bouwen om in te wonen of misschien te verhuren via AirBNB? Dan komt er wel een vergunningsplicht bij kijken. Let wel: de regelgeving in ons land is hier nog niet heel duidelijk rond. En zelfs op lokaal niveau kunnen er bijkomende regels gelden. Laat je dus voldoende informeren over de wettelijke voorwaarden.

Inspiratie uit eigen land

Dat je van je boomhut een luxueus boomhuis met alles erop en eraan kan maken, daar hoef je maar je Pinterest- of YouTube-kanalen voor te openen. Wie bijvoorbeeld Treehouse Masters opzoekt, botst meteen op de meest tot de verbeelding sprekende boombouwwerken.

En intussen heeft deze typisch Amerikaanse trend ook vlotjes zijn weg gevonden naar ons land. Met professionele boomhuisbouwers en zelfs gespecialiseerde architecten die jouw gedroomde boomcreatie op maat kunnen maken. Inclusief isolatie en aansluitingen voor elektriciteit, water en zelfs sanitair, voor op en top modern wooncomfort tussen de takken en de bladeren.

Maar alles begint natuurlijk bij het gewenste ontwerp. Ook hier, ben je niet voldoende bouwtechnisch aangelegd, laat je dan bijstaan door een professionele boomhutbouwer. Grote kans dat je alsnog mag meehelpen om de kosten hier en daar te drukken.

Wil je eerst nog wat inspiratie opdoen vooraleer je aan de slag gaat met je eigen boomhut? In ons land, voornamelijk ten zuiden van Samber en Maas, bestaan er tal van boomplekjes waar je gezellig met zijn tweeën of met meerdere personen kan verblijven voor een aantal dagen en nachten. Veel plezier!

Cabane dans les arbres – Erezée: In ons land, voornamelijk ten zuiden van Samber en Maas, bestaan er tal van boomplekjes waar je gezellig met zijn tweeën of met meerdere personen kan verblijven. Zoals hier in Erezée, vlakbij Durbuy. – https://www.airbnb.be/rooms/43516799

Vind jouw huis met boomhutvriendelijke tuin!

Ben je op zoek naar een nieuwe woning die meteen klaar is om de boomhut van je dromen te verwelkomen? Start je zoektocht bij ons op Immoweb!

Zoek jouw woning met tuin

Meer artikelen