
Zout of chloor in je zwembad? Eén misverstand doet je misschien twijfelen
Een zwembad in je tuin: voor velen is het de ultieme zomerupgrade. Een plek om te ontspannen, af te koelen en om met vrienden en familie samen te genieten van de zonnige dagen. Het perfecte zwempartijtje gaat door in hygiënisch, veilig én superhelder water. Maar kies je voor chloor of zout om hiervoor te zorgen?
Inhoudstafel
Om te beslissen of je voor zout of chloor in je zwembad kiest, overloop je best enkele factoren. Beide systemen zorgen voor proper en veilig zwemwater, maar verschillen in aanpak, gevoel, onderhoud en kostprijs. In deze blog zetten we alles overzichtelijk voor je op een rijtje en ontdek je misschien wel een aantal zaken die je nog niet wist.
Wat zijn de belangrijkste verschillen?
Een klassiek chloorzwembad werkt op basis van chloortabletten of vloeibare chloor. Je voegt deze op regelmatige basis toe aan het water om bacteriën en algen te doden.
Een zoutwaterzwembad bevat zout (natriumchloride). Interessant weetje: zoals de naam het doet vermoeden, bevat zout al chloordeeltjes. Toch heb je een zoutelektrolyse-installatie nodig om het zout om te zetten in bruikbare chloor. Zo ontsmet het zwembad zichzelf automatisch én op natuurlijke wijze, zonder dat je handmatig chloor hoeft toe te voegen.
De grootste voordelen van een zoutwaterzwembad
Nog zo’n interessant weetje: het water in een zoutwaterzwembad proeft niet naar zeewater. Met andere woorden, je krijgt geen overdosis zout binnen tijdens je verfrissende duik. Welke pluspunten kan zout water in je zwembad nog invullen?
- Milder voor huid en ogen: zoutwater prikt minder in de ogen en veroorzaakt zelden huidirritatie;
- Geen chloorgeur: omdat de chloor geleidelijk aan en in kleinere hoeveelheden wordt aangemaakt, is de typische zwembadgeur zo goed als afwezig;
- Automatische ontsmetting: de elektrolyse-installatie regelt grotendeels alles zelf;
- Minder dagelijks onderhoud: Je hoeft niet telkens manueel producten toe te voegen, zoals bij een chloorzwembad.
En wat zijn de aandachtspunten bij een zoutwaterzwembad?
- Hogere installatiekost: de prijs van een elektrolyse-installatie varieert van een paar honderd tot een paar duizend euro. Hoe vaker je jouw zwembad gebruikt, hoe sneller de investering zich terugbetaalt. Je hoeft namelijk nooit meer chloorproducten te kopen;
- Corrosiegevaar: zout kan voor roestvorming zorgen, dus bepaalde materialen in en rond het zwembad (zoals ijzer en aluminium zwembadonderdelen, verlichtingselementen, pompen,…) moeten bestand zijn tegen zout;
- Regelmatige controle van het zoutniveau: al blijft het totale onderhoud beperkt, je moet wel af en toe het zoutgehalte controleren en aanvullen.

De grootste voordelen van een chloorzwembad
Van zwemlessen in het lager onderwijs tot de tripjes naar het stedelijk openbaar zwembad: de overgrote meerderheid onder ons heeft al ettelijke uren in een chloorzwembad doorgebracht. Maar de redenen waarom ook thuis vaak voor chloor wordt gekozen?
- Lagere opstartkosten: de installatie van een klassiek chloorsysteem is goedkoper dan een zoutwatersysteem met elektrolyse-installatie;
- Snelle werking: chloor is heel doeltreffend, ook bij een iets grotere verontreiniging van het water;
- Bekend systeem: chloorzwembaden zijn al lange tijd de standaard, waardoor er meer dan voldoende informatie en producten hierover beschikbaar zijn.
De aandachtspunten van een chloorzwembad
Zwembadchloor is een chemisch product en dus is natuurlijk wat extra voorzichtigheid geboden:
- Sterke geur en kan irriteren: chloor kan zorgen voor prikkende ogen en geïrriteerde luchtwegen, en kan vervelend zijn voor de huid. Vooral mensen met een gevoelige huid of allergieën ervaren sneller irritatie;
- Meer opvolging nodig: Je moet regelmatig de pH-waarde, het chloorgehalte en de waterbalans controleren én bijsturen.
- Hogere jaarlijkse kost aan producten: chloorproducten moet je nu eenmaal voortdurend bijvullen. De prijzen ervan kunnen doorheen het jaar variëren en jaar na jaar oplopen.

Is elk type zwembad zout- en chloorproof?
Chloorwatersystemen zijn mogelijk voor ieder zwembadtype en hetzelfde geldt voor zoutwater. Zowel ingebouwde, opbouw- als half ingebouwde zwembaden komen in aanmerking.
Je hoeft dus niet meteen een full-option zwembad te graven om in zout water te kunnen plonsen. Wel is het belangrijk om bij een bestaand (of tweedehands) zwembad eerst te checken of de materialen genoeg bestand zijn tegen zout water.
Laat je je zwembad bouwen door een professional? Geef dan van bij de start aan of je zout of chloor in je zwembad verkiest. Bij een doe-het-zelfproject laat je je best goed adviseren over compatibiliteit, installatie en onderhoud.
Zwembadplannen? Denk na over het totaalplaatje
Een zwembad kies je niet voor één zomer. Denk dus niet alleen aan het watertype, maar ook aan de ideale plek in je tuin, de grootte van het zwembad, de eventuele afwerking enzovoort. En uiteraard: de tijd die je er zelf wilt insteken.
Op zoek naar meer inspiratie voor het buitenleven? Ontdek onze blogs en tips voor een tuin waar jij en je gezin elke dag van kunnen genieten.