Zwembad in je tuin: plezier voor de kleinste waterratten tot de grootste sportievelingen
Inhoudstafel
Een zwembad in de tuin: dé ultieme droom van velen, zeker wanneer het kwik de hoogte inschiet. Van 100 euro tot 100.000 euro: zwemgenot komt in vele vormen en prijzen. Wij sommen de verschillende opties voor je op.
Plonsbad of baantjes trekken?
Hoe wil je jouw zwembad gebruiken? Wil je vooral de kinderen hun waterplezier gunnen? Heb je voldoende ruimte nodig om je bommetjes, salto’s en andere duikkunsten te tonen? Of ben je echt van plan om aan je conditie te werken en volop baantjes te trekken?
In dat laatste geval raden zwembadspecialisten aan om voor een zwembad te gaan van minstens 4 m op 10 m. Hou ook rekening met de diepte van je zwembad: moet er verloop zijn van ondiep naar diep? Met ingewerkte trappen zodat zowel de jongsten als de oudsten eenvoudig in en uit het zwembad geraken? Of is er een laddertje om het niveauverschil te overbruggen?
Waar plaats je jouw zwembad in de tuin?
Natuurlijk dien je rekening te houden met een aantal stedenbouwkundige voorschriften om de geschikte plaats voor je zwembad aan te duiden (zie verder). Denk wel goed na over volgende zaken bij het bepalen van de locatie van je zwembad in de tuin:
- Zon vs. schaduw: hoe meer schaduw er op je water valt, hoe meer moeite het kost om je water op de juiste temperatuur te krijgen. Hoe meer bomen en struiken in de buurt, hoe meer insecten en vallende bladeren bovendien in je water belanden.
- Privacy: heb je ergens last van ongewenste inkijk? Kan je eventueel werken met schermen of beplanting?
- Veiligheid: kleine kinderen of huisdieren in huis? Het is mogelijk om extra veiligheidsvoorzieningen te treffen in en rondom je zwembad, zoals afdekzeilen, omheiningen en zelfs alarmsystemen. In België bestaat hier geen specifieke wetgeving rond, al zijn er wel bepaalde Europese normen waarvan verwacht wordt je hieraan te houden. Zorg er hoe dan ook voor dat je hen altijd goed in de gaten kunt houden vanuit je woning. Zonder je privacy volledig op te offeren.
- Hou rekening met eventuele technische installaties om je water warm en proper te houden. Heb je ruimte genoeg ter beschikking om deze een plaats te geven?
- Komt er een poolhouse naast je zwembad en kan dit volgens de stedenbouwkundige regels?
Pootjebaden of plonsen?
Hoe ziet jouw toekomstige zwembadleventje eruit eens je je ogen sluit? Is het je vooral om de verfrissing te doen? Of staan er ook duiksessies en bommetjes op het programma? Voor een beperkt budget kan je al kiezen uit tal van opbouwzwembaden. De wat ruimere opblaaszwembaden voor kinderen vind je al terug vanaf 50 euro, opbouwzwembaden met frame en meer diepte vanaf 100 à 150 euro.
Opbouwzwembaden in kunststof: budgetvriendelijk en snel weer opgeruimd
Welke factoren doen de prijs meteen de hoogte ingaan, los van de grootte van het zwembad? Eerst en vooral het materiaal van je opbouwzwembad. De meest budgetvriendelijke oplossing is een zwembad uit kunststof. Het omringende frame zorgt voor de stevigheid. Het voordeel is dat je het zwembad na de zomer gewoon weer kunt afbreken. Het nadeel is dat ze gevoeliger zijn voor schade, zoals een ongelukkig scheurtje of perforatie.
Opbouwzwembad in hout of metaal: stevig én betaalbaar
Een houten of metalen behuizing is meteen steviger en kan zowel volledig bovengronds, deels ingegraven als volledig ingegraven geplaatst worden. De prijs loopt op naar een aantal duizenden euro’s naargelang de grootte van het zwembad. Ook eventuele graafwerken komen erbij in de kosten.
Hou bij je keuze voor hout rekening met de gepaste houtsoort. Ook een stabiele, egale ondergrond en een sterke drainage voor de afvoer van regenwater rondom zijn belangrijk. Schorren zorgen voor extra versteviging.
Metaal kan op zijn beurt het best om met de druk van het water in je zwembad. Dankzij het stalen frame zijn afmetingen tot zo’n 8m in lengte haalbaar, al dan niet met extra versteviging.
Om je water zo proper en helder mogelijk te houden, kan je niet zonder een filtersysteem met bijhorende pomp. Ook hier de lopen de kosten sterk uiteen, van 50 euro tot een paar honderd euro.
Monoblok: naadloos en supersnel geplaatst
Een plug & play zwembad in je tuin? Een monoblok zwembad wordt volledig op maat geprefabriceerd en bestaat meestal uit polyester. Grote voordelen van dit systeem: de plaatsing gebeurt enorm snel en de afwerking is helemaal naadloos, waardoor het zwembadoppervlak perfect glad is. Qua afmetingen zijn deze opstellingen eerder beperkt.
Een veel voorkomende startprijs voor dit type varieert tussen de 25.000 en 35.000 euro voor een zwembad van 3-4 m op 7-8 m. Inclusief plaatsing, exclusief accessoires zoals een afdeksysteem of een verwarmingsinstallatie. Informeer altijd goed naar wat inbegrepen zit in de prijs: wat met de afwerking rondom, een filtersysteem of eventuele ingebouwde verlichting?
Een houten of metalen behuizing is steviger dan kunststof en kan zowel volledig bovengronds, deels ingegraven als volledig ingegraven geplaatst worden.
Bouwkundig zwembad: volgens de regels van de kunst
Een volledig ingegraven zwembad op maat voor je tuin, zonder beperkingen qua afmetingen, met alles erop en eraan? Met een bouwkundig zwembad, gemetseld of in gegoten beton, krijg je carte blanche naargelang je budget. Hou rekening met een kost van minstens 40.000 euro voor een zwembad met standaardafmetingen (4 m op 10 m).
Andere belangrijke prijsbepalers:
- Afwerking in en rondom je zwembad: boordstenen, houten vloer, (mozaïek)tegels, ingebouwde verlichting…
- Type verwarmingssysteem
- Type filtersysteem
- Geautomatiseerde monitoring en bijsturing van pH- en chloorwaarden in het water
- Eventueel een (gemotoriseerd) afdeksysteem voor je zwembad
Hou bovendien rekening met hogere stroom- en onderhoudskosten in vergelijking met bovengenoemde zwembadtypes voor je tuin. Je zwembad verwarmen en proper houden, daar staat een jaarlijkse onderhoudskost tegenover. Eventueel kan je hier een professioneel onderhoudsteam voor inschakelen.
Zwemvijver: ecologisch en praktisch
Het beste van beide werelden voor liefhebbers van een frisse duik tussen de natuur. In een zwemvijver zijn het de planten die zorgen voor het perfect heldere water. Geen chloortoestanden, enkel natuurlijke filters. Te koud om in te zwemmen? Dan blijft je zwemvijver tenminste een genot om naar te kijken. Het gemiddelde prijskaartje schommelt rond de 25.000 euro afhankelijk van de grootte, de gebruikte materialen en planten.
Alle redenen om volop te gaan voor een zwemvijver? Die lees je hier!
Je zwembad verwarmen en proper houden, daar staat een jaarlijkse onderhoudskost tegenover. Eventueel kan je hier een professioneel onderhoudsteam voor inschakelen.
De speciallekes
Buiten de bovengenoemde, meest voorkomende types zwembaden voor je tuin, zijn er nog een aantal duidelijke trends in opkomst.
Eén van die trends is het zwemkanaal. Dankzij zijn lange, smalle vorm is het een ideaal zwembad voor zwemmers die graag regelmatig een baantje trekken. De slanke, strakke vorm geeft bovendien extra cachet mee aan je tuin. Het prijskaartje loopt flink uiteen. Waar de ene zwembadbouwer het heeft over een gemiddelde prijs van 25.000 euro, kom je elders prijzen tegen van 50.000 à 60.000 euro.
Te weinig plaats, maar toch een fervent zwemmer? Dan is een verkort zwembad met ingebouwde jetstream een handig alternatief. Die zorgt voor de nodige tegenstroming zodat je altijd ter plaatse blijft zwemmen.
Een andere groeiende trend zijn havencontainers. Niet alleen als bijgebouw, maar ook als zwembad. Van een eyecatcher gesproken! De verkoop ervan zit de afgelopen jaren dan ook in de lift. Je kan ze naar wens bekleden of laten omringen door groen. Je vindt zelfs uitvoeringen terug met ingebouwd raam. Met een geschat prijskaartje tussen de 20.000 en 30.000 euro zijn ze betaalbaarder dan een bouwkundig zwembad. Al kan de prijs ook hier sterk schommelen.
Vergunning nodig?
Mag je zomaar zonder vergunning een zwembad plaatsen? In Vlaanderen, Brussel en Wallonië verschillen de regelgevingen. Zo zal je rekening moeten houden met zaken zoals de afstand tot de perceelgrens, de grootte van het zwembad of de inkijk vanaf de openbare weg. In de regio Brussel is de kans het grootst dat je een vergunning nodig hebt.
- Vlaanderen
- Wallonië
- Brussels Hoofdstedelijk Gewest: vergunning nodig indien het zwembad een oppervlakte heeft van meer dan 20 m2 en/of overdekt is en/of op minder dan 2m afstand van de aanpalende eigendommen ligt
Let op: ook je gemeente kan nog specifieke voorwaarden opleggen. Vraag dit altijd na bij je lokale bestuur.
Op zoek naar een zwemklare woning?
Ben je op zoek naar een nieuwe woning met voldoende ruimte om straks je eigen zwembad aan te leggen? Of misschien beschikt jouw toekomstige droomwoning al over een volledig uitgerust zwembad? Nu is het nog kwestie om ze te vinden, hier bij Immoweb bijvoorbeeld!