jonge vrouw in eclectisch interieur
Leestijd: 3 min

10 tips voor een budgetvriendelijk interieur

Dat een woning huren, kopen of (ver)bouwen geen goedkope aangelegenheid is, hoeven we je niet te vertellen. Vaak blijft er nog maar bitter weinig budget over om je woning helemaal naar jouw zin in te richten. Gelukkig hoeft mooi niet altijd duur te zijn. Wij geven je enkele sterke tips en tricks mee op weg naar een budgetvriendelijk interieur.

1.    Maar eerst even plannen

Blind een aantal interieurwinkels bestormen, het is misschien niet het allerbeste idee. Je komt wellicht met heel wat mooie items thuis, maar vormt het straks wel een natuurlijk geheel in je interieur?

Stel daarom altijd een plan op voor jezelf:

  • Over welk budget beschik je?
  • Wat zijn je absolute prioriteiten? Wat zijn je must-haves en nice-to-haves?
  • Welke kamer(s) pak je als eerste aan?
  • Welke interieurstijl streef je na? Klassiek, vintage, industrieel, Ibiza-vibes,…?
  • Welke winkels of zaken hebben een uitgebreid interieuraanbod aan een schappelijke prijs en welke kan je al meteen schrappen van je lijstje?

2. Laat je inspireren

Pinterest, Instagram, interieurblogs, je eigen vrienden en familie,… Laat de ideeën, moodboards en tutorials op je afkomen en kijk zoveel mogelijk bij mensen binnen voor de beste budgetvriendelijke interieurinspiratie. Laat alles daarna een tijdje bezinken en ga dan aan de slag met een moodboard om je favoriete stijlen, kleuren, texturen,… op één plaats te verzamelen.

3. Zoek de verborgen pareltjes

Zoals we hierboven al stelden: mooi hoeft allesbehalve duur te zijn. Ga daarom ook op zoek naar gouden opportuniteiten op tweehandswebsites, maar ook in kringloopwinkels of op antiekmarkten.

Of sluit je aan bij online communities op social media. Vaak vind je er meubels en andere interieuraccessoires terug die nog in uitstekende staat verkeren én nog maar een fractie van de oorspronkelijke prijs kosten. Alles wat je nodig hebt, is een beetje geduld en een sterke speurneus. Hou zeker ook interessante kortingsacties in de gaten.

4. Schuilt er een DIY’er in je?

Je hebt ze ongetwijfeld al eens zien passeren, de online interieurhacks die tonen hoe je op een budgetvriendelijke en creatieve manier jouw eigen stijl kunt creëren. Bijvoorbeeld door verschillende types meubels te combineren en het meubelstuk zo een volledig nieuwe invulling te geven. Of door een bestaand meubel te upcyclen. Als je zelf een beetje handig bent – of zo iemand in je familie- of vriendenkring hebt zitten – kan je op deze manier flink wat kosten uitsparen én tegelijkertijd verwonderde blikken winnen.

moeder en dochter schilderen oud tafeltje roze
Een oud meubel nieuw leven inblazen, is een uitstekende manier om je interieur op een budgetvriendelijke manier op te waarderen.

5. Hou het minimalistisch

Een minimalistische aanpak voor je interieur is misschien wel the best of both worlds. Door het aantal accessoires en eyecatchers te beperken, kan je jouw interieurkosten aanzienlijk beperken. In ruil krijg je een mooi georganiseerde en rustgevende sfeer in huis.

Maar denk bijvoorbeeld ook aan multifunctionele meubels die meerdere doeleinden dienen, zoals een salontafel met opbergruimte of een open rek dat ook als kamerverdeler functioneert.

6. Een nieuw kleurtje, een wereld van verschil

Een van de meest kosteneffectieve manieren om een ruimte een volledige metamorfose te geven, is door te verven of te behangen. Experimenteer met accentmuren in je woonkamer of gebruik behangpapier met opvallende motieven om een statement te maken. Huur je een woning? Ga dan altijd bij de verhuurder na wat de afspraken hierrond zijn.

7. Zet verlichting creatief in

Verlichting speelt een cruciale rol in de sfeerbepaling van een ruimte. In plaats van dure verlichtingsarmaturen te kopen, kan je ook creatief zijn met wat je al hebt. Overweeg het gebruik van sfeerverlichting zoals fairy lights, combineer basic vloerlampen en tafellampen om een warme en uitnodigende sfeer te creëren of ga ook hier aan de slag met een origineel DIY-projectje.  

8. Donzige opvulling: altijd een goed idee

Kussens, dekens en tapijten zijn er niet alleen in verschillende texturen, maar ook in de meest uiteenlopende prijscategorieën. Speel met verschillende kleuren, patronen en vormen zonder dat de rest van je interieurbudget eronder hoeft te lijden.

lichtsnoeren in gekleurde flessen
Op gezelligheid hoeft niet standaard een hoog prijskaartje te kleven. In plaats van dure verlichtingsarmaturen te kopen, kan je bijvoorbeeld ook creatief zijn met wat je al in huis hebt.

9. Een dosis groen voor je ogen en je gezondheid

Planten zijn een geweldige manier om kleur en leven in huis te brengen. Voor een beperkt budget richt je jouw woning in met een mooie mix van kleine en grote(re) planten.

Groen in huis verbetert niet alleen de luchtkwaliteit, maar zorgt ook voor een gevoel van welzijn en rust. Onmisbaar, met andere woorden, binnen een budgetvriendelijk interieur.

Kies voor gemakkelijk te onderhouden planten zoals vetplanten of cactussen als je geen groene vingers hebt. Geef je liever niet te veel uit aan potten voor je planten of bloemen? Ook hier bestaan er verschillende doe-het-zelfoplossingen. Verf zelf een basic terracotta bloempot of hergebruik een houten kistje om je planten in te zetten. Manieren genoeg om op een betaalbare én originele manier groen in huis te halen.

10. Ga voor tijdloos

Investeer in tijdloze en veelzijdige stukken die je jarenlang kunt laten staan, zodat je jouw interieur niet om de zoveel jaren een stevige make-over hoeft te geven. Dit geldt zowel voor meubels als interieuraccessoires. Zo combineer je bijvoorbeeld neutrale kleuren en materialen eenvoudig met toekomstige aanwinsten in je interieur.

Nog meer tips nodig voor jouw moodboard?

Het inrichten en decoreren van je woning hoeft dus geen fortuin te kosten. Door slimme keuzes te maken, creatief te zijn en de beschikbare middelen optimaal te benutten, creëer je een stijlvol en comfortabel interieur creëren zonder je budget te overschrijden.

Kan je nog wat tips en tricks gebruiken met het oog op een budgetvriendelijk, maar vooral gezellig interieur, helemaal op jouw maat? Blader dan zeker door onze interieurblog!

Ontdek de Immoweb-interieurblog
Gepubliceerd op 1 juli 2024

Meer artikelen