Leestijd: 5 min

Bijgebouw voor je tuin? Ga mee op inspiratietocht!

De afgelopen jaren hebben we vele dingen herontdekt. De natuur, onze wandelbenen, maar vooral ook onze woningen. Niet verwonderlijk dat heel wat mensen geïnvesteerd hebben in extra comfort in eigen huis, maar ook buiten in de tuin. Bijvoorbeeld door een bijgebouw te plaatsen. De mogelijkheden zijn vandaag dan ook enorm. Wat volgt, is een blog vol inspiratie voor extra woonplezier, dus hou je ogen goed open.

(Leef)veranda

De veranda is een aanbouw die voornamelijk uit glas bestaat. In tegenstelling tot vroeger maakt dit bijgebouw veel meer deel uit van de woning zelf. Bijvoorbeeld als verlengde van de keuken of woonkamer, of als een extra hobby- of speelkamer.

Groot voordeel van een veranda is de overvloed aan lichtinval. Groot aandachtspunt is logischerwijs het risico op oververhitting. Dit kan je tegengaan dankzij een doordacht ontwerp en slimme oriëntatie in combinatie met de geschikte zonwering en beglazing.

In tegenstelling tot vroeger maakt de veranda vandaag veel meer deel uit van de woning zelf.

Orangerie

Snuif je graag de sfeer van het verleden op? Dan is de orangerie misschien hét ideale bijgebouw voor jouw tuin. Eigenlijk is de orangerie de voorouder van de hedendaagse veranda.

Vanaf de 17e eeuw plaatsten mensen deze aanbouw voornamelijk om exotische – en dus vorstgevoelige – planten uit te stallen. Het was hen vooral om prestige te doen.

Kenmerkend voor de orangerie zijn de zeer slanke raamprofielen, in zwart staal of in steellook. Een stijl die vandaag opnieuw heel populair is, zowel in klassieke als in moderne woningen.

Kenmerkend voor een orangerie zijn de zeer slanke raamprofielen, in zwart staal of in steellook.

Terrasoverkapping

Wie niet over een overdekt terras beschikt, kan een terrasoverkapping overwegen. Eigenlijk gaat het niet om een echt bijgebouw, maar deze losstaande constructie biedt je wel extra mogelijkheden en comfort. Afhankelijk van het type terrasoverkapping en de weersomstandigheden kun je de lamellen boven je hoofd openen en sluiten of windschermen op- en neerlaten.

Bovendien is het mogelijk om je terrasoverkapping te voorzien van ingebouwde speakers, verwarming en zelfs regenwaterrecuperatie.

Lamellen open of dicht? Met of zonder windschermen? Muziek en verwarming erbij? Een terrasoverkapping biedt een brede waaier aan opties.

Pergola of prieel

Op zoek naar een kleine, betaalbare extra uitvalsbasis in jouw tuin? Pergola’s en prieeltjes gaan al generaties mee. Deze – meestal houten – bijgebouwen zijn gemaakt om in alle rust te genieten van je tuin.

Een pergola is een meestal houten structuur, volledig vrijstaand of in aanbouw. De constructie is in de meeste gevallen open langs boven en doorgaans begroeid met planten en bloemen.

Een prieel kun je vergelijken met een vrijstaande overkapping, heeft open zijkanten en is afgewerkt met een dakconstructie, waardoor je er gerust een lounge set of tafel met stoelen kunt plaatsen. Het is ook mogelijk om de zijkanten af te werken met beglazing.

Een prieel kun je vergelijken met een vrijstaande overkapping, heeft open zijkanten en is afgewerkt met een dakconstructie.

Tuinhuis Deluxe

Het traditionele tuinhuis dat puur als opbergruimte dienstdoet, laten we in deze blog even buiten beschouwing. Je kunt die extra bergruimte in je tuin ook combineren met bijvoorbeeld een overdekt terras, gezellig uitgerust met sfeerverlichting en een zithoek. Of richt een buitenbar in met alles erop en eraan, en geniet in weer en wind met je vrienden en familie. En waarom geen home cinema?

Een tuinhuis dat meer is dan enkel opbergruimte? Combineer het met een overdekt terras en een gezellige zithoek.

Buitenkeuken

De buitenkeuken is er voor de echte home chefs en hobbykoks. Voor zij die niet alleen graag buiten eten in de warmere maanden, maar ook hun kookkunsten in de buitenlucht durven te etaleren.

Van een barbecue-opstelling onder een simpele overkapping tot een buitenkeuken met een groot werkblad, koelkast en spoelbakken. Ook hier beschik je over enorm veel opties. Hou er sowieso rekening mee dat je voldoende beschermd bent tegen regen en wind en dat je buitenvloer tegen het kookgeweld – met bijhorende spatten – bestand is. 

Koken in de buitenlucht: the sky is the limit. Laat je buren volop meegenieten van je kookkunsten.

Poolhouse (XXL)

Wie een zwembad in de tuin heeft, wil zich natuurlijk ook snel en comfortabel kunnen afdrogen en omkleden, zonder voortdurend het huis in en uit te lopen. Daarnaast komt een zwembad met best wat onderhoudsproducten en accessoires. En ook je (warmte)pomp moet een plaats krijgen.

Een poolhouse is in de eerste plaats ontworpen vanuit praktische redenen. De laatste jaren ligt de focus almaar meer op comfort en luxe en kunnen poolhouses ontworpen worden met alles erop en eraan, inclusief keuken, zitruimte, extra gastenslaapkamer, noem maar op.

Een poolhouse is in de eerste plaats ontworpen vanuit praktische redenen. De laatste jaren ligt de focus almaar meer op comfort en luxe.

Tuinkamer

Een beetje zoals een poolhouse, maar dan ook voor mensen die geen zwembad hebben. De tuinkamer kende de afgelopen jaren een steile opmars. Dit – meestal rechthoekig – bijgebouw kun je deels vergelijken met een veranda. Het bestaat ook meestal voor een groot deel uit glas, maar in tegenstelling tot de veranda gaat het hier om een volledig vrijstaand bijgebouw.

Een tuinkamer kun je inrichten naar wens en is voorzien van elektriciteit, verwarming en verluchting. Een bijkomend voordeel is de flexibiliteit van een tuinkamer. Je kunt het inrichten als buitenkantoor, als ontspanningsruimte met home cinema, als sportkamer, noem maar op. Almaar meer fabrikanten en ontwerpers van bijgebouwen storten zich op de tuinkamer en bieden verschillende invullingen en afmetingen aan.

Een tuinkamer bestaat – net als de veranda – meestal voor een groot deel uit glas, maar hier gaat het om een volledig vrijstaand bijgebouw.

Guesthouse

Wie letterlijk een tweede huis in zijn tuin wil (en mag) plaatsen, googelt best even op het zoekwoord guesthouse. Een geschikte oplossing voor wie regelmatig vrienden of familie voor een langere periode op bezoek krijgt, maar in huis over te weinig kamers beschikt. Of voor wie grote B&B-dromen heeft.

Hoe duur zo’n bijgebouw wordt, hangt natuurlijk van je plannen af. Werk je het basic of helemaal tot in de puntjes af? Voorzie je een extra keukentje, badkamer en toilet of focus je  puur op het slaapgedeelte?

Vaak logies op bezoek? Of heb je B&B-aspiraties? Dan is een guesthouse wellicht de ideale oplossing.

Mag het of mag het niet?

We wonen in België. Met andere woorden: ieder gewest heeft zijn eigen regels rond vergunningen en het inzetten van architecten voor het plaatsen van jouw nieuwe bijgebouw.

Hoe minder ingrijpend de werken, hoe sneller je in principe aan de slag kunt gaan. Toch is het verstandig om op voorhand te informeren naar de geldende voorschriften in jouw gemeente. Op deze manier vermijd je bouwovertredingen en dus (zware) boetes of het risico om alles toch te moeten afbreken.

Bekijk hier hoe het zit voor jouw regio:

Op zoek naar nog meer wooninspiratie?

Bij Immoweb hebben we nog veel meer woontips in huis, zowel voor binnen als voor buiten. Neem dus zeker een kijkje naar onze blogpagina rond Wonen en laat de inspiratie op je afkomen.

Bezoek onze woonblog!
Gepubliceerd op 13 september 2022

Meer artikelen