Praktische gids om het huurcontract vroegtijdig op te zeggen als huurder
Huur je momenteel een woning en heb je beslist om een huis of appartement te kopen? Wil je verhuizen naar een nieuwe huurwoning? Of heb je genoeg van de discussies met jouw huisbaas? Er zijn diverse redenen waarom je als huurder het huurcontract wil opzeggen.
Met welke zaken moet je rekening houden als je een huurovereenkomst vroegtijdig wil stopzetten? We sommen de belangrijkste voor je op.
Inhoudstafel
Je huurcontract correct vroegtijdig stopzetten
Wil je graag vroeger dan afgesproken je huurwoning verlaten? Breng je verhuurder dan minstens drie maanden op voorhand op de hoogte van je beslissing. Vul het standaarddocument van Immoweb aan en laat het aangetekend bij de verhuurder bezorgen.*
De wettelijke opzegtermijn om een huurcontract vroegtijdig op te zeggen
Overeenkomstig artikel 3 van de Huurwet van 20 februari 1991, kun je als huurder een huurcontract beëindigen wanneer jij dat wil. Je moet enkel rekening houden met de duur van de opzegtermijn. Dit is de termijn waarbinnen je de verhuurder moet laten weten dat je het contract wilt stopzetten. In België is de wettelijke opzegtermijn drie maanden. Bij beëindiging van de huurovereenkomst door de huurder moet je dus minstens drie maanden op voorhand je verhuurder informeren over je vertrek.
Wist je trouwens dat dezelfde opzegtermijn geldt als je huurovereenkomst ten einde loopt? Als je de verhuurder niet binnen de opzegtermijn laat weten dat je de huur stopzet, wordt de overeenkomst stilzwijgend verlengd. Vermijd discussies hierrond en laat je verhuurder tijdig per aangetekende brief weten dat je uit de woning vertrekt. Hierdoor voorkom je ook een automatische verlenging van het huurcontract.
Uitzondering op de wettelijke opzegtermijn
Vind je drie maanden lang als opzegtermijn? Dan kan je proberen om met de verhuurder tot een compromis te komen. Zo kan een verhuurder er mee akkoord gaan dat je vroeger vertrekt als je zelf een andere huurder aanbrengt. Maak hierover ook duidelijke afspraken en communiceer ook hierrond via een aangetekende brief. Tip: kies voor een aangetekende brief met ontvangstbevestiging. Zo heb je een bewijs wanneer je verhuurder de brief heeft ontvangen.
Schadevergoeding voor de eigenaar
Moet je een schadevergoeding betalen aan de eigenaar als je zijn huurwoning voor het einde van het huurcontract verlaat? Dat hangt af van de duur van de periode waarin je het huis of appartement huurde.
- Als je langer dan drie jaar de woning gehuurd hebt, dan moet je geen schadevergoeding betalen.
- Verlaat je de woning binnen de 36 maanden na het begin van het huurcontract? Dan moet je wel een schadevergoeding betalen, behalve wanneer je een minnelijke schikking hebt getroffen met de eigenaar.
In de praktijk wordt deze schadevergoeding als volgt berekend:
- 1 maand huur als je als huurder de woning verlaat in de loop van het derde jaar huur
- 2 maanden huur als je de woning verlaat in de loop van het tweede jaar huur
- 3 maanden huur als je de woning verlaat in de loop van het eerste jaar huur
Huurcontracten van korte duur vroegtijdig opzeggen
Huurcontracten van korte duur (drie jaar of minder) hebben een speciaal karakter. Noch de huurder, noch de verhuurder kunnen een huurcontract van minder dan zes maanden voortijdig opzeggen. Bij huurcontracten met een looptijd van zes maanden tot drie jaar kun je als huurder het huurcontract vervroegd beeïndigen onder twee voorwaarden: respecteer een opzegtermijn van drie maanden en betaal een vergoeding die gelijk is aan één maand huur.
*Immoweb kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor enig geschil dat zou kunnen voortvloeien uit de inhoud van de artikelen en documenten die op de blog worden voorgesteld.
Nog op zoek naar je nieuwe droomwoning?
Met meer dan 1.500 nieuwe zoekertjes per dag, vind je op Immoweb zeker je goesting!