industriële loods als woning ingericht met houten interieurelementen en planten
Leestijd: 3 min

Loods ombouwen tot woning? Alle voordelen en aandachtspunten op een rijtje

Zie je het groots? Misschien moet je eens overwegen om te gaan wonen in een voormalige loods. Uiteraard komen er best wat opknapwerken bij kijken, maar één ding is zeker: je beschikt straks over een woning uit de duizend. Een loods ombouwen tot woning: wij vertellen je waarom je het op zijn minst moet overwegen.

Uniek, unieker, uniekst

Een voormalige loods die je mag inrichten als woning: het doet vele mensen dromen. Heb jij al meer industriële loftwoningen en omgebouwde warehouses opgezocht dan je lief is, dan weet jij ongetwijfeld waarom.

De grote open ruimtes in combinatie met de vaak koude, industriële materialen zoals beton en staal creëren namelijk meteen een heel minimalistisch woongevoel.

Betekent dit dat je een loods niet kunt omtoveren tot een warme woonomgeving? Allesbehalve, want het grote voordeel aan dit type gebouw is dat je het kunt inkleden met quasi elk type interieur: van klassiek en retro, over strak en industrieel tot warm en vol houten accenten.

Het resultaat is een unieke woning zonder gelijke die je ongetwijfeld veel woonplezier zal bezorgen.

Superflexibel ruimtegebruik

Wie loods zegt, zegt zeeën, nee, oceanen van ruimte. Waar in een klassieke woning de draagmuren de steunende functie op zich nemen, zijn het hier meestal betonnen kolommen die voor de nodige stabiliteit zorgen.

Met als gevolg dat je vaak beschikt over grote open ruimtes die je flexibel en op je eigen manier kunt indelen. Beslis je bijvoorbeeld om je woonkamer, eetkamer en keuken in één grote ruimte samen te brengen? Of vind je het net gezellig om kleine hoekjes te creëren aan de hand van rekken, planten of andere interieuraccessoires? Eventueel kun je ook teruggrijpen naar valse scheidingswanden en/of plafonds.

Samengevat: om een loods om te bouwen tot een gezellige woning kun je alle creatieve registers opentrekken.

industrieel interieur in een gerenoveerde loods

Wie ‘loods’ zegt, zegt zeeën van ruimte. Hierdoor beschik je over grote open ruimtes die je flexibel en op je eigen manier kunt indelen.

Maximum aan licht, minimum aan hitte

Weinig muren en hoge plafonds gaan in loodsen vaak gepaard met grote raampartijen. Met andere woorden, je trekt ongelofelijk veel daglicht naar binnen.

Bijkomend pluspunt in de warme zomermaanden: de weidse en hoge ruimtes in combinatie met het vele beton zorgen ervoor dat het binnen minder snel opwarmt. Goed nieuws dus als je in de zomer graag het hoofd koel houdt, zonder de airco op volle kracht te zetten.  

En de aandachtspunten?

Een loods ombouwen tot woning is natuurlijk geen alledaags project. Niet op vlak van constructie, noch op vlak van energie-eisen en zeker niet op vlak van regelgeving. Voordat je volop op zoek gaat naar bewoonbare loodsen in jouw regio: waar dien je op voorhand zeker rekening mee te houden?

Mag je zomaar een loods tot woning omvormen?

Neen, je verandert namelijk de hoofdbestemming van een gebouw. Om dus uitzicht te krijgen op een mooi renovatieproject moet je eerst een bouwvergunning verkrijgen. Zowel in Vlaanderen, Wallonië als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit een must. Win dus zeker tijdig advies in bij de bevoegde diensten of bij je gemeente.

Mogelijk dien je ook verplicht een architect in te schakelen. Dat is sowieso geen overbodige luxe, aangezien een architect met veel ervaring met gelijkaardige projecten ook het meest uit jouw woningontwerp haalt. Heel wat architecten kunnen je trouwens professioneel begeleiden in het hele vergunningstraject, wat jouw kansen op succes vergroot.

Extra aandacht voor bijkomende eisen

Brandveiligheid, isolatie- en/of ventilatienormen, minimumoppervlaktes voor kamers, nutsvoorzieningen aanleggen,… Hou er rekening mee dat bij het ombouwen van een loods tot woning heel wat extra ingrepen en controles komen kijken.

Je moet namelijk kunnen bewijzen dat je nieuwe woning straks ook voldoet aan alle eisen waaraan een veilige, energiezuinige en comfortabele woning hoort te voldoen, van lente tot en met winter.

gerenoveerde loods met stalen toegangsdeur en houten trap naar woonkamer

Door je meubilair op een creatieve manier te gebruiken, kun je toch knusse hoekjes creëren binnen één grote, open ruimte.

Check en dubbelcheck je budget

Bij een standaardrenovatie is het al geen eenvoudige opdracht om je verbouwbudget onder controle te houden. Er kan namelijk altijd een onvoorzien obstakel op je pad komen. Bij het ombouwen van een loods tot woning zul je jouw budget nog gedetailleerder dienen in te schatten. Ook hier kan een gespecialiseerd architect je in bijstaan.

Schakel je interieur ook functioneel in

Veel ruimte invullen, betekent niet noodzakelijk meer meubels en spullen kopen. Wel dien je extra na te denken over hoe jouw toekomstig interieur je nieuwe woning helemaal tot zijn recht kan doen komen:

  • Welke kunstmatige verlichting zet je in om je ruimtes mooi uit te lichten eens de zon ondergaat?
  • Hoe creëer je knusse hoekjes binnen een grote, open ruimte dankzij meubels en andere interieuraccessoires?
  • Povere akoestiek kan een probleem vormen, dit kun je onder meer oplossen aan de hand van gordijnen, tapijten, wandkleden of speciale akoestische interieurelementen.
  • Veel ruimte, maar een tekort aan opbergruimte? Mogelijk zul je moeten investeren in extra (inbouw)kasten.
  • Nood aan nog meer goede ideeën: doe beroep op een binnenhuisarchitect.

Op zoek naar die ene droomloods?

Op Immoweb kun je ook terecht voor koopwoningen die nog net dat tikkeltje extra tot de verbeelding spreken. Zoals een voormalige loods die vandaag misschien wel zit te wachten op zijn toekomstige bewoners. Start jouw zoektocht dus zeker bij ons. Wij wensen je alvast enorm veel succes toe!

Vind een loods op Immoweb

Meer artikelen