Hoe verzeker je slim jouw verhuurde woning?
Het is belangrijk dat je huis of appartement goed verzekerd is, ook als je het verhuurt. We bekijken enkele belangrijke verzekeringsvragen voor huurwoningen.
Inhoudstafel
Wie moet wat verzekeren?
De woningverzekering wordt verdeeld tussen eigenaar en huurder(s):
- De eigenaar moet het gebouw (zowel de gemeenschappelijke delen als de eigen muren) verzekeren. Deze verzekering dekt ook de schade die bij de buren kan veroorzaakt worden, zoals waterschade bij een brand.
- Elke huurder moet een woningverzekering afsluiten voor zijn inboedel en voor mogelijke schade die hij kan veroorzaken aan jouw huurwoning.
Kun je jouw huurder verplichten om een verzekering te nemen?
Voor een huurovereenkomst ondertekend wordt, mag je als eigenaar nagaan of jouw huurder de nodige verzekeringen heeft afgesloten. Goed om weten: jouw verzekeringsmaatschappij zal je altijd vergoeden, zelfs als de schade volledig aan de huurder te wijten is. Als later blijkt dat de huurder de herstellingskosten niet kan terugbetalen, dan is het aan jouw verzekeringsmaatschappij om dit op te lossen. Als eigenaar hoef je je hier dus geen zorgen over te maken.
Wat is ‘afstand van verhaal’ tegenover de huurder?
Om zeker te zijn dat jouw huurder verzekerd is, kan je een verzekering afsluiten met ‘afstand van verhaal tegenover de huurder’. Je kan de premiekosten hiervan terugvorderen in de huurlasten. Op deze manier is jouw huurder verzekerd door je eigen verzekering. Hierdoor voorkom je ook dat twee verzekeringsmaatschappijen de verantwoordelijkheid voor de schadevergoeding naar elkaar doorschuiven.
Wat is de evenredigheidsregel bij verzekeringen?
Bij het afsluiten van een woningverzekering is het cruciaal dat de verzekerde waarde van het pand voldoende hoog is. Is dit niet het geval, dan kan jouw verzekeringsmaatschappij bij schade de ‘evenredigheidsregel’ inroepen.
De evenredigheidsregel wordt als volgt toegepast: bedrag van de schade x verzekerde waarde/ werkelijke waarde. Concreet betekent dit dat je slechts een gedeeltelijke terugbetaling van de herstelkosten zal ontvangen. Om dit te vermijden, zijn verzekeraars verplicht om jou een evaluatierooster te laten invullen. Dit rooster zorgt ervoor dat je niet onderverzekerd bent.
Hoeveel kost een woningverzekering?
Het bedrag van de premie hangt af van de oppervlakte en van de geschatte ‘’heropbouwwaarde’ van jouw woning. De meeste eigenaars sluiten een woningverzekering af bij de bank waar hun hypothecaire lening loopt aangezien ze bij deze bank vaak korting op de premie krijgen. Doe je dit echter niet, dan kan je volop prijzen onderhandelen bij verschillende banken en proberen een scherpe prijs te bekomen.
Wat dekt jouw polis?
Dat hangt af van de polis waarvoor je gekozen hebt. Verzekeringspolissen met elkaar vergelijken is echter geen eenvoudige opdracht. Naast de verplichte wettelijke dekkingen kunnen polissen op een aantal punten sterk van elkaar verschillen. Lees de verzekeringscontracten dus heel aandachtig door en laat je eventueel bijstaan door een expert in verzekeringen.
Nog op zoek naar je ideale huurder?
Met een zoekertje op Immoweb bereik je het grootste publiek huurders van België en vind je snel de perfecte match!