Leestijd: 4 min

Keuringen nieuwbouw: 10 controles voor een veilige en gezonde woonst

Een kortsluiting in je elektriciteitskast met woningbrand tot gevolg, een arbeidsongeval met ernstige letsels, vervuild drinkwater… Bij een nieuwbouw (in opbouw) kan er heel wat misgaan. Keuringen voor, tijdens en na de bouwwerken zijn er net om zulke zaken te voorkomen. Een overzicht van de verplichte keuringen bij nieuwbouw.

Keuringen voor de start van de nieuwbouw

1. Voorlopige elektriciteitsaansluiting

Nog voor de eerste grote werken op de werf plaatsvinden, heb je een tijdelijke elektriciteitsaansluiting nodig. Zonder stroom kan de ruwbouwaannemer namelijk zijn bouwkraan niet aansturen en zitten hij en zijn collega’s in een donkere en koude werfkeet.

Meestal zorgt de aannemer zelf voor een werfkast met tijdelijke aansluiting. Maar mogelijk ben jij aan zet om alles tijdig in orde te brengen. Maak hiervoor tijdig de nodige afspraken met de stroomleverancier op je toekomstige adres. Wie de werfkast ook plaatst, deze aansluiting moet officieel gekeurd worden door een erkend controleur.

Tijdens de werken op de werf

2. De veiligheidscoördinator

Tenzij je jouw woning bouwt met een sleutel-op-de-deurfirma, werk je tijdens een nieuwbouwproject samen met verschillende aannemers. Denk aan een ruwbouwaannemer, een aannemer voor de dakwerken, een specialist in hernieuwbare technieken, een stukadoor…

Werk je met minstens twee aannemers samen, dan ben je als bouwheer verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen. Vaak zal de architect een instantie aanduiden. De veiligheidscoördinator houdt regelmatig een oogje in het zeil tijdens de werken en documenteert of alles wel volgens de geldende veiligheidsvoorschriften verloopt.

3. Riolering

Worden je afvalwater en regenwater gescheiden afgevoerd? En is je afvalwater correct aangesloten op het rioleringsnetwerk? Nog zo’n verplichte keuring bij nieuwbouw. Deze keuring moet nog voor de eerste ingebruikname van je keuken, toiletten, badkamer… gebeuren. Maar iets korter op de bal spelen, is zeker geen slecht idee. Als er toch een fout gebeurd is, ben je blij dat je rioleringsbuizen niet met een dikke laag grond bedekt zijn.

Voordat je jouw nieuwe cv-installatie in dienst neemt, moet een erkend installateur deze tot in de puntjes nakijken en keuren.

4. Definitieve elektriciteitsinstallatie

Van zodra de oplevering van je woning dichterbij komt, is het tijd om je elektriciteitsinstallatie definitief te laten keuren. Eens deze goedgekeurd is, zal jouw definitieve (digitale) meter beginnen lopen.

5. Verwarming op gas of stookolie?

Almaar meer nieuwbouwwoningen zijn – al dan niet verplicht – losgekoppeld van het gasnet. Kies je alsnog voor gas, dan zal je ook jouw gasaansluiting moeten laten keuren. Voordat je jouw nieuwe cv-installatie in dienst neemt, moet een erkend installateur ook deze tot in de puntjes nakijken en keuren. Slechte verbranding betekent namelijk gevaar op CO2-vergiftiging. Hierna dien je op regelmatige basis een onderhoud te laten uitvoeren op je installatie.

Verwarm je op stookolie? Ook dan is er mogelijk een regelmatige controle nodig, afhankelijk van de grootte en de plaats (boven- of ondergronds) van de tank.

Nieuwbouwkeuringen na de definitieve oplevering

6. Drinkwatervoorziening

De keurder komt na afloop van de werken en nog voor de eerste ingebruikname nakijken of je drinkwateraansluiting wel volgens de regels is aangelegd. Is je drinkwater helemaal gescheiden van je regenwatercircuit en dus helemaal zuiver? En staat je binneninstallatie helemaal op punt? Pas dan begint je officiële teller te lopen. Je moet nog voor de keuring een duidelijk overzicht in handen hebben van waar jouw leidingen lopen en welke toestellen op het waternet zijn aangesloten.

Eventueel kun je ervoor kiezen om al tijdens de werken een (voorlopige) wateraansluiting te voorzien, zodat je aannemers – zoals de stukadoor – hiervan gebruik kunnen maken.

Een officiële keuring van je zonnepanelen is een must voordat je elke dag van gratis zonne-energie kunt genieten.

7. De EPB-verslaggever

Voor en tijdens je bouwtraject doet de EPB-verslaggever concrete aanbevelingen zodat jouw toekomstige woning aan de minimale energetische normen voldoet. Na de oplevering maakt de verslaggever een definitieve stand van zaken op. Op welke E-peil land je? Wat is je uiteindelijke EPC-score? Voldoet jouw woning ook effectief aan alle energetische normen? Bij onregelmatigheden kunnen er boetes volgen, dus sla zijn of haar adviezen zeker niet in de wind.

8. De ventilatieverslaggever

In Vlaanderen is het sinds 2016 verplicht om een ventilatieverslaggever aan te stellen. Dit is vooralsnog niet het geval voor Wallonië en Brussel. Deze verslaggever kijkt na of alle vooropgestelde ventilatiedebieten op plan ook effectief kloppen in de praktijk en of er voldoende luchtcirculatie in huis aanwezig is om een gezond binnenklimaat te garanderen.

9. Zonnepanelen

Voldoen je zonnepanelen aan de huidige normen voor elektrische installaties? En is je omvormer correct aangesloten? Je raadt het al: een officiële keuring na je nieuwbouw is een must voordat je elke dag van gratis zonne-energie kunt genieten.

10. Rookmelders

In principe is het niet nodig om rookmelders officieel te laten keuren, maar je verzekeringskantoor kan het je toch opleggen voordat er sprake is van een definitief contract. In Vlaanderen en Wallonië is het hoe dan ook verplicht om een nieuwbouwwoning te voorzien van rookmelders. In Brussel voorlopig enkel in huurwoningen. Toch voorzie je maar beter voldoende rookmelders in huis: een kleine kost, maar het geeft een enorm gerust gemoed.

Alles verzameld in je postinterventiedossier

Samengevat: er bestaan heel wat controles en keuringen binnen nieuwbouwtrajecten. Maar daar stopt het niet. Los van de bovenstaande officiële keuringen en controles zijn er nog tal van andere bouwprofessionals die ervoor zorgen dat jouw woning voor altijd jouw safe haven zal blijven. Denk aan de grondsonderingsfirma’s die nagaan of jouw bouwgrond voldoende draagkrachtig is of aan de stabiliteitsingenieurs die de sterkte van je funderingen checken en dubbelchecken.

Hoe dan ook, na afloop van je bouwavontuur worden alle belangrijke keuringsstukken door je veiligheidscoördinator verzameld in je postinterventiedossier. Nog onder meer aanwezig in dit dossier: de plannen van je woning, alle gebruikte materialen en technische installaties, de locaties van alle nutsleidingen… Kortom: een compleet en gedetailleerd overzicht van je woning, die ook eventuele toekomstige kopers ooit in handen zullen krijgen.

Sleutel-op-de-deur bouwen? Dan krijg je hulp

Tot slot: ben je van plan om te bouwen via een sleutel-op-de-deurfirma? Dan zullen zij alle aanvragen en de bijhorende opvolging van keuringen voor hun rekening nemen. Weer een hele papierwinkel bespaard!

Bouwdromen? Vind je bouwgrond op Immoweb!

Het staat helemaal vast: je gaat niet kopen of renoveren, maar bouwen! Start je zoektocht bij ons. Wij hebben een immense database vol interessante bouwgronden, ook in jouw regio. Ga meteen aan de slag!

Vind mijn droombouwgrond

Meer artikelen