PID
Leestijd: 2 min

Alles wat je moet weten over het postinterventiedossier (PID)

Waar lopen de elektriciteits- en waterleidingen? Welke muren zijn dragend, welke niet? Jij mag je huis dan wel door en door kennen, als je het verkoopt, moet de nieuwe eigenaar dat ook weten. Daarom werd het postinterventiedossier in het leven geroepen. Bij de verkoop van je woning is de kans groot dat je zo’n dossier moet voorleggen. Wij leggen uit wat het is.

Het postinterventiedossier, afgekort PID, is het geheel van documenten en informatie waarmee je een woning bouwkundig kunt ontleden. Het bevat alle informatie over het gebouw die nodig is om er op een veilige manier werkzaamheden (onderhoud, herstelling, verbouwing, …) uit te voeren. Aan de hand van het PID weet de eigenaar of huurder, architect, aannemer of andere vakman wat de structuur van het gebouw is, waar de leidingen lopen, welke materialen er gebruikt zijn enz. 

Voor welke gebouwen is een PID verplicht? 

Een postinterventiedossier is niet verplicht voor elke woning. Het PID is enkel verplicht voor huizen en appartementen

  • Waarvan de bouw na 1 mei 2001 begonnen is 
  • Waaraan sinds 1 mei 2001 werken uitgevoerd zijn (door één of meerdere aannemers) 

Waaruit bestaat zo’n postinterventiedossier? 

Een postinterventiedossier bestaat uit de volgende documenten en informatie: 

  • Plannen en tekeningen van de structuur van het gebouw en de technische installaties (cv, sanitair, elektriciteit, …) 
  • Aanduiding van de (ingewerkte) nutsleidingen (water, gas, elektriciteit, ventilatie, …) en verborgen gevaren 
  • Een lastenboek met het overzicht van de gebruikte materialen, aankoopfacturen en garantiebewijzen 
  • Instructies om het gebouw en de technische installaties te onderhouden, herstellen, verbouwen of ontmantelen  
  • De namen en contactgegevens van iedereen die bij de bouw of verbouwing betrokken was: architect, veiligheidscoördinator en hoofdaannemers 

De plannen en aanduidingen moeten overeenkomen met de werkelijke uitvoering van de bouwwerken. Telkens er nieuwe werken uitgevoerd worden, moet het PID aangevuld worden. Alle wijzigingen moeten, samen met de naam van de uitvoerder, op de plannen aangeduid worden. 

Bij gebouwen die uit verschillende wooneenheden in mede-eigendom bestaan, zoals appartementsgebouwen, bestaat het postinterventiedossier uit meerdere delen: 

  • Een deel voor de gemeenschappelijke ruimten  
  • Een deel voor elke woning apart  

Wie maakt het postinterventiedossier op? 

Het postinterventiedossier kan niet zomaar door iedereen opgesteld worden. Wie het PID opmaakt of aanvult, is afhankelijk van project tot project: 

  • Bouw- of verbouwingswerken met stedenbouwkundige vergunning 

Bij bouw- of verbouwingswerken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is, moet een veiligheidscoördinator of de architect het postinterventiedossier opmaken of aanvullen.  

  • Verbouwingswerken zonder stedenbouwkundige vergunning 

Bij kleine(re) verbouwingswerken met slechts één aannemer is het de opdrachtgever zelf (of iemand die hij aanstelt) die een vereenvoudigd PID moet opstellen. Voer je zelf de werken uit, dan ben jij verantwoordelijk om het PID op te maken of aan te vullen. 

Wat gebeurt er met het PID als de woning verkocht wordt? 

Het postinterventiedossier hoort gedurende de volledige levensduur van een gebouw bij het gebouw. Verkoop je een huis of appartement dat na 1 mei 2001 gebouwd of verbouwd werd, dan moet je het PID aan de nieuwe eigenaar overhandigen. Deze overhandiging wordt ook opgetekend in de akte. Heb je geen PID – het is onvindbaar of er werd er geen opgemaakt – dan moet je als verkoper het dossier op jouw kosten door een veiligheidscoördinator of een architect laten opmaken. Dat moet ten laatste tegen het verlijden van de akte gebeuren. Uiteraard moet je tegen dan ook alle andere attesten kunnen voorleggen

Verkoop je woning in 1-2-3 met de hulp van Immoweb

Wil je je huis of appartement verkopen? Geen betere plaats daarvoor dan immoweb.be! Wij zijn en blijven de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.

Plaats een zoekertje op Immoweb

Meer artikelen