Gesponsord

Een van de meest voorkomende toepassingen van asbest is asbesthoudende dak- of gevelbekleding. Een asbesthoudend dak bestaat meestal uit golfplaten of leien. Een asbesthoudende gevel bestaat soms uit grote of kleinere platen, die vaak ruitvormig zijn. In combinatie met dak- of muurisolatie via de buitenzijde, kan je vanaf 2021 hogere isolatiepremies aanvragen, in combinatie met asbestverwijdering.

Ga je een dak renoveren? Verwijder dan ook alle asbest.

Dakisolatie mag in geen enkele woning ontbreken! Dat weten we ondertussen. Woningen of appartementen die in 2021 geen dakisolatie hebben, kunnen in toepassing van de Vlaamse Codex Wonen ongeschikt worden verklaard. Dakisolatie is meestal op enkele jaren terugverdiend dankzij de lagere verwarmingskosten. Je krijgt er  in bestaande woningen ook een premie van 4 euro per m² dakisolatie, geplaatst door een aannemer. Deze premie vraag je aan via Fluvius.be.

In heel wat woningen werd er vroeger een asbest onderdak of asbestleien gebruikt. Jouw aannemer kan je informeren of er asbest aanwezig is in je dak. De Vlaamse overheid raadt aan om bij een dakrenovatie ook alle asbest te verwijderen. Je krijgt nu tijdelijk een extra premie van 8 euro per m² voor het verwijderen van asbest in het dak, in combinatie met dakisolatie.

Om in aanmerking te komen voor deze extra premie, dient het asbest verwijderd en afgevoerd te worden volgens strikte regels bepaald door OVAM en de Codex welzijn op het werk. Indien er gelijktijdig wordt geïnvesteerd in de verwijdering van asbesthoudende dakbedekking of een asbesthoudend onderdak en in dakisolatie of zoldervloerisolatie, dan wordt een hogere premie toegekend, namelijk 12 euro per m²  geïsoleerde dakoppervlakte.  Deze extra premie kan je aanvragen via  de website van Fluvius.

Muurisolatie

Ben je van plan om een bestaande muur via de buitenzijde te isoleren, dan kan je nog tot eind 2022 een verhoogde premie aanvragen voor het gelijktijdig isoleren van de muur in combinatie met het verwijderen van een asbesthoudende gevelbekleding. Isoleer je enkel de muur via de buitenzijde, dan bedraagt de premie 30 euro per m². In combinatie met asbestverwijdering stijgt deze premie naar 38 euro per m² geïsoleerd geveloppervlak. Deze premie kan je aanvragen via de website van Fluvius.

Dak isoleren?

Vergeet het asbestonderdak en de asbestleien niet te verwijderen.

Bespaar op mijn energiefactuur

Meer artikelen