Meisje op computer in de woonkamer
Leestijd: 4 min

Wat is de echte waarde van je inboedel?

Het is een constante in België en in de rest van de wereld: we onderschatten allemaal wat we bezitten, zowel in kwantiteit als in waarde. Elektronica, kleding, hobby's, gereedschap, huishoudtoestellen, souvenirs, decoratie, ... We kijken er dagelijks op en toch zijn we vergeten hoeveel we hebben moeten investeren om ze te verkrijgen. Maar als we onze inboedel in één klap zouden moeten vervangen, hoeveel zouden we dan moeten neertellen?

Wie zich die vraag reeds heeft gesteld, heeft er meestal voor gekozen om zijn inboedel te verzekeren. Maar dat is niet het geval voor iedereen. 95% van de Belgen heeft een woonverzekering afgesloten, maar ze hebben er niet allemaal voor gekozen om ook hun eigendommen te verzekeren. Dat betekent dat ongeveer één Belg op zes het geen probleem vindt om al zijn bezittingen kwijt te spelen … Geldt dat ook voor jou? 

Wat is een inboedel precies? 

Een Amerikaans onderzoek bevestigt dat de gemiddelde waarde van de voorwerpen in een klassieke tweekamerflat ongeveer 30.000 euro bedraagt. Maar het zijn Amerikanen, ze zijn geneigd tot overconsumptie. In Europa verzamelen we minder materiële dingen. Maar is dat ook echt zo? 

Laten we even een staat opmaken van je inboedel. Je hebt vast een smartphone en je hebt wellicht ook je oude telefoon bewaard: je weet nooit of je die nog eens kunt nodig hebben. Je hebt minstens een mooie televisie, een computer en beslist enkele gadgets (tablet, audiosysteem, …). We mogen ook je huishoudtoestellen niet vergeten! Of bezit je misschien geen koelkast, geen oven en geen wasmachine? 

Dan is er ook nog je fiets die je gebruikt om naar het werk te gaan. En je hobby’s. Ben je een enthousiaste fotograaf? Voeg dan je fototoestel en al je lenzen toe. Trek je graag naar de bergen? Zet dan de prijs van je hele berguitrusting op de lijst.

Zoals je ziet, bezit je veel meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Zoals iedereen, ben je geneigd om het bedrag van je inboedel te onderschatten! 

Gelukkig heb je geen juwelen. Afgezien van het gouden hangertje dat je kreeg toen je klein was en de broche die je hebt geërfd van je grootmoeder.

Nu je dat beseft, moet je de tijd nemen om je appartement rond te gaan en foto’s te nemen van alles wat je bezit. Maak dan een lijst met de voorwerpen die je ziet op de foto’s en noteer de prijs ervan. Als je alles zou verliezen, hoeveel zou je dan moeten uitgeven om alles te vervangen

Immoweb Protect, de brandverzekering speciaal voor huurders

De beste bescherming voor jouw panden als je een appartement of een huis huurt.

JOUW IMMOWEB PROTECT VERZEKERING AFSLUITEN

Wat is het risico? 

Uiteraard zal het niet vaak gebeuren dat je al je bezittingen kwijtraakt. Maar ongevallen doen zich vaker voor dan iedereen denkt

Gelukkig leiden niet alle schadegevallen automatisch tot de totale vernietiging van je eigendommen. Maar zelfs een gedeeltelijke vernietiging kan een diep gat slaan in je portefeuille. In België bevestigen de gegevens van de verzekeraars dat de gemiddelde kostprijs van een schadegeval in een woning of een appartement 2.500 euro bedraagt. Dat is een aanzienlijk bedrag dat je beter zou kunnen besteden aan een welverdiende vakantie dan aan de aankoop van elektrotoestellen die werden vernield in een brand!  

Enkele cijfers: 

  • Er zijn 66.000 inbraken per jaar in België: om de 20 minuten wordt er ingebroken in een appartement. 
  • Jaarlijks zijn er 10.000 branden: elk uur valt een Belgisch gebouw ten prooi aan de vlammen.  

Hoe raam ik de waarde van mijn inboedel? 

Met de bovengenoemde methode krijg je een goed beeld van de waarde van je bezittingen. Als je ze fotografeert en een lijstje met prijzen maakt, krijg je een goed idee van het totale bedrag. 

Maar het werk is niet gedaan! Heb je rekening gehouden met kleding, meubels, decoratie, …? Ze vertegenwoordigen samen een niet te verwaarlozen kostprijs. 

Een snelle techniek om je inboedel te schatten is uitgaan van 10.000 euro per inwonende persoon. Dit is geen absolute regel. Ben je iemand die eerder kiest voor de voordeligste meubels, dan kan je denken aan slechts 8.000 euro. Geef je de voorkeur aan kwaliteit, dan kan het raadzaam zijn om de waarde te verhogen tot 12.000 euro per persoon. 

Een voorbeeld: 

Voorbeeld: Jong koppel, wonend in Brussel 

Beiden komen uit Namen, maar in Brussel hebben ze hun eerste job gevonden en hebben ze elkaar leren kennen. Na twee jaar hebben ze beslist om samen te gaan wonen in een ruime tweekamerflat, die echter niet extravagant is. 

Ze hebben allebei een smartphone van de nieuwe generatie (1.500 euro), een draagbare computer (2.000 euro) en een tablet (1.000 euro). Ze zijn filmliefhebbers en hebben een reuzenscherm geïnstalleerd met een krachtig geluidssysteem (5.000 euro). Hun huishoudtoestellen zijn eenvoudig, maar ze bezitten wel een koelkast, een vriezer, een oven, een wasmachine, een droogkast en een vaatwasser (3.000 euro). 

Hij is een liefhebber van fotografie. Hij heeft een kwalitatief toestel gekocht (1.000 euro) maar heeft vooral geïnvesteerd in een professionele telelens (1.500 euro). 

Haar grote passie is de keuken. Ze heeft keukengerei van uitstekende kwaliteit gekocht (1.000 euro) en een krachtige mixer (1.000 euro). 

Ze willen niet investeren in kwaliteitsmeubels maar ze houden wel van mooie kleren en hebben veel decoratiespullen gekocht voor hun gezellige nestje. Een raming van 10.000 euro per persoon lijkt gepast.  

            TOTAAL : 17.000 + 20.000 = 37.000 euro 

We zitten al boven het gemiddelde van het Amerikaanse onderzoek!  

Hoe kies ik het bedrag van mijn verzekeringsdekking? 

De professionals uit de sector raden aan om naar boven af te ronden op tien, kwestie van ook gedekt te zijn voor dingen die je vergeten bent. Deze regel is echter niet in steen gebeiteld, iedereen kan hem aanpassen aan zijn of haar behoeften en mogelijkheden.    

Idealiter vind je een contract waarmee je het bedrag van de waarde van de verzekerde bezittingen exact kunt kiezen. 

Wat doe ik nu? 

Je hebt besloten om niet het risico te lopen alles kwijt te raken en je wilt een verzekering afsluiten voor je bezittingen? Vandaag kan dat online en kan je je verzekeren in enkele muisklikken

De maandelijkse premies zijn vaak minder hoog dan iedereen denkt. Voor de prijs van één of twee café latte’s kan je reeds gedekt zijn. 

BESLUIT 

Onze inboedel is vaak veel meer waard dan we denken. Je neemt dus best de tijd voor een snelle inventarisatie en een taxatie. Beter zo dan de reële waarde pas te beseffen na een ramp, wanneer je een aanzienlijk bedrag moet ophoesten om alles te vervangen.  

Iedereen bevindt zich in een andere situatie. Je kan je bezittingen verzekeren voor het gewenste bedrag, in functie van je behoeften. De te betalen premie is vaak minder hoog dan de prijs van je koffie ‘s ochtends op weg naar het werk; je voorkomt er veel zorgen mee bij een inbraak of een ongeval in je woning.

Immoweb Protect, de brandverzekering speciaal voor huurders

De beste bescherming voor jouw panden als je een appartement of een huis huurt.

JOUW IMMOWEB PROTECT VERZEKERING AFSLUITEN

Meer artikelen