Halfopen bebouwing of toch maar open? De pro’s en contra’s
De keuze tussen een open en een halfopen bebouwing is een van de eerste grote beslissingen voor toekomstige huiseigenaren. Elk woningtype heeft zijn eigen, unieke voordelen en uitdagingen die al dan niet goed passen bij jouw levensstijl en woonbehoeftes. Wij sommen de belangrijkste aandachtspunten voor je op.
Inhoudstafel
Bij het kiezen tussen een open en halfopen bebouwing zijn je persoonlijke voorkeuren en dagelijkse levensstijl van cruciaal belang. Zo ben je als fervente drummer wellicht niet de meest populaire toekomstige buur als je op een halfopen bebouwing of rijwoning aast.
Maar daar blijft het niet bij. Neem zeker ook de volgende zaken mee in overweging:
- Je budget, inclusief eventuele verbouwingskosten
- Onderhoudskosten: wat kost het om je woning dagelijks te verwarmen en te voorzien van elektriciteit? Zit je graag in je tuin of schuw je liever het tuinierswerk?
- Je sociale voorkeuren: ben je liever helemaal op je gemak of kan je al niet wachten op je eerste burenbarbecue?
- Je toekomstplannen: is je toekomstige woning maar een tussenoplossing of ga je je hier voor lange tijd settelen, misschien met het oog op een gezinsuitbreiding?
Beide opties bieden unieke voordelen, maar waar voel jij je straks het meest thuis? Wij bieden je een blik op de belangrijkste voordelen en aandachtspunten.
Halfopen bebouwing: voordeliger, ook in gebruik
Zowel de verkoopprijzen als de bouw- en onderhoudskosten van een halfopen bebouwing liggen doorgaans lager in verhouding tot die van een open bebouwing met vergelijkbare afmetingen. Daarnaast speelt ook de locatie een heel grote rol in het totale prijskaartje.
Uit een recent onderzoek door Immoweb blijkt dat een vrijstaande woning in ons land gemiddeld 5 tot 9% meer kost dan zijn halfopen variant met dezelfde eigenschappen. Een meerprijs die heel wat mensen trouwens graag lijken neer te tellen, want sinds corona stijgen de prijzen van open bebouwingen duidelijk sneller dan die van halfopen bebouwingen.
Naast de markttendenzen zorgt ook de gedeelde tussenmuur van twee naburige halfopen woningen voor een prijsverschil. Enerzijds door de besparing op bouwmaterialen (metselwerk, isolatiemateriaal…) en anderzijds door de lagere verwarmingskosten. Je profiteert namelijk mee met de verwarming van je buren (en vice versa).
Kiezen voor een halfopen woning is ook kiezen voor buren. Het kan dus nooit kwaad om een keertje vooraf kennis te maken om zo op de beste voet van start te gaan. Want goede buren zijn niet alleen een aangename gesprekspartner op tijd en stond, ze kunnen ook een handje toesteken en/of een extra oogje in het zeil houden wanneer je op vakantie bent. Al is het maar om ervoor te zorgen dat je brievenbus niet uitpuilt na een aantal dagen.
De aandachtspunten
Het delen van een gemeenschappelijke muur kan leiden tot geluidsoverdracht van de ene woning naar de andere. Akoestische isolatie en bouwmaterialen kunnen dit probleem al voor een groot stuk in de kiem smoren.
Aangrenzend wonen tegen het gebouw van iemand anders, betekent dat je er niet zomaar vanuit mag gaan dat elke verbouwing of uitbreiding mogelijk is. In de eerste plaats omdat je mogelijk een omgevingsvergunning nodig hebt voor bepaalde aanpassingen, anderzijds omdat je buur mogelijke bezwaren heeft. Open communiceren door je buren nauwer bij je (ver)bouwplannen te betrekken, kan hier mogelijk in je voordeel spelen. Een laatste belangrijke dealbreaker voor velen is dat je in een halfopen bebouwing over het algemeen minder privacy hebt. Niet enkel omwille van de mogelijke geluiden die je bij de buren hoort en vice versa. Die ene buur die af en toe eens over de haag komt piepen om te horen hoe het met je gaat? Bij een aangrenzende woning kan je er maar best rekening mee houden. Al is dit zelfs bij een vrijstaande woning niet uitgesloten.
Open bebouwing: focus op vrijheid en privacy
Een open bebouwing betekent zeeën van privacy. Heb je luide hobby’s zoals muziek spelen of geef je graag regelmatig een feestje? Vergeet die nieuwsgierige blikken of storende geluiden van bij de buren. Bovendien kan jij zelf helemaal je vrije gangetje gaan.
Doordat je niet gebonden bent aan de gemeenschappelijke muur en dak van je buren, heb je ook meer manoeuvreerruimte bij (ver)bouw(ings)werken of uitbreidingen. Dit opent de deur voor creatieve architectuur en voor iets gewaagdere ontwerpen, al blijf je (deels) gebonden aan de lokale bouwvoorschriften.
Open bebouwingen komen tot slot vaak met ruime(re) percelen. Droom je van een extra grote tuin met speelruimte voor de kinderen en een zwembad, dan zal een vrijstaande woning je nog meer opties bieden dan een halfopen bebouwing.
De aandachtspunten
We zeiden het hierboven al: de vele voordelen van een vrijstaande woning vertalen zich meestal ook in een hoger prijskaartje. Dit komt niet alleen door de grotere oppervlakte, maar ook door de kosten voor onderhoud en energie.
Meer buitenmuren betekent namelijk hogere stookkosten – je warmte ontsnapt namelijk via vier muren in plaats van drie. Denk dus vooraf extra na over hoe je de isolatie van je woning aanpakt met het oog op later.
Tot slot ontsnapt de vrijstaande woning iets vaker aan de sociale controle. Die extra security om je huis te beveiligen, haal je dus idealiter uit technologie… én je gezond verstand.
Open of halfopen bebouwing? Start bij Immoweb!
Waar is jouw keuze op gevallen? Naar welk woningtype je ook op zoek bent, bij Immoweb ben je aan het allerbeste adres om die ene topwoning te vinden en uiteindelijk ook op de kop te tikken. Vind vandaag nog dé woning van je leven in jouw regio naar wens.