Leestijd: 2 min

Heeft de grond veel invloed op de prijs van een huis?

Veel mensen hebben de neiging om alleen naar het gebouw zelf te kijken wanneer ze de waarde van een onroerend goed schatten. Toch omvat een eigendom naast de woning vaak een tuin, een binnenplaats of andere buitenvoorzieningen. Bij een schatting rijst dus al snel de vraag: heeft de grond veel invloed op de prijs van een huis?

Vier aspecten van een stuk grond die de prijs van een huis beïnvloeden 

Het zal geen verrassing zijn dat de grond de verkoopprijs van een appartement of huis beïnvloedt. Nu rest alleen nog de vraag hoe groot die impact is. Met deze vier elementen moet je rekening houden:  

1) De ligging 

De geografische ligging van een stuk grond heeft natuurlijk nog altijd de grootste invloed op de prijs van een huis. Een grond in een populair gebied of dicht bij voorzieningen zoals winkels, openbaar vervoer of scholen zal over het algemeen meer waard zijn in de ogen van investeerders

Sommigen vergeten dat een goede ligging ook afhangt van de toegankelijkheid en de geldende bouwvoorschriften in de streek. Als je een groot stuk grond bezit maar beperkt wordt in de mogelijkheden om erop te bouwen, kan dat een grote impact hebben op de verkoopprijs van je huis. 

2) De omvang en topografie van de grond 

Wat omvang betreft, is het heel simpel. Hoe groter, hoe hoger de verkoopprijs. Onthoud echter dat sommige kenmerken daar afbreuk aan kunnen doen. De topografie kan bijvoorbeeld de waarde beïnvloeden. Voor een potentiële koper is een vlak terrein aantrekkelijker omdat het gemakkelijker te onderhouden is. Een onbelemmerd zicht op een mooi landschap is ook een troef. 

Zoals bij elke investering wil de koper zo weinig mogelijk risico nemen. De invloed van omgevingskenmerken op de verkoopprijs van een huis is dus iets waar je rekening mee moet houden. Wegens de recente rampen is er in België jammer genoeg weinig interesse in grond dat in overstromingsgebied ligt. Dat geldt ook voor andere problemen die de buurt gekend heeft, zoals aardverschuivingen. 

3) De inrichting van de ruimte 

Daarnaast kan een goed ingericht terrein de waarde van een huis verhogen. Tal van elementen kunnen een positief effect hebben op de verkoopprijs, zoals: 

  • een goed onderhouden tuin, 
  • een zwembad, 
  • een garage, 
  • een terras, 
  • een parkeerplaats. 

Maar let op: wat voor de ene een troef is, is voor de ander misschien een afknapper. In sommige gebieden zijn zwembaden erg gegeerd, terwijl de onderhoudskosten een nadeel kunnen zijn voor bepaalde kopers. 

4) Het toekomstpotentieel van de grond 

Als kers op de taart zijn ontwikkelingsmogelijkheden altijd interessant. 

Kan het land verkaveld worden voor de ontwikkeling en bouw van nieuwe gebouwen? Dan heb je een streepje voor bij vastgoedinvesteerders, want het biedt interessante vooruitzichten op winst. Het economische klimaat geeft immers steeds meer de voorkeur aan moderne, energie-efficiënte gebouwen. 

Voor jou als koper kan een huis met een mooi stuk grond er dus voor zorgen dat je investering goed rendeert. We herhalen echter dat je informatie moet inwinnen over de geldende bouwvoorschriften in de streek en de vraag naar nieuwe woningen.  

En verkopers, zie het potentieel van je grond niet over het hoofd. Anders schat je de waarde van je onroerend goed misschien te laag. Om zeker te zijn dat je niet voor nare verrassingen komt te staan, is het een goed idee om contact op te nemen met een vastgoedprofessional. 

Hoe schat je de waarde van een huis met grond?

Nu je de criteria kent, zal je ongetwijfeld de waarde van jouw huis met grond willen schatten. Zoek daarvoor eerst gelijkaardige huizen of bouwgronden in jouw streek op. Analyseer de verkoopprijs ervan om een beeld van de marktwaarde te krijgen.  

 

Of je nu beschikt over bijkomende ruimte bij een huis of een stuk grond dat in kavels verdeeld kan worden, alle bijzondere kenmerken kunnen de prijs van je huis ten goede komen. Ga naar Immoweb om het aanbod huizen en appartementen te koop te ontdekken. 

Je woning schatten op Immoweb

Meer artikelen