Leestijd: 3 min

Wat is de beste leeftijd om een huis te kopen?

De aankoop van vastgoed is een heel belangrijke stap in het leven. Veel mensen investeren in een woning om een duurzame toekomst te hebben met tal van projecten in het vooruitzicht. Maar wat is de beste leeftijd om een huis te kopen? Het is moeilijk om te weten wat nu het juiste moment is om de daad bij het woord te voegen en je spaargeld in een huis te investeren. In dit artikel helpen we je die vraag te beantwoorden.

Bij vastgoed is financiële stabiliteit belangrijker dan leeftijd

Net zoals bij elke investering van deze omvang is er niet echt een ‘juiste leeftijd’ om een huis te kopen. Een jonge koper met een grote inbreng kan zelfs beter in de markt liggen om vastgoed te kopen dan iemand die ouder is. Desondanks kunnen je leeftijd en vooral werkervaring troefkaarten zijn wanneer je banken wilt overtuigen om jou geld te lenen.

Want natuurlijk moet de meerderheid van de personen die vastgoed kopen een hypotheek nemen. Alvorens een bank met jou in zee gaat, moet ze zeker zijn van je kredietwaardigheid. Als je jong bent, mis je soms nog wat stabiliteit en zal het dus moeilijker zijn om financiële instellingen te overtuigen van de haalbaarheid van je project.

Door een huis te kopen ga je een verbintenis op de lange termijn aan

De aankoop van een huis mag je niet luchthartig opnemen, want er komt nog veel meer bij kijken dan louter het financiële plaatje. Niet alle 18-jarigen zijn in staat om het merendeel van hun tijd te besteden aan alle juridische, financiële en technische implicaties van hun aankoop. Een woning is geen goed zoals een ander, en je persoonlijke situatie moet erop afgestemd zijn.

Stel jezelf de volgende vragen: Heb je een partner? Zo ja, is die ook klaar om te kopen? Heb je of wil je kinderen? Ben je van plan om je langdurig te settelen of heb je projecten in het buitenland? Alleen als je duidelijk bent over je plannen voor een vastgoedproject en het vermogen hebt om ze uit te voeren, weet je of je de juiste leeftijd hebt om een huis te kopen.

Wat is een goede leeftijd om in vastgoed te investeren?

Een huis kopen nog voor je 25 bent

Zoals we eerder al aanhaalden, kan het gebrek aan professionele ervaring samen met de lagere inbreng van een jonge investeerder voor tegenwind zorgen. Toch is dit een interessante periode om een aankoopproject te overwegen.

Hoe vroeger je een huis koopt, hoe meer tijd je hebt om het te renoveren en winst te maken. Als je dus de kans hebt, is het zeker en vast haalbaar om een huis te kopen tussen je 18e en 25e levensjaar.

Een huis kopen op een leeftijd van 25 tot 40 jaar

Een leeftijd tussen 25 en 40 jaar is ideaal om huiseigenaar te worden. In die periode hebben de meeste mensen een stabiele carrière en gezinssituatie. Die zekerheid is natuurlijk een troef.

Financiën buiten beschouwing gelaten, is het een periode waarin velen een gezin willen stichten. Meer leefruimte wordt dan essentieel. Het is dan ook een goed idee om op deze leeftijd een huis kopen.

Een huis kopen als vijftigplusser

Hoewel we het hier vooral hebben over de uitdagingen voor jonge starters bij de aankoop van een huis, zijn er ook voor oudere investeerders enkele aandachtspunten.

Natuurlijk is een koper ouder dan vijftig in staat om de hulp van banken en financiële instellingen in te roepen. Toch zal hij moeten kunnen aantonen dat hij over het spaargeld en de cashflow beschikt die nodig zijn om zijn schulden te beheren en af te betalen. Ook tijdens je pensioen is het een goed idee om te investeren.

Investeren in vastgoed voor een professioneel project

Los van de wens om een huis te kopen, vragen sommige mensen zich af of het interessant zou zijn om in vastgoed te investeren en rentenier te worden. En op welke leeftijd dan?

Het antwoord is min of meer hetzelfde. Voordat je de vruchten kunt plukken van je huurinkomsten of grote winst kunt maken, moet je de risico’s meten en een goede strategie bepalen. Het duurt lang om vastgoedinvesteerder te worden, en het is een stiel op zich. Je hebt dan ook een streepje voor als je er jong aan begint.

Let wel op dat je je vingers niet verbrandt: de grootste winst komt van weloverwogen aankoopprojecten. Te vroeg pieken is nooit goed.

Het huis van je dromen vinden

Ben je klaar om huiseigenaar te worden? Zoek je het perfecte huis? Op onze website vind je talloze aanbiedingen in de drie Belgische gewesten. Elke dag ontvangen we zoekertjes van nieuwe verkopers die hun huis of appartement te koop of te huur aanbieden.

Ontdek onze schattingstool