Leestijd: 3 min

Hoe verkoop je een woning in slechte staat?

In bepaalde gevallen kan de verkoop van een huis in slechte staat tal van uitdagingen met zich meebrengen. Kopers zoeken doorgaans naar investeringen waarvan ze zeker zijn dat ze winst zullen opleveren.

Een woning met zichtbare gebreken is echter niet meteen het meest aantrekkelijk, want er hangen risico’s aan vast. Toch hoef je het daarom niet voor een appel en een ei te verkopen, of te vrezen dat het nooit verkocht zal raken. We leggen uit waarom.

Vanaf wanneer kun je zeggen dat een huis vervallen is?

Bij een vastgoedtransactie wordt doorgaans gezegd dat een pand in slechte staat is wanneer er tal van renovatiewerken nodig zijn om het bewoonbaar te maken. Dit zijn de meest kritieke punten:

  • grote structurele problemen zoals barsten of een beschadigd dak;
  • problemen die de gezondheid of veiligheid van de bewoners in het gedrang kunnen brengen, zoals gas- of elektrische installaties die niet voldoen aan de normen, of de aanwezigheid van asbest, lood of schimmels in de lucht;
  • gevolgen van verwaarlozing door de vorige bewoners, zoals ongedierte of slechte hygiëne.

Vijf tips om een woning in slechte staat sneller te verkopen

1) Wees eerlijk tegen de koper

Een ervaren koper zal al snel merken dat er problemen zijn met je eigendom. Als je niet van in het begin eerlijk bent tegen hem, zal hij zich waarschijnlijk benadeeld voelen en bestaat de kans dat je een potentiële koper verliest.

En zelfs wanneer hij het pand toch aankoopt, riskeer je vervolging omdat de Belgische wet de koper beschermt tegen verborgen gebreken. Probeer dus zo transparant mogelijk te zijn en duidelijk de kritieke punten van het gebouw aan te geven, zowel tijdens een bezichtiging als in je zoekertje.

2) Benadruk het renovatiepotentieel van je onroerend goed

Je eigendom is misschien wel bouwvallig, maar dat betekent niet dat het geen waarde heeft. En net dat idee moet je proberen over te brengen op de potentiële kopers. Haal in je zoekertje of tijdens een bezichtiging dus zeker aan dat er op de lange termijn winst valt te maken door het eigendom te verbouwen.

Een andere oplossing is dat je een aantal werken op jouw kosten laat uitvoeren, zodat de verkoopprijs van het huis stijgt. Zorg er in dat geval voor dat het bedrag van de investering niet hoger is dan de winst die je eruit haalt.

3) Bepaal een realistische en redelijke prijs

Jammer genoeg heeft een pand in slechte staat ook minder waarde op de vastgoedmarkt. Dat gezegd zijnde, mag je je huis niet te goedkoop verkopen, ook al trekken de gebreken de prijs naar omlaag.

Om een realistische verkoopprijs te bepalen, moet je rekening houden met de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Bezorg je contactpersonen een lijst van zaken die hersteld moeten worden en de huidige technische voorschriften.

4) Verbloem esthetische gebreken van de woning

Sommige elementen van een huis vereisen grote en dure werkzaamheden, terwijl andere het met weinig moeite beter tot zijn recht laten komen.

Een likje verf, nette, opgeruimde kamers, meubels in goede staat … Ze zorgen er allemaal voor dat je pand een betere indruk maakt, en kunnen je misschien helpen om het gemakkelijker te verkopen.

5) Werk samen met vastgoedprofessionals

Een huis met imperfecties komt moeilijker tot zijn recht. Een vastgoedprofessional kan dan je redder in nood zijn. Samen kunnen jullie berekenen hoeveel het kost om werkzaamheden te laten uitvoeren en de waarde te verhogen. Bovendien ben je dan op de hoogte van alle verplichte expertiserapporten die nodig zijn alvorens een verkoopakte ondertekend kan worden.

Daarnaast kan een vastgoedmakelaar je helpen je huis beter te presenteren door je bijvoorbeeld strategieën van home staging aan te raden of met jou te werken aan doeltreffende communicatiekanalen. Zijn kennis van de lokale markt is een troef om potentiële kopers aan te trekken die, in het geval van dit type woningen, vaak investeerders zijn.

Bezichtigers voor je pand vinden op Immoweb

Met deze tips en een doordachte aanpak vergroot je de kansen dat je je eigendom voor een interessante prijs kunt verkopen. Aarzel niet om regelmatig een kijkje te nemen in onze databank en jouw huis te vergelijken met gelijkaardige zoekertjes. Zo krijg je al snel een idee van de waarde van je huis.

Je woning schatten op Immoweb