Een bouwgrond vinden? Hier moet je op letten!
Inhoudstafel
Er zijn veel Belgen die niets liever zouden willen dan een eigen huis bouwen. Voor sommige mensen is die droom werkelijkheid geworden. Toch is het verstandig om bouwgrond niet zomaar aan te kopen. Zo kan het stuk grond er ideaal uitzien om op te bouwen, maar achteraf voor een hoop ellende zorgen. Waar moet je dan precies op letten bij je zoektocht? In deze blog delen we onze tips hoe jij het perfecte stukje bouwgrond kan vinden!
Een bouwgrond vinden kan maanden of zelfs jaren in beslag nemen. Voordat jij je droomhuis bouwt, wil je niets liever dan het perfecte stukje grond vinden. Maar waar begin je met zoeken en met welke factoren moet je rekening houden?
Waar kun je bouwgrond vinden in België?
Je hebt het idee om je droomhuis te gaan bouwen, maar waar? Hoe vind je nou het perfecte stukje grond? De eerste mogelijkheid is gewoon vanuit de zetel. Er zijn veel websites waar je eenvoudig een bouwgrond kan vinden, zoals www.immoweb.be. Daarnaast kun je ook in de auto de streek gaan verkennen of plaatselijke huis-aan-huisbladen raadplegen die worden verdeeld. Een andere manier is door aan te kloppen bij een notaris. Het zou kunnen dat er bouwgrond wordt verkocht door echtscheidingen, erfenissen of onverdeeldheid. Als laatste is het ook mogelijk om de gemeente of huisvestingsmaatschappijen te contacteren. Steeds vaker zie je dat zij bouwgronden ter beschikking stellen aan plaatselijke bewoners. Meestal gaat het dan om sociale verkavelingen waaraan bepaalde voorwaarden verbonden zijn, zoals inkomen, oppervlakte van de bouwgrond en woning.
Is het eigenlijk wel bouwgrond?
Misschien heb jij een mooi stuk groen gespot in een prachtige Belgische woonwijk. Toch kan het zo zijn dat dit stuk grond geen bouwgrond is. Het feit dat het perceel in een woongebied ligt, zegt nog niets. Een affiche met << grond te koop >> volstaat evenmin. Een stuk grond kan veel bestemmingen hebben. Om te achterhalen of het stuk grond ook daadwerkelijk bouwgrond is, is het verstandig om een stedenbouwkundig attest aan te vragen bij Ruimte Vlaanderen. Ook kun je contact opnemen met de bevoegde dienst van de gemeente waar het stuk grond ligt of een notaris.
Zijn er voorwaarden verbonden aan de bouwgrond?
Super, je hebt geluk! Het stuk grond blijkt daadwerkelijk bouwgrond te zijn. Maar dan ben je er nog niet. Er kunnen veel addertjes onder het gras zitten. Zijn er erfdienstbaarheden verbonden aan de grond? Is de grond in onverdeeldheid? Is de grond vrij van vruchtgebruik? Is de grond vrij van lasten, schulden of leningen? Is de grond vrij van grondpacht? Is de grond vrij van het recht van voorkoop? Allemaal vragen die je absoluut moet stellen als jij je zinnen hebt gezet op een bepaald stuk bouwgrond. Een notaris kan je daarbij helpen!
Rusten er stedenbouwkundige voorschriften of beperkingen op de bouwgrond?
Het kan zo zijn dat er stedenbouwkundige voorschriften verbonden zijn aan de bouwgrond. Misschien werd er reeds al een bouwvergunning geweigerd op het stuk grond? Zijn alle nutsvoorzieningen wel aanwezig? Belast de gemeente onbebouwde percelen? Of zijn er verplichtingen om binnen een bepaalde termijn te bouwen? Het kan zelfs zo zijn dat er een bepaalde type constructie wordt voorgeschreven, zoals een viergevel-, driegevel-, of rijwoning. Misschien heeft dit wel invloed op jouw ontwerp!
Ben je voorbereid op onvoorziene en/of hogere kosten?
De kosten van de bouwgrond zijn helaas niet het totale bedrag dat je zult moeten betalen. Bovenop de verkoopprijs komen nog de notariskosten (zoals registratierechten, ereloon en aktekosten). Daarnaast kan het zijn dat de bouwgrond opgeruimd moet worden (puin weghalen, bomen uitdoen). Eventuele graaf- of ophogingswerken van de bouwgrond komen ook voor jouw rekening. En is de grond verontreinigd? Een sondering van de grond kost al gauw 500 tot 1000 euro. Hou dus zeker rekening met de extra (onvoorziene) kosten die op je pad kunnen komen.
Al met al is het niet gemakkelijk om bouwgrond te vinden dat perfect op jouw wensen aansluit. Overhaast je niet, maar neem rustig de tijd om alle informatie te vergaren. In tussentijd kan je steeds op onze website terecht!
Ben jij op zoek naar een stuk bouwgrond?
Ga naar onze zoekertjes te koop en vind iets dat bij je wensen past!