Hoeveel vierkante meter per kamer heb je minstens nodig?
Voor de ene is het puur plezier, voor de andere pure stress. Hoe bepaal je zo accuraat mogelijk hoeveel vierkante meter je nodig hebt per kamer in je toekomstige nieuwbouwwoning, zodat het koud zweet je niet uitbreekt van zodra je jouw woning de hoogte ziet ingaan op de werf? Wij zorgen in deze blog voor een eerste belangrijke leidraad, maar neem ook al gerust de rolmeter erbij!
Inhoudstafel
Factoren die het aantal vierkante meter per ruimte bepalen
De ideale oppervlakte van de verschillende ruimtes in huis zo precies mogelijk inschatten, is een kunst op zich. Hoeveel vierkante meter je per ruimte nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Wat dien je zeker mee in overweging te nemen?
- Waarvoor wil je de ruimte gebruiken? Wordt jouw toekomstige woonkamer ook deels bureauruimte en/of speelkamer? Of ben je eerder te vinden voor een knus zithoekje?
- Hoeveel personen zullen er wonen? Een gezin van twee versus een gezin van vijf, een wereld van verschil.
- Hoe vul je de ruimte binnen 10 à 20 jaar in? Levens veranderen, hobby’s komen en gaan, net als gezinsleden die wellicht ooit op zoek gaan naar een eigen stekje. Hoe richt je jouw woning zo flexibel mogelijk in, zonder dat je later overblijft met té veel ruimte?
- Hoeveel bouwbudget heb je in handen? Iedere vierkante meter woningoppervlakte neemt een bepaalde hap uit jouw bouwbudget, afhankelijk van de graad van afwerking en comfortniveau. Gaat het om een volledig afgewerkte ruimte, inclusief verwarming, water- en elektriciteitsaansluitingen? Of gaat het puur om stockageruimte of ruimte voor je fietsen en tuinspullen en mag het dus allemaal wat ruwer – en dus budgetvriendelijker – afgewerkt zijn?
- Wat zegt je energiefactuur straks? Hoe groter de ruimte, hoe meer geld het kost om deze te verwarmen, koelen, ventileren, verlichten… Ook al doe je beroep op moderne energiezuinige technieken. Neem dus ook je toekomstige energieplaatje mee in overweging.
Hoeveel m2 heb je effectief nodig per kamer?
Los van bovenstaande mogelijke scenario’s bestaan er wel al richtlijnen rond de geschikte oppervlakte van de verschillende ruimtes in huis. Hou daarbij telkens rekening met je persoonlijke wensen, zowel nu als in de toekomst.
- De woonkamer: het ruimtegevoel van je woonkamer wordt bepaald door verschillende factoren. Maakt je woonkamer deel uit van een groter geheel met de keuken en/of de eetkamer? Is er sprake van een verhoogd plafond of vide? De gemiddelde woonkamer is tussen de 20 à 30 m2 groot.
- De keuken: meer dan ooit de centrale ruimte in huis. Reken op 10 tot 15 m2 om je ’s avonds vrij te kunnen bewegen tussen alle potten en pannen door. Voor een keuken inclusief eetkamer is 20 à 25 m2 geen overbodige luxe, zeker niet als je hobbykok bent of wanneer je vrienden of familie over de vloer krijgt voor een etentje of (verjaardags)feestje.
- De bureauruimte: een thuiskantoor of thuiswerkplek heeft doorgaans een oppervlakte tussen de 7 à 12 m2. Zorg dat je voldoende ruimte ter beschikking hebt om je bureau en eventuele extra kasten of rekken een plaats te geven.
- De slaapkamer: voor een standaard kinderkamer volstaat een oppervlakte van 9 à 12 m2, voor volwassenen ga je best minstens voor 13 m2. Een bed van 1m80 of 2m op 2m neemt al snel heel wat plaats in.
- De dressing: een aparte dressingruimte of een dressing in dezelfde ruimte als je slaapkamer? Met 4 à 5 m2 heb je zeker ruimte genoeg om je garderobe in stijl een plaats te geven.
- De badkamer: een van de moeilijkere ruimtes om correct in te schatten. Een kleinere badkamer geraakt sneller verwarmd, maar misschien ben je als de dood voor ochtendfiles aan de douche of voor de badkamerspiegel. Of wil je net de ruimte om eenvoudig een inloopdouche, een groot bad en dubbele wastafel kwijt te kunnen. In het eerste geval volstaat 4 à 6 m2, in het tweede geval heb je misschien eerder nood aan 8 à 12 m2.
- De berging/washok: voor een washok volstaat 2 à 3 m2 wellicht, voor een bergruimte denk je best ruimer. Hoe ruim hangt af van hoeveel spullen je kwijt wil of kan (ook in de hoogte). Veel mensen kiezen ervoor om hun bergruimtes op te splitsen in een wasberging en een koude berging (om drank en voeding te bewaren).
- De inkomhal: traditioneel een van de kleinste ruimtes in huis, op je toilet na. Met 2 à 3 m2 kom je in principe meestal toe, tenzij je ook hier graag extra opberg- of vestiaireruimte wenst.
Vertrouw op je eigen ervaring én op je architect
Misschien wel je beste raadgever? Je rolmeter. Je weet namelijk al perfect hoe ruim of benauwd de ruimtes in je huidige woning aanvoelen. Door iedere ruimte afzonderlijk op te meten, word je ongetwijfeld meteen een pak wijzer.
Voor de bouw van je toekomstige woning moet je hoe dan ook de hulp inschakelen van een architect. Leg jouw bevindingen dus zeker samen. Grote kans dat er toch een aantal zaken zijn waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. Zoals het optimaal ontwerpen van iedere beschikbare ruimte, zodat je straks zowel geniet van een ruim aanvoelend als energie-efficiënte woning.
Nog op zoek naar een bouwgrond? Vertrouw op Immoweb!
Nu nog een bouwgrond vinden die zijn prijs helemaal waard is en de ruimte biedt om jouw woondromen helemaal vorm te geven. Via de Immoweb Prijswijzer ontdek je alvast wat de kostprijs per m2 bedraagt voor een woning in jouw stad of regio.