Kindvriendelijk huis bouwen zonder jezelf buitenspel te zetten? 5 tips!
Inhoudstafel
Je huissleutels aan je kinderen overdragen en hen carte blanche geven om je interieur aan te pakken: een sappig televisieformat, maar de reacties van de ouders bewezen unaniem dat dit niet de beste manier is om een kindvriendelijk huis te creëren. Hoe je het perfecte evenwicht bewaart tussen de kinder- en volwassenenwereld? Wij wakkeren je inspiratie aan met een aantal handige tips.
Meer dan alleen kindveilig
Veel mensen associëren een kindvriendelijk huis in de eerste plaats met een kindveilige omgeving. Dit is effectief een belangrijk deel van het verhaal. Denk aan:
- Het bedekken van scherpe tafel- of kasthoeken
- Vingerbescherming voor binnendeuren
- Een veilig afgebakende trap voor de allerkleinsten
- Een kookvuur met kinderbeveiliging
- Eventuele giftige schoonmaakmiddelen buiten het bereik van de kinderen houden
- Afgeschermde stopcontacten
- Niet-giftige planten in de tuin
Toch gaat een kindvriendelijke thuis veel verder dan bovenstaande ingrepen die je eigenlijk pas kunt doorvoeren van zodra je ingehuisd bent. Door al van bij het ontwerp van je nieuwe woning rekening te houden met de (toekomstige) noden van je gezin, worden de mogelijkheden voor een huis op kinder- én volwassenenmaat veel groter.
5 tips voor een kindvriendelijke nieuwbouw
Waar te beginnen? In het hoofd van het kind. Wat doet een kind graag? Spelen natuurlijk. Wees gerust, een speelse woning vertaalt zich niet (alleen) in tonnen speelgoed, knuffelberen en glijbanen. “Speels” betekent namelijk ook “veelzijdig”. En dat vertaalt zich ontwerpmatig in een flexibele indeling van de ruimtes in huis. Zoals de volgende voorbeelden.
1. Gebruik iedere vierkante meter
De tijden waarin we makkelijk meer dan 250 vierkante meter aan woningoppervlakte overhielden aan het eind van de bouwrit, liggen helaas al eventjes achter ons. Bouwen is nu eenmaal duurder geworden, dus komt het eropaan om het maximum uit iedere ruimte te halen.
Dat geldt niet alleen voor de leefruimtes en slaapkamers, maar ook voor de vaak vergeten ruimtes, zoals de overloop of nachthal. Zo kan je deze puur functionele doorgang ook inrichten als een gezellig lees- of tekenhoekje door er bijvoorbeeld een paar zitzakken of een bureautafeltje bij te halen. Of waarom maak je er geen minihomecinema van? Of een relaxhoekje met hangmat?
Speels” betekent ook “veelzijdig”. En dat vertaalt zich ontwerpmatig in een flexibele indeling en een creatief gebruik van de ruimtes in huis.
2. Koppel meerdere functies aan één ruimte
Een extra kamer betekent meteen extra kosten binnen een bouwproject. Extra isolatie, extra (vloer)verwarming, extra ramen, noem maar op. Niet zo vanzelfsprekend dus. Toch wil je jouw kinderen een eigen ruimte gunnen waarin ze volop kunnen spelen en rommel kunnen maken – lees: liefst ver weg van de leefruimte.
Denk daarom na over een bredere invulling van de verschillende ruimtes in huis. Kan (een stukje van) de bureauruimte na de werkuren als speelkamer gebruikt worden? Is het een optie om een stukje van de keuken in te richten als knutselhoekje? Kan je een berging of dressing op de bovenverdieping combineren met een logeerkamer of gameroom?
3. Zolder of kelder? Stop ze niet vol rommel
Voor de meeste volwassenen is de zolder of kelder een puur functionele ruimte. Bijvoorbeeld als plaats voor de technieken of – in het beste geval – als een interessant toekomstprojectje wanneer er opnieuw budgetten vrijkomen. Maar voor kinderen zijn dit plekken vol mysterie, “ver” weg van de ouders, die nog lang voor mooie herinneringen kunnen zorgen.
Het risico is dat deze ruimtes al heel snel veranderen in opslagruimte. Het aantal speelgoedjes, boekjes en knuffelberen die het daglicht niet meer zien, stapelen zich doorheen de jaren snel op.
Maak daarom vooraf duidelijke afspraken en denk na over verschillende scenario’s:
- Welke invulling wil je deze ruimtes geven in de toekomst?
- Welke voorzieningen (verwarming, elektriciteit, isolatie, vloer- en muurafwerking,…) heb je nodig om het nodige comfort te creëren?
- Welke delen gebruik je als opslagruimte, welke als speel- of ontspanningsruimte?
- Is er genoeg ruimte onder het dak om – ook als volwassene – comfortabel rond te lopen op zolder?
- Hoe garandeer je een volledig vochtvrije kelder?
Voor kinderen zijn de kelder en zolder plekken vol mysterie, “ver” weg van de ouders, die nog lang voor mooie herinneringen kunnen zorgen.
4. Wees niet te zuinig met aansluitingen
Zeker in het digitale tijdperk zorg je er maar best voor dat je in elke ruimte voldoende rekening houdt met de nodige elektriciteits- en internetaansluitingen. Zeker als de functie van een ruimte wel eens durft te veranderen door de jaren heen.
Idem voor je vloerverwarming. Een slaapkamer of logeerkamer mag best koel blijven, maar wil je dat jouw kinderen er ook in het midden van de winter kunnen spelen of hun huiswerk maken? Dan heb je ook daar voldoende verwarming nodig.
5. Ook kinderen hebben (ooit) nood aan privacy
Een kindvriendelijk huis stopt niet bij de tienerjaren. Kleine kinderen worden groot en hebben wellicht ooit nood aan meer privacy. Opnieuw een reden om extra creatief na te denken over een flexibele invulling van je ruimtes. Zowel op korte als op lange termijn.
Zo hokken de kinderen wellicht maar al te graag samen ’s nachts als ze nog klein zijn, maar ook dat verhaal blijft niet eeuwig voortduren. Ook hier voorzie je op termijn dus best de nodige alternatieven. Bijvoorbeeld door een toekomstige slaapkamer de eerste jaren nog in te vullen als speel- en/of hobbykamer om ze daarna alsnog om te toveren tot een tweede (of derde) slaapkamer.
Een andere populaire keuze is investeren in een tweede, kleinere badkamer, puur en alleen voor de kinderen. Bijkomend voordeel is dat je lange wachtrijen vermijdt ’s ochtends voor school of voor het werk.
Focus op bouwen, maar nog geen bouwgrond?
Maar first things first. Ben je eerst nog op zoek naar de ideale bouwgrond voor je aan de slag gaat met jouw versie van een kindvriendelijk huis? Ook daar kunnen we je mee helpen. In onze uitgebreide database komen er dagelijks nieuwe interessante bouwpercelen bij in jouw regio. Kom dus zeker regelmatig een kijkje nemen.