Multifunctionele ruimtes: dubbel plezier op dezelfde oppervlakte
Inhoudstafel
De evolutie naar kleiner wonen lijkt definitief ingezet. Toch hoeft wonen op minder oppervlakte geen nadeel te betekenen. Meer nog: het laat je toe om creatiever na te denken over hoe je de verschillende ruimtes in je (toekomstige) woning kunt invullen. In deze blog tonen we je hoe een multifunctionele ruimte er zoal uit kan zien.
Waarom nadenken over multifunctionele ruimtes?
Simpelweg, omdat de prijs per vierkante meter woningoppervlakte fors de hoogte in is gegaan de afgelopen jaren. Bijgevolg moeten we beter en slimmer nadenken over hoe we zoveel mogelijk uit onze woning kunnen halen.
Door te werken met multifunctionele ruimtes combineer je verschillende functies in één ruimte. Zo creëer je niet alleen extra opties en comfort voor jezelf, je investeert ook in de toekomstige waarde van je woning. Een veelzijdige woning, zeker gebouwd met het oog op levenslang wonen, is namelijk van goudwaarde op de vastgoedmarkt.
5x anders bekeken
De belangrijkste regel in het nadenken over multifunctionele ruimtes in huis: durf van het traditionele denken af te stappen. Wij presenteren je een aantal interessante functies die je in eenzelfde ruimte kunt combineren.
Je woonkamer als thuiskantoor
Thuiswerken is voor de meeste werkgevers intussen geen taboe meer. Mensen die vandaag op zoek gaan naar een nieuwe woning en de optie hebben om thuis te werken, kunnen eventueel een stukje van hun woning opofferen en inrichten als thuiskantoor.
Dat kan bijvoorbeeld subtiel door een extra hoekje te creëren aan de hand van een laag muurtje. Of met behulp van een meubelstuk, zoals een kast of een boekenrek. En vergeet zeker niet een paar planten in je buurt neer te zetten. Want extra zuurstof kan je afgeleverde werk alleen maar ten goede te komen.
Het grote voordeel van een thuiskantoor in je woonkamer is dat je niet veel plaats nodig hebt. Een klein wandmeubel met opbergmogelijkheden in de hoogte biedt je al heel wat mogelijkheden. Of beschik je over een ruimte onder de trap? Laat je fantasie de vrije loop en ga ermee aan de slag.
Je nachthal als zit- of speelhoekje
Een nachthal verbindt de verschillende kamers op de bovenverdieping, zoals de slaapkamers en de badkamer. Afhankelijk van de stijl en de grootte van de woning kan zo’n nachthal best ruim zijn. Zeker in oudere woningen.
In het verleden werden zo’n ruimtes al eens opgevuld met een of meerdere siermeubels. Maar anno de jaren 2020 is het leven aan de praktische denkers. Zo kan je de nachthal bijvoorbeeld inrichten als:
- Extra opbergruimte: zit je met een schuin plafond? Met inbouwkasten haal je het maximum uit de beschikbare ruimte
- Speelhoekje: voor gezinnen met kleinere kinderen is een apart speelhoekje geen overbodige luxe. Waarom niet in de nachthal? Zo hou je de rommel ook ver uit het zicht. Denk wel aan de drie v’s: voldoende verwarming, verlichting en veiligheid (in de nabijheid van een trap).
- Werkt ook voor grote(re) kinderen die op zoek zijn naar een hoekje om te lezen, te gamen of muziek te luisteren.
Afhankelijk van de stijl en de grootte van de woning kan een nachthal best ruim zijn. Zeker in oudere woningen. Laat je creativiteit de vrije loop!
Bureau- en bergruimte
Heb je het geluk om toch over een bijkomende grote kamer te beschikken? Als deze ruimte is voorzien van verwarming, de nodige stopcontacten en draadloos internet toelaat, zou je kunnen overwegen om deze deels als bureau en deels als berging te gebruiken.
Niet zo’n vreemd idee, want zowel een berging als een bureauruimte moeten het hebben van rust en orde, toch? Aan jou de keuze of je kiest voor open of gesloten (wand)meubels of een mengeling van beide. Mits wat creativiteit – en natuurlijk wat budget op overschot – kun je hier echt iets unieks van maken.
Bergruimte of dressing als logeerkamer
Een paar klasgenootjes van je zoon of dochter die komen logeren, een paar vrienden of familieleden die blijven overnachten na een – iets te – gezellig avondje… Een extra logeerplaats komt altijd van pas. Helaas is de ruimte vaak niet aanwezig.
Door een bergruimte op je bovenverdieping slim in te richten, kun je nu en dan een pop-up logeerkamer tevoorschijn toveren. Zo bestaan er zelfs opklapbedden die verdwijnen in een opbergmeubel, zodat je beide functies perfect kunt combineren.
Je tuinhuis als ontspanningsruimte
Komt je nieuwe woning met een mooi tuintje? Ook een bijgebouw voor in je tuin kun je inrichten als multifunctionele ruimte. Afhankelijk van je budget heb je hier tal van opties naast de traditionele tuinberging:
- Tuinkantoor
- Poolhouse
- Hobbykamer
- Gastenverblijf
- Fitnessruimte
- Repetitieruimte
Afhankelijk van de functie die je aan jouw (toekomstige) bijgebouw wilt geven, dien je de nodige voorbereidingen te treffen op vlak van isolatie, elektrische aansluitingen, wificonnectie…
Door een bergruimte op je bovenverdieping slim in te richten, kun je nu en dan een pop-up logeerkamer tevoorschijn toveren.
Immoweb, een schat aan woningen én inspiratie
Conclusie: in je zoektocht naar je nieuwe woning blijft het belangrijk om met een open blik te kijken naar iedere woning die je bekijkt of binnenstapt. Zeker met het oog op eventuele renovatiewerken in de toekomst. Blijf dus op zoek gaan naar inspiratie over hoe je de ruimtes in huis naar jouw smaak en levensstijl kunt inrichten. rnrnEn daarna is het de beurt aan ons. Wij zorgen ervoor dat jij de allernieuwste woningen in jouw buurt in het vizier krijgt. Hou ons daarom dagelijks in de gaten via onze website of via onze mobiele app.