Tweedeverblijfstaks Kust in woelige wateren, appartementen duurder
Inhoudstafel
Wil je een tweede verblijf aan zee kopen om nu en dan in te verblijven? Dan ben je in principe verplicht om hierop een jaarlijkse belasting neer te leggen. Maar vandaag staat deze zogenaamde tweedeverblijfstaks aan de Kust fors onder druk. En dat is mogelijk goed nieuws voor wie wil investeren in kustvastgoed. Tegelijkertijd is de gemiddelde prijs voor een appartement aan zee opnieuw fors gestegen, blijkt uit cijfers uit onze meest recente Immoweb-data.
Wat is de tweedeverblijfstaks?
Op veel plaatsen in ons land krijgen investeerders in een tweede woonst te maken met de tweedeverblijfstaks. Dat is niet anders aan de Kust. Het gaat om een jaarlijkse bijdrage die volgens Test Aankoop in 2023 tussen de 644 en 1.239 euro ligt. Dat bedrag is gebaseerd op drie factoren:
- De gemeente die de belasting heft
- De ligging van het vastgoed
- De grootte van het verblijf in kwestie
De opbrengst van deze taks gaat op zijn beurt naar plaatselijke initiatieven en opknapwerken.
De opbrengst van de tweedeverblijfstaks gaat naar plaatselijke initiatieven en opknapwerken. Deze taks ligt al een tijdje onder vuur in verschillende kustgemeenten.
Onwettig in Knokke, De Panne en Koksijde?
Deze taks op tweede verblijven kwam in de gemeenten De Panne, Knokke en Koksijde de afgelopen jaren onder almaar zwaardere druk te staan. In deze badplaatsen is het namelijk zo dat de plaatselijke inwoners – net dankzij de talrijke inkomsten uit de tweedeverblijfstaks – geen gemeentebelastingen meer hoeven te betalen.
Volgens heel wat eigenaars van tweede verblijven aan de Belgische kust is er hierdoor sprake van discriminatie. Want haalt de gemiddelde inwoner ook geen voordeel uit deze eenzijdig betaalde taks?
In mei 2023 haalde een eigenares van een tweede verblijf in Knokke – na vele eerder vergeefse pogingen van lotgenoten – toch haar gelijk voor het Hof van Beroep in Gent. Een beslissing die mogelijk positieve gevolgen heeft voor de vele investeerders in tweede verblijven. De kans bestaat nu namelijk dat soortgelijke klachten in de toekomst ook in het voordeel van de kopers beslist worden. En dat de tweedeverblijfstaks – al zeker in de desbetreffende kustgemeenten – niet meer geïnd mogen worden. Om in de gaten te houden!
Prijs appartement aan zee in vloedmodus
Wie vandaag wil investeren in een tweede verblijf aan het zeetje zal hoe dan ook over een aardig spaarpotje moeten beschikken. Uit recente Immoweb-data blijkt namelijk dat een appartement aan zee de afgelopen jaren alleen maar in prijs is toegenomen.
De vuistregel hier is: hoe dichter bij het strand, hoe duurder het appartement. Dat bleek uit een prijsanalyse van meer dan 26.000 te koop gezette appartementen sinds 2020:
- Minder dan 1 minuut te voet vanaf het strand: gemiddeld 30% duurder
- Tussen 1 en 5 minuten te voet: gemiddeld +10,8% duurder
- Tussen 5 en 10 minuten te voet: gemiddeld +1,6% duurder
In vergelijking met de rest van het land (+12,5%) steeg de gemiddelde prijs van een appartement aan de Kust nog sterker (+17,6%). Al geven de cijfers ook aan dat de stijging trager verloopt.
Hoe dichter bij het strand, hoe duurder het appartement. Dat bleek uit een prijsanalyse van meer dan 26.000 te koop gezette appartementen sinds 2020.
Dit zijn de top 3 duurste kustgemeenten
Wat dat betekent in euro? We nemen er even het lijstje bij. De absolute koploper is Knokke-Heist. Hier betaal je gemiddeld 6.506 euro per m2 voor een appartement. Nieuwpoort (4.654 euro per m2) en Koksijde (4.263 euro per m2) vervolledigen de top drie.
Waar de beste zaakjes te doen zijn aan de Belgische kust, maar ook net over de grens met Frankrijk? Ontdek er alles over in ons persbericht.
Duik meteen in onze database
Tijd om de daad bij het woord te voegen. Bij Immoweb krijg je een dagelijks vernieuwd overzicht van interessante kustwoningen. Neem meteen een kijkje in onze database.