Koppel staat aan voordeur met makelaar om huis te bezichtigen
Leestijd: 3 min

Waarop letten als je een woning bezichtigt? Onze checklist!

Een woning kopen, is een grote stap. Tijdens het bezichtigen van een woning ga je dus best niet over één nacht ijs. Zowel voor, tijdens als na je bezoek zijn er namelijk heel wat zaken waar je op moet letten. Denk maar aan de elektriciteit, de ligging of de isolatiegraad. Wil je jouw potentiële droomwoning grondig onder de loep nemen? Ga meteen aan de slag met onderstaande tips!

Voor de bezichtiging: een goede voorbereiding is alles

Je gaat een woning bezichtigen en vraagt je af waarop je moet letten. Dit begint al voordat je de voordeur binnenstapt. Denk vooraf goed na over je wensen en stel een lijstje op van de zaken die je echt belangrijk vindt, zoals het aantal slaapkamers dat je nodig hebt, de aanwezigheid van een tuin of voldoende parkeergelegenheid. Door je prioriteiten op een rijtje te zetten, kan je straks inschatten of een woning voldoet aan je verwachtingen. 

Bestudeer ook het zoekertje en de ligging. Controleer eventueel de locatie via Google Maps en kijk of er scholen, winkels of openbaar vervoer in de buurt liggen. Rij of wandel eens door de buurt op verschillende tijdstippen; overdag en ‘s avonds kunnen de sfeer en jouw algemene gevoel immers helemaal anders zijn. Durf gerust de buren aan te spreken en te vragen of het een fijne buurt is en of er nog andere belangrijke dingen zijn die je moet weten. Is de locatie bijvoorbeeld gevoelig voor overstromingen, is er regelmatig sprake van geluidsoverlast…?

Vraag ten slotte op voorhand alle documenten op die meer prijsgeven over de woning. Denk aan het EPC-attest, de elektriciteitskeuring die aantoont of de installatie conform is en de stedenbouwkundige informatie met het oog op eventuele verbouwplannen.

Tijdens de bezichtiging: let op en stel de juiste vragen

Je krijgt niet altijd een zee van tijd tijdens een bezichtiging. Soms vindt die zelfs plaats met andere geïnteresseerden. Laat je in ieder geval niet opjagen en bekijk alles stap voor stap. Neem gerust foto’s om ze thuis in alle rust nog eens te bekijken. Let op details en wees alert voor verborgen gebreken. Neem zeker onze checklist mee zodat je geen enkel detail over het hoofd ziet.

Stel gerichte vragen. Laat je niet enkel verblinden door de schoonheid van een woning, maar let ook op het praktische gemak. Is er voldoende opbergruimte, hoe ziet de algemene indeling eruit, zijn er genoeg stopcontacten aanwezig…?

Stel daarnaast de juiste vragen aan de makelaar of eigenaar. Waarom wordt de woning verkocht? Zijn er grote renovaties gebeurd en zo ja, wanneer? Is er sprake van jaarlijkse kosten (bijvoorbeeld syndicuskosten bij een appartement)?

jong koppel inspecteert badkamer en doet kasten open
Laat je tijdens een bezichtiging niet opjagen en bekijk alles stap voor stap. Let ook op details en stel gerichte vragen.

Vergeet de buitenkant niet

Inspecteer de buitenkant van de woning. De gevel, het dak en de tuin geven vaak een eerste indruk van hoe goed de woning onderhouden is. Kijk of er geen scheuren in de muren zitten, of het dak er goed uitziet en of de regenpijpen niet beschadigd zijn. De staat van de buitenkant van de woning hangt vaak ook samen met de energieprestaties van een woning. Vraag dus zeker naar:

  • EPC-score: Hiermee weet je hoe energiezuinig de woning is. Hoe lager de EPC-score, hoe minder energie je zal verbruiken.
  • Isolatie: Hoe zit het met de isolatie van het dak, de muren en vloeren? Is de woning wel voldoende geïsoleerd, ook met het oog op toekomstige eisen?
  • Verwarming: Is de verwarmingsketel pas recent of (te) lang geleden geïnstalleerd? Werkt de verwarming nog goed? Een nieuwe verwarmingsketel kan namelijk behoorlijk wat geld kosten.
  • Zonnepanelen of warmtepomp: Zijn er al duurzame oplossingen aanwezig? Dit kan op lange termijn een aanzienlijke besparing opleveren.

Na de bezichtiging: objectief evalueren en beslissen

Na een bezichtiging is het belangrijk om niet overhaast te beslissen. Neem even de tijd om alles te laten bezinken en maak een objectieve vergelijking met eventuele andere woningen die je hebt bezocht.

1. Maak aantekeningen: Tijdens een drukke huizenjacht kunnen woningen door elkaar beginnen lopen. Maak daarom notities over wat je goed en minder goed vond.

2. Ga een tweede keer kijken: Als je interesse is gewekt, plan dan een tweede bezoek. Ga bij voorkeur op een ander moment van de dag, zodat je de lichtinval en de sfeer nog beter kan inschatten. Dit is ook het ideale moment om specifiekere vragen te stellen.

3. Laat je begeleiden door een expert: Twijfel je over de technische staat van de woning? Het advies van een bouwdeskundige kan helpen om mogelijke gebreken in kaart te brengen. Dit kan een extra kost zijn, maar bespaart je op lange termijn veel kopzorgen.

4. Onderhandel over de prijs: Heb je een goed gevoel bij de woning? Dan is het tijd om te onderhandelen. Bepaal vooraf wat je maximale budget is en bekijk of er ruimte is om de vraagprijs te verlagen, bijvoorbeeld omwille van de noodzakelijke renovaties.

jong koppel bekijkt samen woningen op de laptop
Neem na de bezichtiging je tijd om alles te laten bezinken en vergelijk de woningen die je hebt bezocht.

Vind je droomwoning op Immoweb

Heb je de woning van je dromen nog niet gevonden? Blader dan zeker eens door onze duizenden zoekertjes en wie weet is er wel een woning die aan al je wensen en dromen voldoet. Met onze handige checklist kan je die vol vertrouwen bezichtigen. Succes!

Ja, ik zoek een woning
Gepubliceerd op 19 februari 2025

Meer artikelen