Leestijd: 3 min

Woningpas: identiteitskaart XXL voor huizen en appartementen

Iedere Vlaming die eigenaar is van een woning beschikt over een unieke woningpas. Deze digitale identiteitskaart verzamelt alle informatie over de woning op één centraal online platform. Zowel voor zij die op zoek zijn naar een nieuw plekje als voor de verhuurders of verkopers betekent dit een pak minder opzoekingswerk. En dus stijgt de kans op een snelle overeenkomst.

Wat is de woningpas?

De woningpas is een uniek, digitaal paspoort van een woning. De Vlaamse overheid lanceerde de pas eind 2018 met het doel om zoveel mogelijk informatie over de woning te verzamelen in één overzichtelijk online dossier.

Wanneer is de woning gebouwd? Hoe goed scoort het gebouw op vlak van energiezuinigheid? Cruciale informatie voor potentiële kopers met het oog op (ingrijpende) renovatiewerken, maar bijvoorbeeld ook voor mogelijke huurders. Het bespaart heel wat tijd en opzoekingswerk om uiteindelijk de juiste keuze te maken in de woningmarkt.

Op dit moment bestaat de woningpas enkel voor woningen in Vlaanderen. In Wallonië en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er voorlopig nog geen digitaal woningpaspoort beschikbaar.

Welke informatie vind je terug op de woningpas?

Quasi alle informatie die beschikbaar is over je woning, gaande van algemene details, attesten en vergunningen tot verschillende scores. Een greep uit het ruime aanbod (de volledige infochecklist vind je hier terug):  

 • Bouwjaar en eventueel renovatiejaar
 • Oppervlakte en volume
 • De indeling en ligging
 • Energetische details uit de EPB-aangifte of het energieprestatiecertificaat (EPC)
 • Het zonnepotentieel van je dak
 • Energieverbruik
 • Details over technische installaties (zonnepanelen, verwarming, ventilatie…)
 • Info met betrekking tot drinkwater, riolering
 • Keuringsattesten
 • Bepaalde scores: isolatiescores (beglazing, muren, dak), mobiscore (milieu-impact ten gevolge van verplaatsingen)
 • Eventuele overstromingsgevoeligheid van de omgeving

In de woningpas is quasi alle informatie beschikbaar over je woning, gaande van algemene details, attesten en vergunningen tot verschillende (energie)scores.

Hulp bij paperassen en renovatie

In principe heeft een potentiële koper of huurder met dank aan de informatie op de woningpas dus alles in handen om de juiste beslissing te maken.

Maar ook de verhuurder of verkoper beschikt over een compleet overzicht van alle nodige documenten die belangrijk zijn voor de verhuur of verkoop van de woning. Zonder dat hij voortdurend contact hoeft op te nemen met de notaris, de gemeente of andere overheidsinstanties.

Bovendien kan de woningpas aangevuld worden met premie-informatie en met stappenplannen om de administratie bij een verhuur, verkoop of (ver)bouw(ing) van een woning in zo goed mogelijke banen te leiden. Voor te renoveren woningen is er mogelijk zelfs een renovatiestappenplan voorhanden met een inschatting van de toekomstige verbouwkosten.

Is de woningpas voor iedereen toegankelijk?

Het is mogelijk om je persoonlijke woningpas te delen met andere partijen. Dat kan enerzijds door een tijdelijke link te genereren met een eenmalige activatiecode. Als verhuurder is het dus perfect mogelijk om een potentiële koper inzage te bieden in de woningdetails. Of om deze informatie te delen met bijvoorbeeld een architect, energiedeskundige of aannemer.

Een tweede optie is de link openstellen voor een groot publiek. Ben je dus van plan om je woning te verkopen of te verhuren via Immoweb, dan is het voortaan mogelijk om je woningpas aan je online advertentie te koppelen.

Zowel bij het privé als het publiekelijk delen kun je zelf bepalen tot wanneer de personen in kwestie toegang krijgen tot de link en wanneer je het delen stopzet.

In de woningpas kun je ook zelf relevantie informatie toevoegen, zoals eventuele recente investeringen in het gebouw of (energetische) renovatiewerken.

Regelmatige updates

Met de woningpas beschik je over een persoonlijk digitaal platform dat een voortdurend work in progress is. Nieuwe informatie over jouw woning wordt automatisch aan je dossier toegevoegd. Daarnaast kun je ook zelf relevante informatie toevoegen, zoals eventuele recente investeringen in het gebouw of (energetische) renovatiewerken, inclusief beeldmateriaal en documenten.

Samengevat: zowel voor de verkopende of verhurende partij als voor de tegenpartij betekent de woningpas tijdwinst en extra vertrouwen tijdens een (ver)koop of (ver)huur.

Test het meteen uit op Immoweb!

Ben je zelf op zoek naar een nieuw stekje. Hou in dat geval zeker de zoekertjes met deze extra nuttige informatie in de gaten. Veel succes!

Start je zoektocht op Immoweb!

Meer artikelen