Vrouw in een gele trui met een paspoort terwijl zij op haar computer werkt.
Leestijd: 1 min

De woningpas: het digitale paspoort van jouw woning

Alle nuttige info over je woning in één oogopslag kunnen raadplegen? Dat klinkt als muziek in de oren. De Vlaamse overheid komt aan deze wens tegemoet en lanceerde daarom de woningpas, een digitaal paspoort die alle relevante informatie van een woning in kaart brengt.

Een klare kijk op alle informatie over een woning, inzicht in het energieverbruik, minder papierwerk … De voordelen van een digitaal paspoort voor woningen zijn ontelbaar. Je vindt de woningpas van jouw woning op de website van de Vlaamse overheid.

Wat is de woningpas?

De woningpas is een initiatief van de Vlaamse overheid en werd in december 2018 officieel gelanceerd. Deze digitale tool bundelt alle nuttige informatie over een woning. In de toekomst zal deze digitale omgeving worden uitgebreid met extra attesten en informatie. Bovendien zal een woningeigenaar zijn woningpas kunnen aanvullen met eigen informatie, zoals uitgevoerde werken, foto’s en dergelijke.

Welke informatie vind je op de pas?

De woningpas bevat heel wat informatie over je huis of appartement. Volgende topics zijn in de online tool beschikbaar: isolatie, energie, attesten, installaties, historiek en omgeving. Concreet vind je deze informatie terug:

  • De indeling en ligging van de woning
  • Info uit de EPB-aangifte of het energieprestatiecertificaat (als dat bestaat)
  • Info over overstromingsgevoeligheid
  • De bestemming van de omgeving volgens het Gewestplan
  • De rioleringskaart

Vanaf 2020 wil de Vlaamse overheid deze pas aanvullen met informatie over premies en leningen, zichtbare gebreken, zonnepotentieel, plannen …

Welke mogelijkheden volgen nog?

De woningpas is momenteel nog een louter informatieve tool. Dat betekent dat je nog geen gegevens kan delen met andere partijen, zoals bijvoorbeeld aannemers, notarissen of makelaars. Op termijn moet dit echter wel mogelijk worden. Ook zal de woningpas in de toekomst tips geven over hoe je de energieprestaties van je woning kan verhogen.

Vind de woning van je dromen in enkele klikken

Op zoek naar een nieuwe thuis? Bekijk snel de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s blijven we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.

Bekijk de zoekertjes voor jouw regio
Gepubliceerd op 23 december 2019

Meer artikelen