Hoe verkoop je een woning snel en voor de beste prijs?
Ben je van plan om een woning te verkopen? Ontdek al onze tips gebaseerd op jarenlange expertise om je winst te maximaliseren en de verkooptijd in te korten.
Inhoudstafel
Hoe lang duurt het om een appartement in België te verkopen?
De verkoop van een woning is een grote stap, dus je bent graag goed geïnformeerd. De gemiddelde verkooptijd van een appartement ligt meestal tussen 3 en 4 maanden. Als je sneller verkoopt, betekent dit dat de vastgoedmarkt in jouw gemeente bijzonder dynamisch is, of dat je een zeer aantrekkelijk aankoopbedrag aanbiedt voor de context.
Heb je na 3 maanden nog steeds geen serieus bod ontvangen bij de verkoop van je woning, dan is het tijd om je verkoopstrategie te herzien. Denk aan de verkoopprijs en de kwaliteit van je zoekertje. Analyseer de situatie om te achterhalen waar het probleem ligt.
Als je na wijzigingen nog steeds weinig (of geen) voorstellen krijgt, is het beter om de hulp van een vastgoedagentschap in te schakelen.
5 tips om je woning snel te verkopen
Hier zijn onze beste tips om je kansen te vergroten om je woning snel en voor een goede prijs te verkopen.
1. Stel een prijs vast die aansluit bij de markttrends
Over het algemeen blijft een woning 3 tot 4 maanden te koop. Deze periode kan langer worden bij een lage vraag, omdat kopers dan grotere marges onderhandelen en verkopers weigeren hun winst te verkleinen.
Om je woning snel te verkopen, is het essentieel om een prijs vast te stellen die in lijn ligt met de markttrends. Laat het emotionele aspect en de prijs die je destijds hebt betaald los en focus op de context van de huidige verkoop.
Bestudeer de prijzen van vergelijkbare woningen in jouw regio. Informeer je over de prijs per vierkante meter voor huizen en appartementen in jouw gemeente. Met deze gegevens krijg je een goed beeld van het bedrag waarvoor je kunt verkopen.
Onze bonustip: Verhoog de prijs van je woning met 5 tot 10% om toekomstige kopers een onderhandelingsmarge te bieden. Dit wordt vaak gewaardeerd.
2. Schrijf een aantrekkelijk vastgoedzoekertje
Om potentiële kopers aan te trekken, is het maken van een kwalitatief vastgoedzoekertje onmisbaar. Wat betreft de foto’s van de woning: maak ze overdag, zodat je profiteert van natuurlijk licht.
In de tekst van het zoekertje vermeld je alle basiskenmerken en benadruk je de sterke punten van de woning (balkon, parkeerplaats, garage, zolder, recente renovaties, enz.). Wees echter volledig transparant en vermeld geen onjuiste informatie.
Naast de wettelijke en morele kant zullen bezoekers het niet waarderen als ze voor een woning komen kijken waar foute verwachtingen over geschept zijn. Bijvoorbeeld, als je “goede plafondhoogte” vermeldt en iemand van 1m90 komt kijken, verspillen jullie allebei jullie tijd.
3. Zorg dat de woning er aantrekkelijk uitziet
Voor de bezichtigingen is het belangrijk dat potentiële kopers zich hun toekomst in het huis kunnen voorstellen. Daarom moet het appartement zowel schoon als neutraal zijn. Dus voordat je bezoekers ontvangt, doe je best een grote schoonmaak. Schilder indien nodig de muren en voer kleine reparaties uit.
Kies voor minimalistische decoratie. Vermijd het volhangen van muren met schilderijen en het leggen van verschillende vloerkleden met allerlei kleuren en texturen. Het sleutelwoord is eenvoud.
Wil je nog een stap verder gaan? Overweeg dan home staging. Deze techniek doet wonderen om bezoekers te overtuigen. Wat houdt het in? Begin met het opruimen en herorganiseren van meubels om de ruimte optimaal te benutten. Voeg vervolgens enkele trendy maar subtiele decoratiestukken toe: harmonieuze kussens, stijlvolle planten en mooie lampen.
Het doel is een warme sfeer te creëren zonder te persoonlijk te zijn. Dit vergt enige investering, maar de resultaten zijn er vaak naar.
4. Bereid het dossier van de woning voor
In België zijn enkele documenten verplicht om een woning te verkopen. Bereid deze van tevoren voor om tijd te besparen en potentiële kopers gerust te stellen.
De documenten die je nodig hebt, zijn:
- Het EPC (Energieprestatiecertificaat).
- De elektrische keuring (AREI).
- Het stedenbouwkundig attest.
- Het bodemattest.
Bij mede-eigendom voeg je de notulen van de laatste drie algemene vergaderingen en het overzicht van de kosten toe.
We raden je ook aan om de facturen van uitgevoerde werkzaamheden, de plattegronden van de woning en alle documenten die de naleving van de normen aantonen, te verzamelen.
5. Via een makelaar verkopen (of niet)
Verkopen via een makelaar biedt diverse voordelen. Je profiteert van expertise over de lokale markt, het bureau regelt de bezichtigingen en onderhandelingen, en je bent juridisch goed beschermd. Hier staat tegenover dat je makelaarskosten betaalt, meestal rond 3% van de verkoopprijs (inclusief btw).
Verkoop tussen particulieren blijft echter een interessante optie als je deze kosten wilt vermijden. Als je hiervoor kiest, informeer jezelf dan goed over de juridische en administratieve aspecten, vooral bij het opstellen van het verkoopcontract.
Online platforms zoals Immoweb kunnen het contact met potentiële kopers, maar ook met professionals, vergemakkelijken.
De keuze tussen een makelaar of particuliere verkoop hangt grotendeels af van je kennis van de vastgoedmarkt, je beschikbare tijd en je vermogen om de administratieve en juridische aspecten van een verkoop aan te pakken.
Verkoop je woning sneller met Immoweb
Met onze leidende positie op de Belgische vastgoedmarkt is Immoweb de ideale partner om je te helpen je woning snel en voor de beste prijs te verkopen.
Dankzij ons brede bereik en onze zichtbaarheid in België kun je tal van potentiële kopers bereiken. Wat je verkoopstrategie ook is, bij Immoweb staan we klaar om je te ondersteunen voor het beste resultaat.