man die schilderij ophangt
Leestijd: 2 min

Welke stappen moet je nemen om je appartement te verkopen?

Je bent van plan om je appartement te verkopen, maar weet niet goed waar te beginnen. Geen paniek! Hoewel de verkoop van vastgoed in eerste instantie complex lijkt, is niets onoverkomelijk als je je goed voorbereidt. In dit artikel overlopen we wat je moet doen om je appartement te kunnen verkopen.

Elke vastgoedverkoop begint bij een goede schatting

Nog voordat je de documenten begint te verzamelen die nodig zijn voor een verkoop, moet je weten wat de verkoopprijs van je appartement is.

Met een schatting kun je niet alleen beter plannen (vooral als je een andere eigendom wilt kopen), maar ook je uitgaven beter inschatten zonder eventuele winst mis te lopen.

Daarvoor kun je ofwel een platform zoals het onze gebruiken om een eerste schatting te krijgen op basis van statistieken in jouw regio, of een beroep doen op professionals zoals een vastgoedexpert of -kantoor.

Verzamel de nodige documenten voor de verkoop

De administratieve rompslomp bij vastgoed kan intimiderend zijn, maar is daarom niet minder belangrijk voor een geslaagde verkoop.

Ten eerste omdat veel documenten die we zullen noemen verplicht zijn om juridische tegenslag te vermijden, maar ook omdat de koper dan gerust is dat het dossier zo volledig mogelijk is. Misschien staat hij meer open voor een grote investering als hij zekerder is van zijn stuk.

Deze documenten mag je alvast niet vergeten voor een verkoop:

De eigendomsakte

De eigendomsakte is het officiële document dat bewijst dat jij de wettelijke eigenaar van het appartement bent. Het valideert een vastgoedtransactie en is daarom heel belangrijk.

Om een eigendomsakte te krijgen, moet je meerdere stappen ondernemen:

  1. Wanneer je een eigendom koopt, krijg je een authentieke verkoopakte opgesteld door een notaris. Die attesteert de transactie.
  • Nadat je de verkoopakte ondertekend hebt, moet je ze registreren bij de Belgische belastingdienst.
  • Vervolgens officialiseert de notaris de verandering van eigenaar in het kadaster.

Zodra die formaliteiten vervuld zijn, ontvang je de eigendomsakte.

De stedenbouwkundige inlichtingen

De toekomstige koper moet zo volledig en transparant mogelijk ingelicht worden over de eigenschappen van het onroerende goed. Om ervoor te zorgen dat hij het totaalplaatje heeft, moet je verscheidene elementen voorleggen, zoals je stedenbouwkundige vergunning en de geschiedenis van eventuele stedenbouwkundige overtredingen.

De certificaten van conformiteit

Documenten zoals het EPC (energieprestatiecertificaat) en het conformiteitsattest van de elektrische installatie van het gebouw (voor installaties die bijvoorbeeld ouder zijn dan 25 jaar) zijn heel belangrijk.

Het PID (postinterventiedossier)

Het PID brengt alle informatie samen over werkzaamheden die later hebben plaatsgevonden. Het bevat de plannen van het gebouw, de gebruikte materialen, en de locatie van de elektrische installatie en andere voorzieningen. Het PID moet regelmatig bijgewerkt worden, en zeker bij belangrijke werkzaamheden aan het gebouw.

Bereid de verkoop van je appartement voor

Nu je alle nodige documenten hebt om de verkoop te doen slagen, is het tijd om potentiële kopers te laten weten dat je appartement op de markt komt.

Je kunt bijvoorbeeld – in je eentje of samen met een vastgoedkantoor – een verkoopbord aan je gevel hangen. Dat moet zo compleet en aantrekkelijk mogelijk zijn. Een duidelijk bord zorgt namelijk voor meer gekwalificeerde kandidaten.

Het is ook slim om je zoekertje online te plaatsen, want zo bereik je tal van geïnteresseerden terwijl je geld bespaart. Maar ga met zorg te werk. Besteed bijvoorbeeld veel aandacht aan de foto’s en beschrijving van de woning. De eerste indruk doet vaak veel.

En wat eerste indrukken betreft: als een potentiële koper contact met je opneemt om een afspraak te maken voor een bezichtiging, wees dan beleefd en open. Probeer een moment voor te stellen dat voor hem past en luister naar zijn opmerkingen.

Plaats je zoekertje op Immoweb

Je bent eindelijk klaar om je op de verkoop van je appartement te storten. Nu moet je alleen nog een koper vinden. Waarom plaats je geen zoekertje op Immoweb? Op ons platform bereik je immers duizenden potentiële kopers in België.

Schat de verkoopprijs van je appartement

Meer artikelen