Mappen met witte bladen
Leestijd: 2 min

Welke attesten heb je nodig als je een woning verhuurt?

Plannen om een woning te verhuren? Goed nieuws! Verhuren blijft een interessante keuze voor wie wat extra inkomsten wil vergaren. Vergeet wel niet dat je als verhuurder ook enkele plichten hebt. Zo moet je jouw huurder uitvoerig informeren over jouw woning en moet je verplicht enkele attesten kunnen voorleggen. We sommen de belangrijkste hier voor je op.

Het best gekende attest, is het energieprestatiecertificaat (EPC). Via dat verplichte document laat je jouw huurder weten hoe energiezuinig je huurwoning is. Sinds begin 2019 zit dit document in een nieuw kleedje, waarbij de woning een energielabel krijgt en je als verhuurder ook concrete aanbevelingen krijgt om – bijvoorbeeld bij renovatiewerken – betere energieprestaties te behalen. Plaats je een zoekertje om je woning te verhuren? Dan ben je verplicht om de gegevens van het EPC te vermelden.

Postinterventiedossier

Naast het EPC moet je jouw huurder ook een PID of postinterventiedossier meegeven. Dit is een map met de verschillende plannen van de woning. In deze map vindt de huurder meer info over de structuur van het gebouw of wie welke werken heeft uitgevoerd. Dit verplichte dossier moet tijdens de hele levensduur van de woning bewaard blijven. Bovendien moet deze map aangevuld worden als er werken aan de woning worden uitgevoerd.

Bodemattest

In tegenstelling tot een EPC en een PID, is een bodemattest is niet verplicht. Dit attest vermeldt alle relevante gegevens die de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) over de woninggrond kent. In sommige gevallen – bijvoorbeeld bij een verhoogde kans op bodemverontreiniging – kan het voor de huurder belangrijk zijn om dit document te bezitten.

Elektriciteitsattest

Ook het elektriciteitsattest is niet verplicht als je een woning wil verhuren. Toch raden we je aan om dit te doen. Het is de meest betrouwbare manier om je huurder te garanderen dat jouw woning over een veilige elektrische installatie beschikt.

Conformiteitsattest

Een conformiteitsattest is een officieel document dat bevestigt dat jouw huurwoning aan de vereiste kwaliteitsnormen voldoet. Opnieuw geen verplichting, maar zeker aan te bevelen. Een conformiteitsattest verzekert de huurder dat er in jouw woning geen problemen zijn op het vlak van veiligheid, gezondheid en kwaliteit. Een dergelijk document zorgt er voor dat je woning sneller verhuurt raakt en is dus een meerwaarde.

Meer artikelen