koppel tijdens huisbezoek
Leestijd: 3 min

Hoeveel bezichtigingen moet je organiseren om een huis te verkopen?

Bezichtigingen organiseren is een belangrijke stap in de verkoop van een huis. Het is immers het uitgelezen moment om met de kopers te interageren en hen te overtuigen van de investering. Maar het is ook tijdrovend (en prijzig als je met een vastgoedkantoor samenwerkt). Dus, hoeveel moet je er organiseren voordat een verkoopakte ondertekend wordt?

De kwaliteit van de bezichtigingen is belangrijk voor een geslaagde verkoop

Voordat we er een aantal op kleven, moeten we het eerst over de kwaliteit van de bezichtigingen hebben. Het is misschien wel de belangrijkste stap van de verkoop, want dit is vaak het moment waarop de koper een beslissing neemt.

Als de bezichtiging van de woning een goede indruk nalaat op de koper, is de kans groter dat hij besluit om te investeren. Omgekeerd kunnen problemen, hoe klein ook, twijfel zaaien en de koper doen terugtrekken.

Bij een bezichtiging draait het om details: van de manier waarop de verschillende kamers voorbereid zijn tot de kwaliteit van het gesprek met de bezoekers, niets mag aan het toeval overgelaten worden. Voordat je dus beslist hoeveel bezichtigingen je organiseert, moet je jezelf afvragen hoe je ervoor zorgt dat die bezichtigingen leiden tot een overeenkomst.

Analyseer waarschuwingssignalen na elk bezoek

Het is moeilijk om te bepalen hoeveel bezichtigingen je moet organiseren om een huis te verkopen. Elke situatie is immers anders. Voor sommige volstaat een tiental, terwijl bij andere soms het dubbele nodig is. Als je daarentegen veel bezichtigingen organiseert maar geen enkel bod krijgt, zit er misschien iets niet juist. Over het algemeen wil dat zeggen dat:

  • de woning niet aantrekkelijk is;
  • de verkoopprijs te hoog is;
  • de informatie die je vóór de bezichtiging verstrekt hebt, niet overeenstemt met wat de potentiële kopers hebben gezien;
  • de concurrentie in de streek erg groot is;
  • juridische of administratieve problemen de verkoop belemmeren.

Om onnodige uitgaven te vermijden en nog meer tijd te verliezen, is het in alle geval essentieel om de situatie na elke bezichtiging te evalueren en de strategie bij te stellen. Heb je beslist om in je eentje te verkopen, dan is dit misschien het teken dat de hulp van een tussenpersoon, zoals een vastgoedmakelaar, toch nuttig zou zijn.

Drie tips om te verkopen zonder al te veel bezichtigingen

Wil je een onroerend goed verkopen zonder de bijstand van een agentschap? Met deze tips vermijd je dat de bezichtigingen zich beginnen op te stapelen.

1) Maak een realistische schatting van de verkoopprijs van het huis

De belangrijkste reden die mogelijke kopers ervan weerhoudt om een bod te doen, is vaak de prijs. Als geïnteresseerden vinden dat de prijs van een huis te hoog is en een bezichtiging dat bevestigt, willen ze er geen tijd aan besteden en zetten ze hun zoektocht gewoon verder.

Als je na een tiental bezichtigingen nog geen bod gekregen hebt, moet je de prijs verlagen. Wil je niet in het duister tasten, dan kan een schatting door een vastgoedexpert je een objectief idee geven van de echte waarde van je huis. Zo ben je zeker dat de prijs ook niet te laag is.

2) Maak de woning klaar voor verkoop

Communicatie is essentieel om een goede indruk te maken en een toekomstige koper te overtuigen. Een compleet zoekertje met kwalitatieve foto’s zal ervoor zorgen dat kopers tijdens een bezichtiging niet voor verrassingen komen te staan.

Bovendien is een mooi ingerichte, gezellige woning zonder persoonlijke voorwerpen aantrekkelijker. Aangezien de aankoop van een huis een behoorlijke investering is, mag de koper niet de indruk krijgen dat verborgen gebreken zijn toekomstige comfort in het gedrang brengen, of dat het huis vroeger verwaarloosd werd. Home staging kan echt het verschil maken om een huis voor een goede prijs te verkopen zonder overdreven veel bezichtigingen.

3) Wees hartelijk en luister tijdens de bezichtigingen

Bij de verkoop van vastgoed tussen particulieren maakt een goede communicatie de zaken echt gemakkelijker. Hanteer flexibele uren wanneer je bezichtigingen organiseert, zodat potentiële kopers niet aan je voorbijgaan.

Luister naar hun verzoeken en vragen, en antwoord zo transparant mogelijk om hun vertrouwen te winnen.

Bereik talloze kopers om je huis te verkopen

Een verkoop in België duurt meestal 90 tot 120 dagen. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, kun je je zoekertje gratis op Immoweb plaatsen. Daar bereik je duizenden gebruikers in het hele land.

Schat gratis de prijs van je huis

Meer artikelen