Hoe verkoop je je huis of appartement aan je kind?
Leestijd: 2 min

Je woning verkopen aan je kind: hoe pak je het aan?

Eén van je kinderen wil graag het ouderlijk huis overkopen. Hoe pak je die verkoop aan? Met welke fiscale regels moet je rekening houden en hoe zorg je dat het eerlijk blijft ten opzichte van je andere kinderen? We bekijken samen met jou wat de beste manier is om je woning aan je kind te verkopen.

Als ouder laat je meestal geen kans onbenut om je kinderen een duwtje in de rug te geven. Als je je woning aan één van je kinderen verkoopt, is het voor veel ouders dan ook vanzelfsprekend om een lagere prijs te vragen. Maar is dit eigenlijk wel een goede aanpak? 

Financiële constructies om je woning voordelig aan je kind te verkopen 

Er bestaan enkele financiële constructies waarmee je je woning tegen een heel voordelige prijs aan je kinderen kan verkopen.  

  • De naakte eigendom van de woning verkopen
    In deze constructie koopt je kind de eigendom aan een lagere prijs, maar gaat zelf niet in het huis of appartement wonen. Jij behoudt het vruchtgebruik en kan dus in de woning blijven wonen of het pand verder verhuren (en zelf het huurgeld innen en hiermee bijvoorbeeld de kosten van een serviceflat betalen). 
  • De woning op lijfrente verkopen 
    Verkoop je je woning op lijfrente aan één van je kinderen, dan betaalt je kind een lager voorschot bij de aankoop, maar moet het je ook voor een bepaalde periode een maandelijkse interest betalen. Het voorschot kan dan bijvoorbeeld dienen om een kleinere woning of appartement te kopen. 
  • De woning verkopen onder voorbehoud van huurrecht
    Met een dergelijke constructie verkoop je je woning aan je kind, maar blijf je er als huurder in wonen. Ouders die hun woning op deze manier verkopen, kiezen er vaak voor om het aankoopbedrag dat ze ontvangen hebben van hun kinderen, te beleggen en met de opbrengsten van die belegging de huur te betalen.  

Let op voor de fiscus … en voor je andere erfgenamen! 

Hoe verleidelijk bovenstaande constructies ook zijn, hou er rekening mee dat de fiscus altijd een oogje in het zeil houdt. Verkoop je je woning onder de marktwaarde aan je kind? Dan beschouwt de fiscus het voordeel dat je je kind geeft als een schenking. Dit bedrag wordt meegeteld in de totale nalatenschap en valt dus ook onder de erfbelasting. 

Als je je woning onder de geschatte waarde verkoopt, dan laat je eigenlijk een deel uit je latere erfenis weg. Door je woning aan een lagere prijs te verkopen, benadeel je dus je andere kinderen of erfgenamen. Dit kan er toe leiden dat er bij de verdeling van je erfenis problemen ontstaan en dat het kind dat je huis kocht, heel wat minder erft.  

De veiligste manier om je woning aan je kind te verkopen 

Wil je fiscale en familiale problemen vermijden? Verkoop dan je huis of appartement tegen een realistische prijs. Laat een officieel schattingsverslag opstellen en bezorg dit aan je notaris. Dit document bewijst dat de verkoop van je woning eerlijk verlopen is en geen invloed heeft op de omvang van je erfenis.  

Schat de waarde van je woning in enkele klikken

De beste manier om je woning aan je kind te verkopen, is een correcte prijs vragen. Ga aan de slag met onze online tool en ontdek in enkele klikken hoeveel je woning waard is.  

Schat je woning online

Meer artikelen