man controleert woning en ramen
Leestijd: 2 min

Moet je betalen om je huis door een notaris te laten schatten?

Het is heel belangrijk om de waarde van je huis te kennen als je de verkoop vlot wilt laten verlopen. Het laat je toe om doeltreffende zoekertjes op te stellen die je helpen om meteen de juiste kopers aan te trekken zonder veel geld te verliezen. Voor een goede schatting moet je echter een beroep doen op professionals zoals een notaris. Maar wat kost zo’n schatting dan?

Wie kan een huis schatten?

Voordat we het kunnen hebben over de prijs van een schatting, moet je eerst weten bij wie je daarvoor terechtkunt. Verscheidene professionals in de vastgoedwereld zijn namelijk bevoegd om dergelijke diensten te verlenen, zoals:

 1. Vastgoedmakelaars:
  Deze tussenpersonen worden het vaakst geraadpleegd en zijn meestal de eersten waaraan de mensen denken. Ze vergelijken doorgaans jouw huis met andere verkochte huizen in de buurt om een prijsklasse te bepalen.
 • Vastgoedexperten:
  Dit is je handlanger bij uitstek in het geval van een geschil (bij een scheiding of erfenis bijvoorbeeld). Ze zijn opgeleid om onroerende goederen objectief te schatten volgens een rigoureuze methode.
 • Notarissen:
  Deze mensen hebben toegang tot databanken met vastgoedtransacties, waardoor ze een schatting kunnen maken op basis van recente verkopen.
 • Onlineplatformen:
  Bepaalde onlineplatformen zoals Immoweb kunnen je helpen met een eerste (en vaak gratis) schatting op basis van de eigenschappen en ligging van je huis. Deze oplossing is handig omdat je een idee krijgt van de waarde van je huis en tegelijk geld bespaart.

Waarom zou je je huis door een notaris laten schatten?

De notaris speelt een fundamentele rol in vastgoedtransacties. Naast de schatting is hij ook belangrijk in andere stappen van het aan- of verkoopproces.

Je notaris kent je verkoopproject vrij uitgebreid maar blijft toch objectief, want zijn inkomsten zijn niet afhankelijk van de prijs van het huis.

Bovendien heeft hij meer juridische expertise dan een vastgoedmakelaar, en kan hij een databank van recente verkopen raadplegen. Een notaris houdt rekening met al die elementen en de fiscale parameters van een verkoop. Zo kan hij een nauwkeurige en bijzonder interessante schatting maken die vooruitloopt op eventuele complicaties.

Hoeveel kost een vastgoedschatting door een notaris?

Om de initiële vraag van dit artikel te beantwoorden: ja, je moet betalen om je onroerend goed te laten schatten door een notaris. Hij kan voorstellen om de schatting gratis te doen in de hoop dat je een beroep doet op zijn diensten voor andere aspecten van de verkoop, maar deze prestatie vergt natuurlijk een zekere expertise en de notaris heeft er alle baat bij om die aan jou te factureren.

De prijs van die schatting wordt bepaald op basis van het honorarium van de notaris en jullie afspraken. Meestal hanteert hij een vast honorarium, maar als je eigendom specifieke eigenschappen heeft die de schatting complexer maken, kan de prijs hoger liggen.

Sommige notarissen stellen ook voor om hun honorarium te verlagen in ruil voor een percentage op de verkoopprijs van het eigendom, maar dat doen ze meestal voor het totaalpakket van hun diensten en niet alleen voor een eenvoudige schatting.

Aarzel niet om de tarieven van verschillende notarissen te vergelijken en een offerte te vragen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kosten voor deze dienstverlening, en kun je iemand kiezen die het beste past bij jouw behoeften en middelen.

Schat je woning met onze gratis tool

Zoek je een goed alternatief voor een snelle en gratis schatting? Probeer dan onze gratis schattingstool en krijg vliegensvlug een prijsschatting op basis van de eigenschappen en geografische ligging van je eigendom.

Schat gratis de prijs van je huis