Het risico bij verkoop zonder vastgoedagentschap
Inhoudstafel
Zonder vastgoedagentschap verkopen kan verleidelijk zijn. Vaak denken mensen meteen geld te besparen omdat ze dan geen commissie van het agentschap moeten betalen en zelf de prijs en voorwaarden voor de woningverkoop kunnen bepalen. Toch is het niet zo eenvoudig om een pand te verkopen. Hier zijn drie redenen waarom zonder agentschap verkopen risicovol is.
1) Kopers vinden is moeilijker zonder vastgoedagentschap
Op de vastgoedmarkt is er erg veel concurrentie. In bepaalde regio’s moet je het tegen tientallen concurrenten opnemen voor potentiële kopers. Soms is het dus moeilijk een koper te vinden binnen jouw voorwaarden.
Vastgoedagentschappen hebben een reputatie waar je gebruik van kunt maken. Dankzij die reputatie en hun communicatiekanalen (websites, advertenties, sociale media enz.) wordt je huis of appartement meer in de kijker gezet dan wanneer je zelf verkoopt.
Als je samenwerkt met professionals uit de vastgoedsector, zorg je ervoor dat het verkoopproces van je woning niet te lang duurt en stel je de toekomstige koper gerust. Bovendien hebben vastgoedmakelaars vaak een bestand met klanten die ze kunnen aanspreken over jouw verkoopplannen.
2) Een slechte kennis van de lokale markt kan je flink wat kosten op de verkoopprijs
Een vastgoedagentschap helpt niet alleen reclame te maken voor je verkoop, maar geeft je ook advies bij bepaalde strategische keuzes. Meestal specialiseren ze zich in een bepaald domein of een bepaalde regio. Als je de juiste partner kiest, krijg je de juiste aanbevelingen.
Als je bijvoorbeeld zelf verkoopt, ben je misschien niet op de hoogte van lopende stedenbouwkundige projecten die van invloed kunnen zijn op de prijs van de wederverkoop. Dus ook al vraagt een agentschap 5 tot 10 % van de verkoopprijs, het zal je helpen een bedrag te krijgen waarvan de waarde overeenkomt met wat je verkoopt.
Je huis juist schatten hangt af van tal van factoren. Als je te laag schat, verlies je een aanzienlijke meerwaarde. Als je te hoog schat, krijg je geen of weinig biedingen of minder interessante biedingen. Een van de risico’s van zonder agentschap verkopen is dus uitkomen op een verkeerde prijs omdat je de lokale markt niet kent.
3) Je dreigt overspoeld te raken door al de administratieve en wettelijke verplichtingen
Zonder vastgoedagentschap verkopen betekent dat je de wettelijke verantwoordelijkheid voor de transactie voor je rekening neemt. Maak je fouten, dan krijg je misschien te maken met geschillen of klachten. Bovendien is er een erg lange lijst met verplichte administratieve stappen voor je een verkoop kan sluiten. Je moet bijvoorbeeld de volgende verplichtingen nakomen:
- Audits laten uitvoeren: je moet bepaalde verplichte audits laten uitvoeren, bijvoorbeeld voor de energieprestaties (EPC) of de aanwezigheid van asbest of lood.
- De wettelijke documenten opstellen en zorgen dat de woning conform is: je moet alle wettelijke documenten opstellen die voor de verkoop bestemd zijn (zoals de verkoopakte) en daarbij alle wettelijke verplichtingen naleven. Dat omvat de stedenbouwkundige regels, de hypothecaire situatie van de woning enz.
- Elk bod onderhandelen en opvolgen: als je niet met een vastgoedmakelaar werkt, moet je elk bod zelf met de kandidaat-koper bespreken. Bovendien moet je bij verkoop tussen particulieren bepaalde strenge termijnen naleven. Als je die formaliteiten niet naleeft, kun je de verkoop in het gedrang brengen.
Al deze verplichtingen samen kunnen relatief veel tijd vergen en stress met zich meebrengen. Vastgoedprofessionals nemen al deze stappen voor hun rekening, dus zo vermijd je dat je fouten begaat.
Ken de waarde van je eigendom dankzij Immoweb
Als je je woning wil verkopen, is de eerste stap de juiste prijs vinden. Met onze schattingstool vergelijk je jouw verkoopprijs met die van andere woningen in je omgeving.