woning zoeken op laptop
Leestijd: 2 min

Verkopen op lijfrente: een goed idee of niet?

Wanneer je vastgoed verkoopt, komt verkopen op lijfrente doorgaans niet als eerste in je op. Toch kiezen steeds meer huiseigenaars voor deze optie om hun levenskwaliteit te verbeteren en tegelijk te blijven genieten van hun woonst. Dus, is verkopen op lijfrente nu een goed idee of niet? In dit artikel gaan we in op de pro’s en contra’s van deze praktijk op de vastgoedmarkt.

Wat is verkopen op lijfrente?

Het principe van verkopen op lijfrente is eenvoudig: als eigenaar verkoop je je woning aan een derde persoon in ruil voor een lijfrente die je tot aan het einde van je leven int.

Het is mogelijk dat je boven op die lijfrente nog een initiële betaling ontvangt, berekend op basis van de waarde van het eigendom, de leeftijd van de verkoper en de afspraken met de koper. Dat noemen we een boeket.

Er zijn twee soorten verkoop op lijfrente:

  1. vrije lijfrente: in dit geval heeft de koper de mogelijkheid om het goed te bewonen zodra de verkoopakte ondertekend is.
  2. bewoonde lijfrente: hierbij behoudt de koper het vruchtgebruik van de woning en mag hij er blijven wonen tot zijn overlijden.

De voordelen van verkopen op lijfrente

Het eerste voordeel van verkopen op lijfrente is dat je op regelmatige basis een financiële bijdrage ontvangt. Of je nu meer wilt genieten van je pensioen door je koopkracht te vergroten, of nieuwe projecten wilt opstarten, een lijfrente is heel interessant. Vooral omdat je zo je woning niet hoeft af te staan.

Bovendien geniet de verkoper verscheidene belastingvoordelen, zoals:

  • Een vrijstelling voor de belasting op inkomsten uit rente: aangezien een lijfrente voortvloeit uit een verkoop en niet uit professionele inkomsten, moet de verkoper geen belastingen op dit bedrag betalen.
  • Minder hoge successierechten: aangezien het boeket en de lijfrente niet onderworpen zijn aan de inkomstenbelasting, moeten er ook geen successierechten betaald worden op de ontvangen bedragen.

Kortom, de lijfrente is voor de verkoper een goed idee aangezien hij voor de rest van zijn leven profiteert van een grote financiële zekerheid.

De nadelen van lijfrente voor de verkoper

Aangezien de verkoop op lijfrente gebaseerd is op een kanscontract (de looptijd is onzeker), kan ze in sommige gevallen minder interessant zijn voor de verkoper. Omdat de lijfrente afhangt van de levensduur van de verkoper, bestaat de kans bijvoorbeeld dat die laatste minder ontvangt dan de waarde van het eigendom, en laat hij een kleiner bedrag na aan zijn erfgenamen.

Net zoals bij alle vastgoedtransacties hangt de waarde van het huis gedeeltelijk af van de schommelingen op de vastgoedmarkt. De verkoper kan zich dus benadeeld voelen als de waarde stijgt na de transactie. Ook het bedrag van het boeket is onzeker, want dat wordt bepaald op basis van de levensverwachting van de verkoper. Het is vóór de verkoop dus onmogelijk om te weten wat de opbrengst exact zal zijn. Daarom is het de moeite waard om samen met een ervaren vastgoedkantoor te kijken wat de mogelijkheden zijn.

En hoe zit het met de koper?

Voor de koper hangt het financiële gewin van investeren op lijfrente grotendeels af van de levensverwachting van de verkoper. Als de verkoper langer leeft dan verwacht, dan bestaat de kans dat de koper meer betaalt dan de totaalwaarde van het eigendom. Dat wordt nog problematischer als de marktwaarde van de woning afneemt.

Aan de andere kant verbetert de verkoop op lijfrente iemands levenskwaliteit, omdat het vaak een financieel voordeel met zich meebrengt. Bovendien kun je dankzij deze praktijk de vastgoedinvestering spreiden over een langere periode, en soms ook duurdere panden op de kop tikken.

Bezichtigers voor je pand vinden op Immoweb

Ondanks enkele nadelen kan de verkoop op lijfrente een buitenkans bieden om je levenskwaliteit te verbeteren. Het kan interessant zijn voor ouderen met een aanzienlijk onroerend vermogen die willen profiteren van bijkomende inkomsten voor hun pensioen, terwijl ze in hun huis kunnen blijven wonen. Plaats nu je zoekertje op Immoweb.

Hoe bepaal je de juiste prijs?

Meer artikelen