Gesponsord

In februari organiseerden we de eerste ERA Rondetafel, een panelgesprek waarbij enkele doorwinterde vastgoedexperts debatteerden over de toekomst van onze vastgoedmarkt. De vier sprekers – Matthias Diependaele (Vlaams minister van Wonen), Erik Wieërs (Vlaams Bouwmeester), Alexandre Huyghe (CEO Revive) en Johan Krijgsman (CEO ERA Belgium) – konden tijdens het debat al enkele vragen vanuit het publiek beantwoorden. Maar: jullie stelden natuurlijk nog veel meer vragen! Vragen waar tijdens de livestream geen tijd meer voor was. Daarom nemen we er de komende weken enkele onder de loep.

De vraag die we vandaag beantwoorden: wanneer zet je best je woning te koop?

De timing van wanneer je je woning te koop zet is cruciaal. Doe je het te vroeg en vind je al sneller dan verwacht een koper, dan riskeer je al te moeten verhuizen voor je in je nieuwe woning terecht kan. Maar doe je het te laat, dan ga je mogelijks het geld van de verkoop te laat krijgen en wordt de financiering van je nieuwe woning wat moeilijker – omdat je dan gebruik zal moeten maken van een overbruggingskrediet.

De vraag is dus: hoe lang moet je ongeveer rekenen voor je woning verkocht is? We weten dat een woning gemiddeld ongeveer 3 maanden te koop staat. Maar het probleem is: daar zit héél veel rek op, afhankelijk van waar het pand gelegen is en over welk type woning het gaat.

“Een kwalitatieve woning op een populaire locatie kan zelfs al op enkele dagen verkocht zijn. In de centrumsteden zien we dat steeds vaker gebeuren. Een gerenoveerd huis met 2 à 3 slaapkamers en een redelijke vraagprijs in pakweg Antwerpen Berchem hebben we bijvoorbeeld al op één week de deur zien uitgaan. Maar bij locaties en types woningen waar de vraag minder groot is, krijg je natuurlijk een omgekeerd verhaal: een grote villa met 5 slaapkamers die niet dicht bij een stad gelegen is, kan soms langer dan een jaar te koop staan.” Johan Krijgsman, CEO van ERA Belgium.

Doe je research

Om een goed zicht te krijgen op hoe lang het zal duren om jouw woning te verkopen, doe je dus best wat research. Begin enkele maanden op voorhand al eens te zoeken naar gelijkaardige panden die bij jou in de buurt te koop staan. Hoe lang duurt het gemiddeld voor die woningen een nieuwe eigenaar vinden? Zo kan je alvast een ruwe inschatting maken. De ERA Open Huizen Dagen zijn goede momenten om deze research te doen: op dat moment staan er namelijk veel panden tegelijk te koop en is de kans dus groter dat je gelijkaardige woningen in de buurt vindt. De volgende ERA Open Huizen Dag zal op 4 december 2021 plaatsvinden.

Is je toekomstige huis een nieuwbouwwoning? Ga er dan niet zomaar vanuit dat je exact op de uitgerekende datum van oplevering zal kunnen verhuizen. Er zijn immers veel factoren die voor vertragingen in het bouwproces kunnen zorgen. Een belangrijk kantelpunt is het moment waarop de ruwbouw winddicht is gemaakt. Vanaf dan kan er in principe niet zoveel meer fout lopen en is de kans op grote vertragingen dus veel kleiner. Zet je oude woning daarom best pas te koop wanneer je nieuwbouwwoning bijna winddicht gemaakt is. Op dat moment kan je er gerust vanuit gaan dat je één à twee maanden na de oplevering kan verhuizen. Ontdek ons nieuwbouwaanbod hier.

Unieke tuin of een zwembad? Vermijd de donkere maanden!

Als je huidige woning een unieke of heel grote tuin heeft – of bijvoorbeeld een zwembad – dan hou je best ook rekening met de zon voor de timing van je verkoop. Zo’n pand verkoop je namelijk best niet tijdens de drie donkerste maanden van het jaar: november, december en januari. Die unieke tuin of het zwembad zijn namelijk sterke troeven van je woning, die het best tot hun recht komen wanneer het zonnig is.

Dan rest er enkel nog de vraag: is het momenteel op economisch vlak een goed moment om je huis te verkopen? Hoe staat de vastgoedmarkt er momenteel voor?

“Het antwoord is vrij simpel: absoluut! Het aanbod op de vastgoedmarkt kan namelijk al jarenlang de vraag niet volgen, waardoor de prijzen de voorbije jaren zeer sterk gestegen zijn. Zo steeg de gemiddelde verkoopprijs van huizen in 2020 maar liefst 5,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. En in 2019 was er ook al een stijging van 3,5 procent. Met andere woorden: voor een woning die drie jaar geleden pakweg 250.000 euro waard was, krijg je nu al gemiddeld meer dan 20.000 euro meer.” Johan Krijgsman, CEO van ERA Belgium.

De ERA Open Huizen Dag is de ideale gelegenheid om je woning te koop te zetten!

De ERA Open Huizen Dag is een warm welkom voor duizenden kandidaat-kopers. Zo organiseert ERA meerdere malen per jaar een ERA Open Huizen Dag, een vaste waarde in het Belgische immobiliënlandschap. Op deze zaterdagen zetten alle ERA makelaars tegelijk de deuren open van meer dan 1000 woningen uit hun aanbod. Zo kunnen potentiële kopers meerdere woningen bezoeken die hun interesse wegdragen. De volgende ERA Open Huizen Dag vind plaats op zaterdag 4 december. Heb je zelf een woning te koop? Aarzel niet, contacteer de ERA makelaar van je buurt en ontdek welke professionele begeleiding je van ons mag verwachten. Je ERA makelaar zal je graag verwelkomen voor een vrijblijvend gesprek. Meer informatie over onze Open Huizen Dagen vind je hier. Wens je je woning hiervoor vrijblijvend in te schrijven dan kan dit hier. De ERA makelaar van je buurt neemt dan spoedig en vrijblijvend contact met je op.

Verkoopplannen?

Met een ERA makelaar is je koper ZO GEVONDEN.

Vind een makelaar

Meer artikelen