Wat zijn de voordelen van een openbare verkoop?
In de vastgoedsector zijn transacties vaak privé en de bezichtigingen discreet. Maar dat is niet altijd het geval. Een openbare verkoop is een alternatief dat soms gekozen wordt omdat ze vlot en transparant verloopt. Dus waarom zou je een openbare verkoop verkiezen boven een traditionele?
Inhoudstafel
Wat is een openbare verkoop in de vastgoedsector?
Een openbare verkoop in de vastgoedsector is een verkoopprocedure waarbij de eigendommen – een bouwgrond, woning of ander onroerend goed – aan een groot publiek worden aangeboden in plaats van aan een beperkte kring.
In tegenstelling tot een traditionele verkoop waarbij de transactie tussen twee partijen plaatsvindt, biedt een openbare verkoop aan veel geïnteresseerden tegelijk de kans om een bod uit te brengen.
Hoe verloopt een openbare verkoop?
In de praktijk neemt een openbare verkoop meestal de vorm van een veiling aan. In België houdt een notaris toezicht op het hele gebeuren. Als openbaar ambtenaar garandeert hij de rechtsgeldigheid en het goede verloop van de verkoop.
Het proces lijkt in grote lijnen op een traditionele verkoop. De eigenaar en zijn notaris (of een andere vastgoedexpert) bereiden de verplichte juridische documenten voor, maken reclame voor de verkoop, organiseren bezichtigingen …
Het verschil is dat de eigenaar een datum voor de veiling vastlegt, en dat alleen dan geïnteresseerden een bod kunnen uitbrengen tot de notaris het eigendom van de hand doet. Daarna moet enkel nog de verkoopakte ondertekend worden met de persoon die het hoogste bod heeft uitgebracht. Die wordt de nieuwe eigenaar van het onroerend goed.
Wat zijn de voordelen vergeleken met een traditionele verkoop?
1) Meer transparantie
Voor de koper is een openbare verkoop voordelig omdat het proces volledige transparantie biedt. Iedereen heeft toegang tot dezelfde informatie en de biedingen van de anderen. Dat kan zekerheid scheppen over de kwaliteit van de investering.
2) De mogelijkheid om winst te maken
Dankzij de dynamiek van een veiling bestaat de kans dat er hogere biedingen uitgebracht worden dan bij een traditionele vastgoedverkoop. Zeker wanneer verschillende kopers hun oog hebben laten vallen op jouw eigendom.
3) Duidelijkere termijnen
Omdat de datum van de veiling vastligt, weet je wanneer de verkoop zal plaatsvinden. Je hoeft niet langdurig te onderhandelen of te switchen tussen de biedingen van verschillende potentiële kopers.
Zijn er ook nadelen?
1) Het resultaat is moeilijk in te schatten
In tegenstelling tot een traditionele verkoop waarbij je de prijs op voorhand bepaalt, hangt het uiteindelijke bedrag van een openbare verkoop af van de veilingresultaten, die soms teleurstellend kunnen zijn. De eigenaar kan wel een minimumprijs voor het eigendom vastleggen.
2) De koper ervaart bijkomende druk
Bij een veiling moet er snel een beslissing genomen worden in het bijzijn van andere potentiële kopers, wat bepaalde kopers kan afschrikken en doen terugtrekken. Misschien brengen ze onder druk een hoger bod uit dan gepland, en betalen ze meer dan wat het eigendom waard is.
3) De verkoper heeft minder controle
Om ervoor te zorgen dat alle kopers evenveel kans maken om het eigendom te strikken, heeft de koper niets te zeggen over de uitverkoren winnaar. Bovendien kan de betaling vertraging oplopen, of trekt de koper zich in zeldzame gevallen terug.
Wat zijn de voordelen van een openbare verkoop?
Of je nu voor een traditionele of openbare verkoop gaat, potentiële kopers vinden is altijd belangrijk. Bereik zoveel mogelijk mensen in jouw regio door gemakkelijk en gratis een zoekertje op Immoweb te plaatsen.