vrouw sluit blauwe reiskoffer op de grond
Leestijd: 3 min

Je huis veilig achterlaten tijdens vakantie: 4 sterke tips

Je gaat er binnenkort tussenuit voor een paar dagen of zelfs weken. Intussen blijft jouw woning onbewaakt achter. Hoe hou je mensen met slechte bedoelingen buiten? Wij geven je alvast een aantal tips mee over hoe jij jouw huis zo veilig mogelijk achterlaat tijdens je vakantie.

Extra waakzaamheid in de wintermaanden

Je huis beveiligen tegen inbrekers is een bezorgdheid die quasi het hele jaar door leeft, maar nog meer wanneer je een tijdlang van huis bent. Gedurende de vakantiemaanden bijvoorbeeld. En zeker wanneer het snel donker wordt buiten en de sociale controle er een beetje minder op wordt.

Beeld je in: de sneeuwvlokken dwarrelen neer (in de hooggebergtes toch) en de bergen roepen: het is tijd voor je langverwachte skivakantie. Terwijl je de dagen aftelt, is er één belangrijke overweging die je niet mag negeren: hoe zorg je ervoor dat je huis en inboedel maximaal beschermd blijven tijdens jouw afwezigheid?

Geen zorgen! Met een mix van gezond verstand en moderne technologie kun je met een gerust gemoed vertrekken. Hier zijn enkele onmisbare tips om je huis veilig achter te laten tijdens je vakantie.

Begin met de basis

Informeer een betrouwbare buur of vriend over je reisplannen. Zo kan iemand regelmatig een oogje in het zeil houden en ongebruikelijke activiteiten melden.

Het lijkt logisch, maar toch: laat geen reservesleutel op gemakkelijk te raden plaatsen achter, zoals onder de deurmat of in een bloempot. Geef deze rechtstreeks aan de buur, familielid of vriend die je huis mee in de gaten houdt.

Laat deze persoon ook meteen je brievenbus op regelmatige basis leegmaken om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Een overvolle brievenbus is namelijk een duidelijk teken van afwezigheid. Vind je niemand? Vraag dan aan de postdienst om je leveringen tijdelijk stop te zetten of te bezorgen aan een kennis.

En blijven één of meerdere auto’s thuis? Laat ze gewoon op de oprit staan om dezelfde voor de hand liggende redenen. Idealiter geef je jouw autosleutels aan diezelfde kennis zodat ie af en toe de auto’s kan komen verplaatsen.

overvolle zwarte brievenbus
Een overvolle brievenbus is een niet zo subtiele uitnodiging voor ongenodigde gasten. 

1.      Hou je reisplannen ver weg van social media

Tel je ook op jouw social mediakanalen ongeduldig af naar je vakantie? Hou er dan rekening mee dat anderen mogelijk met je mee aftellen. Hoe meer je op voorhand deelt met je vrienden en kennissen, hoe groter de kans dat je afwezigheid ter ore komt van iemand die het niet zo goed met je voorheeft. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Daarom: hou je reisplannen ver weg van je Facebook, TikTok of Instagram.

2.      Geef de indruk dat je huis “leeft”

Ook het nabootsen van je dagelijkse routine kan potentiële inbrekers misleiden. Gebruik tijdschakelaars om lichten en eventueel de televisie op bepaalde tijden aan en uit te zetten. Dit creëert de illusie dat er effectief iemand thuis is en dat kan ongewenste gasten afschrikken.

Of zet verlichting in die zelfs aanstuurbaar is van aan de andere kant van de wereld. Zo bestaan er systemen en applicaties die jouw dagelijkse levensstijl perfect nabootsen.

3.      Schakel technologische bijstand in

Technologie is hoe dan ook dé manier om inbrekers extra op het verkeerde been te zetten, maar ook om je huis zo goed mogelijk te beveiligen. Dat kan op verschillende manieren.

Bewegingsmelders

Er komt iemand je oprit opgeslopen in het donker en plots gaat je buitenverlichting massaal aan. Bewegingsmelders zijn een slimme, maar ook budgetvriendelijke oplossing om ongewenste bezoekers op zijn minst af te schrikken.

Alarmsysteem

Een alarmsysteem op basis van bewegingssensoren of een all-in camerasysteem dat rechtstreeks in verbinding staat met de alarmcentrale bij verdachte bewegingen? De mogelijkheden zijn enorm als het op thuisbeveiliging aankomt.

Koppeling met (slimme) domotica en/of smartphone apps

Vanaf het moment dat je alarmsysteem beweging registreert rondom jouw huis, springen de lichten doorheen je hele woning aan. Of begint er plots een (digitale) hond te blaffen. Door je alarmsysteem te koppelen aan je domotica- of smarthomesysteem kan je een resem aan scenario’s in gang zetten die ervoor zorgen dat je ongewenste bezoeker jouw woning de volgende keer links laat liggen.

Bovendien is het vandaag perfect mogelijk om live bewakingsbeelden van je woning te bekijken, ook als je ver weg in het buitenland zit. Via een pushmelding in je app word je op de hoogte gebracht. Met een simpele druk op je scherm neem je de nodige actie, zoals de hulpdiensten verwittigen.

huiseigenaar slaat alarm bij live video inbreker op smartphone
Een all-in camerasysteem dat rechtstreeks in verbinding staat met je smartphone-app? De mogelijkheden zijn enorm als het op huisbeveiliging aankomt.

Mag het allemaal nog veiliger, ook binnen vele jaren?

Is veiligheid jouw stokpaardje, niet alleen vandaag, maar ook binnen ettelijke jaren? Neem dan zeker een kijkje naar onze blogpagina rond het thema ‘Veiligheid’ en doe de nodige informatie en inspiratie op om van jouw thuis een echte safe cocon te maken.

Ontdek onze blogpagina!
Gepubliceerd op 19 december 2023

Meer artikelen