Overschakelen van gas naar warmtepomp: wanneer kan het (niet)?
Inhoudstafel
De weg naar een energiezuinige woning kan via verschillende paden lopen. Je huis niet langer verwarmen op gas is daar eentje van. De warmtepomp is een van de meest populaire alternatieven. Maar kan je zomaar overschakelen van gasketel naar warmtepomp in jouw woning? En waar dien je nog op te letten? We sommen de voordelen en aandachtspunten voor je op.
Warmtepomp vs. gasketel
Een warmtepomp heeft verschillende voordelen ten opzichte van een cv-ketel op gas.
- Een warmtepomp werkt zuiniger
Een warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht of de ondergrond en zet deze om in verwarming op lage temperatuur. Je verwarmt je woning dus via de gratis energiebronnen uit je directe buitenomgeving. En dat aan een heel hoog rendement.
Een gasketel daarentegen, moet toewerken naar hogere temperaturen om voldoende warmte te kunnen afgeven via de klassieke radiator. Bovendien gaat er tijdens het verbrandingsproces altijd energie verloren.
Met andere woorden, een warmtepomp is een superefficiënte en zuinige manier om je woning of je water te verwarmen.
- Een warmtepomp kan meer betekenen voor het milieu
Een warmtepomp vraagt meer elektriciteit dan een gasketel, maar stoot in veel gevallen toch minder CO2 uit tijdens het verwarmingsproces. Haal je jouw elektriciteit bijvoorbeeld maximaal uit groene energie, zoals je eigen zonnepanelen en/of 100% groene stroom van het elektriciteitsnet, dan valt je eigen CO2-voetafdruk sterk terug. En laat dit nu net een van de belangrijkste eisen zijn voor de woningen van de komende decennia. In het geval van een combinatie met zonnepanelen spaar je bovendien heel wat kosten voor elektriciteit uit.
- Premies voor overschakelen van gas naar warmtepomp
Investeer je in hernieuwbare energie, zoals de installatie van een warmtepomp, dan kan je in ons land vaak rekenen op een financieel duwtje in de rug. Let wel: de bedragen van deze premies kunnen in de loop van de jaren stelselmatig dalen. Neem een kijkje naar de huidige premie- en subsidieregelingen in jouw regio:
- Met een warmtepomp kan je ook koelen
Afhankelijk van het type warmtepomp, kan je naast het verwarmen van je woning en van je water ook jouw woning koelen. Door koud in plaats van warm water doorheen het buizennetwerk van je vloerverwarming te sturen, behoud je ook op de warmste dagen van het jaar een aangename temperatuur in huis.
- Er zit nog veel rek op de technologie
Hoewel warmtepompen intussen toch al zo’n 20 jaar bekend terrein zijn, is er nog altijd veel ruimte voor vooruitgang. Zo zal de technologie rond warmtepompen in de toekomst alleen nog maar efficiënter en dus rendabeler worden.
Een warmtepomp is een superefficiënte en zuinige manier om je woning of je water te verwarmen. Zeker in combinatie met vloerverwarming en zonnepanelen.
Is de overstap van gas naar warmtepomp altijd mogelijk?
Een warmtepomp is momenteel nog een duurdere investering in vergelijking met een gascondensatieketel. Om jouw investering maximaal en zo snel mogelijk terug te verdienen, moet jouw woning dus best helemaal warmtepomp-proof zijn.
Is je woning voldoende geïsoleerd?
Omdat je op lagere temperatuur verwarmt, is een goede isolatie van je woning essentieel voor een efficiënte werking van de warmtepomp. Zorg daarom voor voldoende isolatie om warmteverlies te beperken.
Hoeveel (breek)werk is er nodig?
Een warmtepomp rendeert – opnieuw dankzij de lage temperatuurafgifte – het best in combinatie met een zo groot mogelijk te verwarmen oppervlak. Zoals vloerverwarming. Hou er dus rekening mee dat er mogelijke breekwerken aan te pas zullen komen als er nog geen vloerverwarmingssysteem aanwezig is in jouw woning.
Al bestaan er alternatieven, zoals wandverwarming of lagetemperatuurradiatoren. Wil je zeker zijn wat de beste oplossing is voor jouw renovatieproject? Dan kan het een slimme zet zijn om beroep te doen op een energieauditeur. Hij licht jouw woning helemaal door en bezorgt je een duidelijk stappenplan met het oog op een energiezuinige woning. Helemaal volgens jouw tempo en budget.
Beschik je over de nodige ruimte?
Indien je voor vloerverwarming gaat: heb je voldoende vloeroppervlakte ter beschikking om je woning op een aangename temperatuur te krijgen, ook in de koudste maanden van het jaar? En vergeet niet dat ook de installatie zelf ruimte inneemt. Zo bestaat een lucht-waterwarmtepomp zowel uit een binnen- als een buitenunit. Kan je deze unit buiten zomaar ergens kwijt?
Kan je de investering dragen?
Een warmtepomp die energie uit de bodem haalt, vergt een zwaardere investering dan een lucht-waterwarmtepomp. Dat je beroep kunt doen op premies weet je al, maar hoe lang doe je er straks over om je investering helemaal terug te verdienen en optimaal te doen renderen? Zeker in combinatie met je renovatieplannen? Ook hier kan een energieauditeur je de nodige info over verschaffen.
Omdat je jouw woning op lagere temperatuur verwarmt, is een goede isolatie essentieel voor een efficiënte werking van de warmtepomp.
Verken je opties
De overstap van gas naar warmtepomp is maar een van de vele manieren om gas af te zweren als verwarmingsbron. Denk aan zonneboilers, elektrische radiatoren, pelletkachels… Toch heeft de warmtepomp een serieus streepje voor op vlak van zuinigheid, efficiëntie, rendement en milieuvriendelijkheid. Met het oog op de toekomst heeft deze technologie bovendien nog heel wat progressiemarge in huis. En dat kan alleen maar leiden tot een lagere energierekening op korte én lange termijn.
Op zoek naar meer energietips?
Energiezuinig wonen zal ook de komende jaren een hot topic blijven. Kwestie dus om helemaal bij te blijven. Hou zeker onze Immoweb-blogpagina met tal van energietopics in de gaten. Wij houden je er helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends.