Soorten gevelbekleding: hout of aluminium als jouw visitekaartje?
De gevel van je woning bepaalt voor een groot deel mee jouw thuisgevoel. Bovendien is jouw gevel je persoonlijk visitekaartje naar iedere gast of voorbijganger toe. Wanneer we naar de verschillende soorten gevelbekleding kijken, zijn hout en aluminium twee zeer populaire keuzes. Waarom net? En wat maakt of kraakt hun succes?
Inhoudstafel
Waarom kiezen voor gevelbekleding?
De tijden waarin woningen uitsluitend met baksteen of gevelpleister werden afgewerkt, liggen ver achter ons. Gevelbekleding is vandaag helemaal ingeburgerd en dat heeft natuurlijk alles te maken met het visuele statement dat je ermee kunt maken. Idem voor je voordeur trouwens!
Creëer extra reliëf of roep een knap samenspel op met de andere materialen in je gevelafwerking, speel met kleuren en structuren… Kortom, maak van je woning iets persoonlijks en unieks.
Hout of aluminium: de grote publiekstrekkers
Gevelbekleding komt in verschillende soorten materialen voor. De meest bekende afwerkingen in ons land zijn baksteen en gevelpleister (crepi), maar had je bijvoorbeeld ook al gehoord van steenstrips, zinkpanelen of gevelplaten in pvc of zelfs basalt?
Toegegeven, deze laatste voorbeelden zijn bij ons veruit in de minderheid. De absolute toppers in de gevelbekleding? Hout en aluminium. Waarom beide materialen er net bovenuit steken, vatten we hieronder voor je samen.
Houten gevelbekleding: natuurlijk en levendig
Hout is al sinds mensenheugenis een populair materiaal voor gevelbekleding en daar zijn verschillende redenen voor:
- Hout geeft een warme, natuurlijke uitstraling aan je gevel
- Houten gevelsystemen zijn beschikbaar in tal van afwerkingstypes (panelen, blokvormige latjes, planchetten…), houtsoorten met hun eigen duurzaamheidskenmerken, kleurtonen, texturen en plaatsingsrichtingen
- Geef je gevel in de toekomst eenvoudig een nieuwe/vernieuwde look dankzij een laagje olie, vernis of verf.
- Hout staat bekend als een goede isolator, zowel thermisch als akoestisch
Belangrijk aandachtspunt bij houten gevelbekleding is het iets intensievere onderhoud. Hout is namelijk gevoelig voor alles wat er door de buitenlucht vliegt (stofdeeltjes, vocht, insecten, zonlicht…) en dien je dus regelmatig te behandelen om het oorspronkelijke uitzicht te bewaren en om het materiaal duurzaam te houden op lange termijn. Hou ook rekening met het effect van het zonlicht op de kleurtoon van je houten gevelbekleding. Zo zullen de stukken bekleding die overdag voortdurend zonlicht krijgen anders verkleuren dan de gedeeltes die zich vaker in de schaduw bevinden.
Aluminium gevelbekleding: strak en onderhoudsarm
Voor de fans van een strakke, moderne look is er aluminium gevelbekleding. Net als bij de houten gevelafwerkingstypes zijn ook aluminium bekledingen verkrijgbaar in almaar meer afwerkingsvormen.
- Strakke vlakke panelen versus houtachtig lattenwerk? Er gelden almaar minder beperkingen op wat mogelijk is met aluminium.
- Aluminium gevelbekleding is verkrijgbaar in tal van kleuren en oppervlaktestructuren
- Aluminium is bovendien een onderhoudsarm materiaal
Aandachtspunt bij een gevel in aluminium is – afhankelijk van de structuur van het oppervlak – de krasgevoeligheid. Een sleutelbos of autodeur die per ongeluk je gevelbekleding raakt, valt al sneller op bij een volledig zwart paneel in aluminium dan bij een houten paneel vol natuurlijke schakeringen.
Ook opgelet wanneer je jouw aluminium gevel een schoonmaakbeurt wil geven. Gebruik hiervoor enkel zachte materialen, zoals zachte sponzen of zeemvellen. Schuursponsjes zijn absoluut uit den boze.
En het prijsverschil?
Over de prijsverschillen is het moeilijk om vandaag de dag een eenduidig antwoord te geven. Zo is hout beschikbaar in verschillende duurzaamheidsklasses en zijn ze al dan niet afkomstig uit een exotisch exportland.
Al deze factoren hebben een invloed op het uiteindelijke prijskaartje. Net als de manier waarop een aluminium gevelsysteem wordt opgebouwd of geplaatst. En dan hebben we het nog niet gehad over de impact van wat er in de wereld gebeurt op de grondstofprijzen of levertermijnen.
Met andere woorden: welk soort gevelbekleding het meest voordelig is, dien je uitvoerig te vergelijken na het opvragen van verschillende offertes. En verlies zeker het kostenplaatje op lange termijn niet uit het oog (onderhoudskosten, herstellingskosten…).
Hoef je wel te kiezen?
De technologie blijft evolueren en dat zorgt voor interessante opties voor jou als bouwer. Waarom niet het beste van beide werelden combineren? Zo bestaan er bijvoorbeeld ook aluminium gevelsystemen in houtlook of kan je jouw houten bekleding met de gepaste gevelverf een strakke, zwarte matte look meegeven.
Informeer je dus voldoende en ga zoveel mogelijk op huisbezoek. Zo ontdek je met je eigen ogen hoe gevelbekleding in aluminium of hout de tand des tijds bij anderen overleeft.
Hoe ziet jouw toekomstige woning er straks uit?
Door bovenstaande voor- en nadelen af te wegen en af te stemmen op je persoonlijke voorkeuren, heb je nu de belangrijkste info in handen om een gevelafwerking te kiezen die niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook functioneel en duurzaam is.
Ben je momenteel nog volop bezig met inspiratie te verzamelen voor je toekomstige woning én moet je jouw perfecte thuisplekje nog vinden? Ga meteen op zoek naar jouw ideale bouwgrond op Immoweb en maak jouw woondromen alweer een stukje concreter.