De nieuwe mode: een zwemvijver in je tuin
Inhoudstafel
Wanneer de zomer in het land is, begin je misschien wel te dromen van een zwembad in de tuin. Wist je dat je ook kan kiezen voor een zwemvijver?Het wordt niet alleen door landschapsarchitecten omarmd, je ziet ze ook meer en meer terugkomen in particuliere tuinen. Er zijn een heleboel goede redenen waarom een zwemvijver een perfecte optie is. In deze blog sommen we de voordelen op, het onderhoud, de kosten en de verschillen tussen een zwemvijver en een zwembad.
Nu we al een paar zomers te maken krijgen met hogere temperaturen en de occasionele hittegolf, begin je misschien wel te verlangen naar een zwembad in je tuin. Maar voordat je de knoop doorhakt, is het verstandig om de alternatieven eens te bekijken. Een zwemvijver is namelijk ook een hele fijne optie. Hieronder leggen we je uit waarom!
Wat is een zwemvijver eigenlijk?
Een zwemvijver is de natuurlijke tegenhanger van een zwembad. Het is, zoals het woord zegt, een vijver waarin je kunt zwemmen. Het water is heerlijk zacht en kraakhelder omdat het wordt gefilterd door waterplanten en natuurlijke filtersystemen. Je hoeft niet bang te zijn voor vissen, want deze bevinden zich doorgaans niet in de vijver. (Tenzij je ze er zelf in loslaat.)
Hoe maak je een zwemvijver?
Wil je graag een zwemvijver? Dan is dit doorgaans het stappenplan dat je moet doorlopen: Eerst moet er een put worden gegraven door de graafmachine. Vervolgens wordt er een betonnen plaat gegoten van ongeveer 20 cm. De wanden zijn net zo dik, zodat de waterdruk goed kan worden opgevangen. Het is ook mogelijk dat de zwemvijver wordt afgemaakt met een doek. Hier zitten wel wat nadelen aan. Zo kan het doek scheuren of inzakken, waardoor het water niet meer goed gefilterd wordt. Daarnaast maakt een doek het ook lastiger om in de vijver te stappen.
Wat zijn de kosten ervoor?
Een exacte totaalprijs kunnen we moeilijk geven, want dit hangt af van de oppervlakte, de bewerking en de beplanting van de zwemvijver. Maar gemiddeld genomen moet je rekening houden met een prijs van rond de €25.000,-.
Hoe moet je een zwemvijver onderhouden?
Het onderhouden van een zwemvijver is ontzettend simpel. Kort gezegd komt het erop neer dat je weinig hoeft te doen. Af en toe is het goed om de bodem schoon te maken en de blaadjes uit de vijver te halen. In de winter is het goed om het oppervlak ijsvrij te houden. Heel gemakkelijk dus! Een zwemvijver houdt zichzelf namelijk schoon, door de waterplanten en natuurlijke filtersystemen die daarbij horen. En de vijver hoeft maar één keer gevuld te worden.
De vergelijking met een zwembad
Als je een zwemvijver vergelijkt met een zwembad, zijn er drie grote verschillen te noemen.
1. Uitzicht
Misschien is het voor jou doorslaggevend dat een zwemvijver een naturel look heeft? Het valt minder hard op en is eerder part of the landscape,omdat het integreert in de tuin. Een klassiek zwembad heeft een typische moderne en strakke look en is een echte eyecatcher, wat niet bij ieder huis past. Daarnaast blijft een zwemvijver in de winter prachtig om te zien, terwijl een zwembad vaak afgedekt wordt.
2. Het ecologische aspect
Een zwemvijver is een milieuvriendelijke oplossing. Er komen geen chemicaliën aan bod zoals bij een zwembad. Er wordt geen gebruik gemaakt van chloor, maar van een plantenfilter, om het water schoon te houden. In een zwembad heb je daardoor minder last van insecten, maar kun je wel prikkende ogen krijgen van allerlei zuiveringsproducten.
3. Tijd
Zwembaden hebben in vergelijking meer onderhoud nodig: de PH-waarden moeten regelmatig worden gecontroleerd, er moet chloor worden toegevoegd en de filter moet worden schoongemaakt. Een zwemvijver maakt zich daarentegen zelf schoon. Daar staat tegenover dat een zwemvijver in het begin meer tijd kost omdat het zijn natuurlijke balans moet vinden. Daarom is het noodzakelijk om de bodem en het oppervlak regelmatig en grondig te kuisen.
Al met al hangt er het dus vanaf wat je belangrijk vindt en welke uitstraling beter bij jouw huis en tuin past.
Ben jij op zoek naar een droomwoning met zwembad of zwemvijver?
Ga naar onze zoekertjes te koop en vind snel de woning die perfect bij je past!