De ideale keuken voor hobbykoks: zo pak je jouw renovatie aan
Inhoudstafel
Als echte foodie staat de keuken ongetwijfeld centraal in jouw toekomstige verbouwplannen. In deze blog presenteren we een aantal gesmaakte tips voor de ideale keuken voor hobbykoks.
Veelbelovend pand of niet?
Bij het vergelijken van te renoveren koopwoningen komt het erop aan om uitgebreid te informeren naar je opties op vlak van inrichting.
- Een hobbykok deelt graag zoveel mogelijk van zijn creaties met zijn gasten en huisgenoten. Kun je de eetkamer en eventueel de rest van de leefruimte maximaal bij je keuken betrekken?
- Waar bevinden zich bijvoorbeeld steunmuren en welke wanden kun je eenvoudig uitbreken om de ruimte te vergroten?
- Zijn de plafonds hoog genoeg om voldoende opbergruimte in de hoogte te voorzien?
- Is er voldoende ruimte om een grotere hoeveelheid aan voedingsmiddelen te stockeren, zoals in een koelere opbergruimte? Idem voor een extra koelkast en/of diepvries?
- Ben je naast foodkenner ook wijnkenner? Behoort een potentieel wijnkeldertje tot de mogelijkheden?
Laat je niet beperken in werkruimte
De gemiddelde diepte van een werkblad bedraagt 60 à 70 cm. Beschik je over voldoende ruimte, dan is een werkblad van 70 en zelfs 80 cm diep zeker geen overbodige luxe voor een hobbykok. Een dieper werkblad betekent ook diepere kasten en lades, en bijgevolg meer opbergruimte.
Hou er wel rekening mee dat een te diep keukenblad niet altijd even praktisch is voor een kleiner persoon met iets minder reikwijdte. Door je keuken (deels) los te trekken van de muur, bijvoorbeeld in het geval van een keukeneiland, omzeil je dit probleem eenvoudig en maak je gewoon een ommetje.
Bewaar de orde
Elke chef zal het beamen: een keuken zonder orde is een keuken zonder overzicht. Dat begint natuurlijk al voor een stuk bij de indeling en de afmetingen van de werkruimte.
Gouden regel: hoe kleiner de afstand tussen koelkast, gootsteen en kookplaat, hoe functioneler de keuken. Dat is het principe achter de activiteitendriehoek. Of het nu een L-vormige, U-vormige keuken of keukeneiland betreft.
Los daarvan is de indeling van je keuken voornamelijk een kwestie van smaak. Al hoeven we je niet te vertellen dat een keukeneiland dé opstelling bij uitstek is om je harde werk te showen.
Opbergruimte op de groei
De keuken van een hobbychef blijft meestal niet beperkt tot een standaard kookgedeelte, een simpele oven en een microgolfoven. Hou op voorhand rekening met voldoende ruimte voor nieuwe, toekomstige aankopen en calculeer op voorhand de nodige (elektrische) voorzieningen in. Denk bijvoorbeeld aan:
- Extra veel ketels (slowcookers en consoorten) en pannen die opbergruimte nodig hebben
- Een extra oven, zoals een bakoven, stoomoven of pyrolyse-oven
- Grote toestellen zoals een keukenrobot
- Een ingebouwd vacuümtoestel
- Een kokendwaterkraan
- Een traditioneel losstaand gasvuur in plaats van een ingebouwde inductiekookplaat
- Een vaatwasser op hoogte
- Voldoende stopcontacten voor al je elektrische keukentoestellen, inclusief ingebouwde stopcontacten voor je kookeiland
De dag van vandaag bestaan er tal van creatieve opbergsystemen die zelfs van het kleinste hoekje een zee van opbergruimte kunnen maken. Systemen zoals apothekerskastjes voor kruiden of uittrekbare flessenrekken kunnen op maat ingewerkt worden in je keukenopstelling en zo blijft alles dichtbij en perfect bereikbaar.
Denk extra goed na over de materialen
Bij elk kookproces gaan tal van ingrediënten gepaard, het ene al wat hardnekkiger dan het andere eens het in contact komt met je werkblad of vloer.
- Kies je voor een werkblad in laminaat, dat heel sterk scoort op vlak van prijs-kwaliteit?
- Of ga je eerder voor slijtvaste massieve steen? Opgelet met hete pannen, citroenen of wijn in dat geval.
- Of mag de geldbuidel extra open voor het enorm verfijnde Corian?
- Investeer in een kwalitatieve keukenvloer die eenvoudig te reinigen is en vooral bestand is tegen druk verkeer doorheen de jaren.
Waarom binnen blijven?
Culinaire passie beperkt zich niet tot de vier muren van de woning. Met een buitenkeuken breng je de kookshow naar de tuin. Als de Belgische weergoden het toelaten, natuurlijk. Van een vaste buitenkookplaats tot een reizende keuken op wieltjes: het overwegen waard, zeker als de ruimte binnen – in tegenstelling tot buiten – heel beperkt blijkt. Hou er wel rekening mee dat er mogelijk bepaalde stedenbouwkundige regels vasthangen aan een buitenkeuken die je onderbrengt in een bijgebouw in je tuin.
Nog op zoek naar die perfecte koopwoning?
Heb je de renovatiesmaak al bijna te pakken? Op Immoweb vind je tal van te renoveren koopwoningen terug in jouw buurt. Ongetwijfeld zitten er ook heel wat panden tussen die mits wat zout en peper zich straks perfect lenen tot een ideale hobbykokhemel. Neem meteen een kijkje in onze uitgebreide database!